SEÇİM OLASILIKLARI

14-09-2015

Zamansız, gereksiz ve boş yere 1 Kasımda sandık başına götürülüyoruz.

Gerçeği özelikle bölgenin güvenlik açısından durumu göz önünde bulundurulduğunda bu şartlarda sandıkların kurulması çok zor görünüyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu her ne kadar   “problem yok kesin olarak 1 Kasımda seçim yapılacak” diyorsa seçimi tehlikeye koyan birçok problemler var.

Ama her şeye rağmen seçim yapılacakmış gibide eski dönemler kadar olmasa da siyasette bir hareketlilik var.

18 Eylülde siyasi partiler Yüksek Seçim Kuruluna verecekleri listelere son şeklini veriyorlar.

Seçimlerin yapılıp yapılamayacağı adaylıklar noktasında, barajla ilgili kamuoyunda olasılıklar üzerinde duruluyor.

***

Batman yereline ilişkin gelişmeler üzerinde daha çok duracağız bu gün.

7 Haziran seçimlerinin galibi HDP adaylık için Eş genel başkan Selahattin Demirtaş’ın büyük ihtimalle aynı listelerle seçime gireceğiz demesi üzerine adaylık için çok az sayıda kişi münacatta bulundu.

Kulislerde 7 Haziran listesinde Batmanda iki ismin değişeceği konuşuluyor. Bu iki ismin yerinede adaylık için başvuran iki kişinin ismi geçiyor.  İsmi gündemde olanlardan biri Nuran İmir.  

Batman’da HDP de milletvekili adaylığı için Nuran İmir’e kesin gözü ile bakılıyor. Bu isimi 2002 yıllarında Batmanda aktif siyasetin içerisindekiler iyi tanıyor. Batmanda görev yaptıktan sonra siyasi nedenlerle Almanya göç etmek zorunda kalmıştı.

Diğer bir aday da adaylık için başvurmamış, ismi şimdilik gizli tutulan bir Avukat.

HDP için konuşulan en önemli ve ciddi konuysa seçimlere katılma yayacağı yönündedir.

Seçime katılmayacağı ile ilgili iki ihtimal üzerinde duruluyor 1. çatışmaların şiddetlenmesi ile seçimlerden çekileceği, 2. İhtimal ise PKK’nin seçim ile ilgili yaklaşımının seçimden çekilmesinde önemli rol alacağıdır.

HDP seçimlere girmesi durumunda en kötü ihtimalle ki yine baraj sorunu hala görünmüyor ve 4. Milletvekilinden 3’nü alacaklar büyük ihtimalle.

***

1 Kasım seçimleri için en çok aday aday başvuru yapılan AK Partide ise Milletvekili Ziver Özdemir hariç diğer adaylar değişecek gibi görünüyor.

Ziver Özdemir ile daha önce Bakanlık yapmış bir isim muhtemelen Batmanda ilk iki sırayı paylaşacaklar.

Birde Galip Ensarioğlu ismi Batman için gösterilecek adaylar arasında geçiyor.

Güçlü bir aday listesi ile AK Parti Batmanda bir hamle yapabilir ancak buda 7 Haziran seçimlerindeki milletvekili dağılımını pek etkilemez, olsa olsa oyunu belki biraz artırabilir.

CHP cephesinde ise yeni isim ve simalar gündemde HDP’nin seçim boykotu ve baraj altında kalması da göz önünde tutularak adaylık konusu sıkı tutuluyor.

7 Haziranda aday gösterdiği adayları tekrar listede görmeyeceğiz.

Hüda-Par ise1 Kasım seçimlerine ilişkin kesin kararını vermiş değil.

Seçim ittifakı, bağımsız aday seçenekleri üzerinde tartışmalar yürütülüyor.

Nasıl bir karar alınır o da iki gün içerisinde ortaya çıkar.

Batmandaki seçim olasılıkları kısaca bunlardan ibarettir.

Temennimiz o dur ki bölgedeki yüksek gerilim bir an önce yerini sakin bir havaya bırakır ve huzur ve güven içerisinde 1 Kasımda seçimler kazasız belasız yapılır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?