SASON’DA NELER YAŞANDI?

06-12-2016

Geçen hafta Sason İlçesindeki bir yatılı okulda eğitim gören öğrencilerin cinsel istismara maruz kaldığı iddia edilmişti.

Konu ile ilgili her kafadan bir ses çıktı.

Siyasiler, Eğitimciler, Sendikalar, Valilik ve Baro’dan farklı farklı açıklamalar yapıldı.

Henüz 13–14 yaşlarında kız çocukların cinsel istismarı gibi son derece hassas olan bir konuda sarf edilen sözlere, yazılanlara, konuşulanlara çok dikkat edilmesi gerekirken ne yazık ki ölçü kaçtı.  

Önce olay nasıl duyulmuştu ve konu ile ilgili neler yaşanmıştı onu özetleyeyim;

Soysal medya hesabından bu tatsız olayla ilgili ilk açıklama yapanlardan biri HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran olmuştu.

Milletvekili Ayşe Acar Başaran, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada “Batman’da 4 çocuğa tecavüz edildiği bilgisi üzerine yaptığımız araştırmada, gündüz saatlerinde çocukların hastaneye getirildiğini, muayenelerinin yapıldığı bilgisini edindik. Çocukların şu anda ne durumda ve nerede oldukları bilinmiyor. Hastane yetkililerinin hiçbirine ulaşamıyoruz. Bu olayın üstünün örtülmesine izin vermeyeceğiz. Yetkililerden derhal açıklama bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Acar’ın paylaşımından sonra bazı sendikalar da benzer paylaşımlarda bulundu.

Sosyal medya üzerinde yapılan paylaşımlar ve ortaya atılan iddialara göre cinsel istismarı bir öğretmen yapmıştı ve olay, İmam Hatip Kız Lisesinde yaşanmıştı.

Bu iddialar üzerine gazetemiz muhabirleri de farklı kaynaklara ulaşarak olayı araştırdı.

Bizim edindiğimiz bilgiler, iddialardan çok farklı şeylerdi.

Ortada bir tecavüz veya cinsel istismar yoktu. Sorunlu bir öğrencinin çelişkili ve hiçbir dayanağı olmayan iftira ve ifadeleri vardı...

Bir anda ulusal medyada da yayınlanan bu tatsız haberden sonra Batman Valiliği de sosyal medya hesabı üzerinden olayı yalanlayan bir açıklama yaptı.

Konunun, adli boyuta taşınması üzerine 4 avukat görevlendiren Batman Barosu da olay ile ilgili basına bir değerlendirmede bulundu.

Baro Başkanı Abdülhamit Çakan, Okuldaki görevlilerin çocuklara yönelik bir istismarının olmadığını belirterek “Olay Sason YİBO’da oluyor. Bir öğretmenin ya da başka birilerinin bir istismarı yok.  Doktor raporlarında da herhangi bir cinsel istismar bulgusuna rastlanmadı.    Mağdur olarak geçen kişilerle ilgili alınan doktor raporlarına da herhangi bir cinsel istismar bulgusu da yok. Bizim aldığımız bilgilere göre, yaşları 12–14 arasında değişen 5 kız öğrencinin 2’si arasında yakınlaşmayı tespit eden öğretmenleri durumu savcılığa bildiriyor. Bunun üzerine soruşturma başlatılmış konu bundan ibarettir” ifadeleri ile gözlemlerini anlattı.

Kısacası gelişmeler bu şekildeydi.

Olayın seyrine ve geldiği noktaya baktığımızda sanki ortada bir dezenformasyon söz konusu olabilir.

HDP Milletvekili Ayşe Acar’ın sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlarda, konu hakkında bilgi almak için kimseye ulaşamadığına dair sözleri ise kafalarda soru işaretlerine neden oluyor.

Neden kimse telefona çıkmadı?

Neden Milletvekiline meselenin aslını anlatmaktan çekindiler?

Bir hastane yetkilisi veya ilgili, Okul Müdürü ya da İlçe Milli Eğitim Müdürü, Sason’da cinsel istismar meselesi ortaya atılır atılmaz sadece Milletvekiline değil, iddiayı ortaya atanları anında telefonla arayıp durumu anlatsaydı mesele belki de bu kadar büyümezdi.

Cinsel istismar meselesi ile ilgili yapılan açıklamalar arasında dikkat çekici bir açıklama da Batman Barosu tarafından yapıldı

Batman Barosu’nun, geçmişten bu yana yaşanan toplumsal meselelere duyarlı olması takdir edicidir.

Meseleyi araştırıp kamuoyunu bilgilendirmeleri de yerinde bir karardır.

Ancak açıklamada bir öğretmenin ifadesinden yola çıkarak “yaşları 12–14 arasında iki öğrenci arasında yakınlaşma tespit edilmiştir” detayına hiç gerek yoktu.

Baro gibi ciddi bir kurumun, bu tür hassas konularda yapacağı açıklamalara daha dikkatli davranması gerekir.

Sonuç olarak Sason’da yaşanan mesele her ne kadar tüm yönleri ile açıklığa kavuşmamışsa da ortada cinsel istismarın olmadığı kesin gibi görünüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?