SİGARA İLE MÜCADELE KARARLILIĞI

25-01-2017

Ekonomik ve sosyal anlamda yapılan istatistik ve araştırmalar, keşke sigara gibi kötü bağımlılıklarla ilgili de yapılsaydı.

Eminim ki bir araştırma yapılsa dünyada tütün mamullerinin en çok tüketildiği yerlerden birinin Batman olduğu ortaya çıkar.

Sigara tüketimindeki başarımızın tescillenmesi ile böylece işsizlik, yoksulluk ve eğitimdeki başarısızlığımız yanında olumsuz bir unvana daha sahip olurduk.

Sigara kullanımı ile ilgili Batman’ın duman altı bir kent olduğunun, doktor raporları ile belgelendiğine dair iki somut örneği sizinle paylaşmak isterim.

Derneğimizin kurucularından olan ve derneğimizde iki dönem başkanlık yapmış olan Dr. Nuri Kaya, solunum yolları ile ilgili hastanede muayene olmaya giderken göğüs röntgeni de çekilir.

Röntgene dikkatlice bakan doktor, meslektaşı Dr. Nuri Kaya’ya “sigarayı bırakmanız lazım, akciğerinizin durumu hiç de iyi görünmüyor” der.

Oysa Dr. Nuri Kaya, yaşamında hiç sigara içmediği gibi yıllardır sigar içilmemesi için de mücadele eden biridir.

Yine Batman Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Erkan Şenses, bir kaza sonucu gittiği hastanede doktorlar göğüs röntgenini çektikten sonra “sigara içmeyi bırakmanız gerekir” der.

Tıpkı Doktor Nuri Kaya örneğinde olduğu gibi Av. Erkan Şenses de hiçbir zaman sigara içmemiştir.

Her iki arkadaşımız da çevreci kimliği ile bilinir ve sağlıklarına dikkat ettiklerini de biliyoruz.

Ancak sigara ve birçok farklı sebeplerden dolayı havası kirli olan Batman’da yaşayan her şahıs, adeta 40 yıllık sigara tiryakisiymiş gibi sağlık açısından olumsuz etkilenmektedir.

Yani bir bakıma Batman’ın bu kirli havasında ve sigara dumanın olduğu ortamda sigara içip içmemeniniz bir şeyi değiştirmiyor.

Çünkü hayatınız boyunca elinize sigara almamış biri o olsanız da bulunduğunuz ortamda içilen sigara dumanlarını dolaylı olarak afiyetle içinize çekiyorsunuz.

Geçmişe kıyasla Batman’da taziye evi, toplu taşıma araçları ve birçok kamusal alanda sigara kullanımı her ne kadar azalmışsa da hala Batman, tabiri yerindeyse duman altıdır.

Vali Ahmet Deniz’in, tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi ve kontrolü ile kamusal alanlarda sigara içilmemesine ilişkin kararlı mesajı sayesinde Batman’da sigara ile mücadele noktasında ciddi manada bir hareketlik başladı. 

İş yerleri kurulları oluşturuldu.

Kamusal alanlarda sigara içiminde ciddi manada yaptırımlar uygulandı ve en son geniş katılımlı İl Tütün Kontrol Kurulu Toplantısı, Vali Vekili Serap Özmen Çetin Başkanlığında yapıldı.

Aslında bu toplantıyı bizzat Vali Ahmet Deniz başkanlık yapacaktı ancak çok önemli bir toplantı için Ankara’ya gittiğinden Valiye vekâlet eden Vali Yardımcısı Serap Özmen Çetin Başkanlık yaptı.

Valilik sitesinde toplantı ile ilgili paylaşılan bilgilere göre, tüm kurum yetkilileri ve birçok sivil toplum örgütü temsilcisinin toplantıya katılmış olması, kararlılık açısından son derece önemli bir gelişmedir.

Bu toplantıda alınan bazı kararlar kamuoyu ile paylaşıldı.

Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonunda bu yıl gerçekleştirilecek faaliyetlerden bir kaçı şöyle;

Sigara ve madde bağımlılığına karşı farkındalık oluşturmak için yazılı ve görsel materyaller basılarak kentin muhtelif yerlerine asılacak.

Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yeşilay Derneği işbirliği ile okullarda sigara ve madde bağımlılığı zararları konusunda bilgilendirme çalışmaları yapılacak.

Müftülük tarafından camilerde tütün ve madde bağımlığı konusunda hutbeler verilerek bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi çalışması yürütülecek.

Kapalı mekânlarda sigara içen ve sigara içilmesine müsaade eden kurum ve işyerlerine karşı etkin denetim ve cezai işlemler yapılacak.

Bu önemli çalışmalara ek olarak ben de birkaç öneride bulunmak istiyorum:

Batman’da sigara alışkanlığının yaygın olmasının nedenleri araştırılmalı, sigara içme oranı araştırılmalı ve buna göre mücadele stratejisi geliştirilmelidir.

Öncelikle Batman’da küçük yaştaki çocukların sigara içmesini özendiren ve buna yol açan sebeplerin belirlenmesi çok önem arz etmektedir.

Bir de sigara satışının belli bir düzen içerisinde yapılması için ilgili kurumların, denetimleri arttırması gerekir.

Tek tek sigara satan iş yerlerine, “kapatma” dâhil ağır cezalar verilmelidir.

Sigaranın kötü ve ölümcül bir alışkanlık olduğunu kamuoyuna anlatacak etkili yöntemler bulunmalıdır.

Ve sadece Halk Sağlığı Müdürlüğü değil, bütün kurum ve kuruluşların sigara ve tütün mamulleri ile mücadele etmeleri gerekir. 

Batman’da ancak bunlar yapılırsa sigara alışkanlığında azalma sağlanabilir.

Yoksa içen de içmeye nde bu illetten zehirlenmeye devam edecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?