Ana içeriğe geç
Sait Temel
Sait TemelKöşe Yazarı

Şii-Suni çatışması kime yarar

Şii-Sünni çatışması, yaklaşık 1400 yıldır İslam dünyasına ağır bedeller ödetiyor.

Şii-Suni çatışması kime yarar

Şii-Sünni çatışması, yaklaşık 1400 yıldır İslam dünyasına ağır bedeller ödetiyor. Ne yazık ki bunun bitmesinin bir işareti yoktur.

Hatırlanırsa 10 08 2026 tarihli Mekke antlaşması kime karşı başlıklı yazımda bu konuya biraz değinmiştim.

Şimdi merak edilen şey, Suudi Arabistan çok zor durumda, bu antlaşma onlara derman olur mu?

Yaklaşık on iki yıldır Yemen’deki Husilere karşı mücadele ediyor. Ambargolar uygulandı, diğer Arap ülkeleri ile ittifaklar kuruldu, hava saldırıları düzenlendi, kara harekâtları gerçekleştirildi olmadı. Mekke ateş altında dedi oda tutmadı, bütün bu girişimler, Husileri etkisiz hâle getirmeye yetmedi.

Karşı taraf beş on bin dolarlık dronlarla Petrol tesisleri, Hava alanları, tüm ekonomik hedefleri vuruyor, bu saldırılar milyon dolarla alınan savunma silahları ile durdurmaya çalışıyor, ama yetersiz, şu an Petrol ihracatı, hava ulaşımı büyük ölçüde sekteye uğramış.

Husilerin canlarından başka kayıp edecek bir şeyleri kalmadı, karşıda Dünya dolar zengini çıkmazda, Veliaht Muhammed bin Selman’ın tahtı kurulmadan sarsıldı, sarsılıyor.

Husilerin sahip olduğu askerî kapasitenin ve uzun süreli direniş gücünün bütün boyutlarını yalnızca İran desteğiyle açıklamak yeterli olmayabilir. Başka kaynaklardan gelen destek ihtimali de ayrıca değerlendirilmelidir.

Suudi Arabistan’ın önünde giderek daralan bir hareket alanı var. İsrail’den destek almak bir seçenek olarak görülse bile, bunun siyasi ve stratejik maliyeti oldukça ağırdır. ABD o dağlara askerini sürmez.

Son günlerde Suudi Arabistan destekli Yemen hükümet güçleri Adeni kurtarmak için üst olarak kullandıkları “Taiz” Kenti de Husiler tarafından kuşatıldı düşmek üzeredir.

Hatırlanırsa İsrail’in üç sene önce Gazze’ye başlattığı saldırılar sırasında. Husiler hem İsraile hem de Kızıl denizinde İsrail’e yük taşıyan gemilere siha ve füze ile saldırdılar, İsrail ve ABD’nin bunlara karşılık vermesi bir işe yaramadı.

Peki neden.

Çünkü kaba bir hasabla Yemenin %35 şii %65 sunidir, Husilerin elindeki toprak ülkenin % 30’u ama halkın % 80’ni burada yaşıyor, Husilerin Şii Mezhebinin Zeydi koluna mensup olduğu doğru, ama içinde sunilerde var.

Burada Karşılarında düzenli bir ordu ve yasal bir devlet yoktur, Husilerin avantajı bulundukları coğrafya sağlıyor, Suudi Arabistan sınırından Aden körfezine kadar Kızıl denizi boyunca yaklaşık 700 Km uzundur ve sahilin hemen karşısında sıra dağlar var, işte Husiler bu uzunluktaki dağ sıranın altını füze, drone, Siha, üretip doldurmuşlar, burayı ele geçirmek için uçakla bombalama, füze saldırısı gibi yollar bir işe yaramaz.

Burada tek seçenek var oraya karadan müdahale, Coğrafya çok uzun ve geniş, dağlıktır makine işlemez, ya dağ komandoları ya özel birlikler, Suudi Arabistan’ın buna göre bir gücü yok, ABD ve İsrail burada çok büyük kayıp yaşanacağını iyi biliyorlar, girişmezler.

Bütün bunları gördükten sonra Mekke antlaşmasının neden yapıldığı daha iyi anlaşılıyor, bu antlaşma belki de Suudi Arabistan’ın son umududur.

Türkiye ve Pakistan’ı bu işe soka bilirler mi?.

Pakistan 2015 ten beri Suudi Arabistan’da zaten 8 Bin kadar askerinin olduğunu biliyoruz, bazı askeri teçhizatın sağladığını da biliyoruz, birde ekonomik boyut, Pakistan’dan on binlerce kişi Suudi Arabistan’da çalışıyor, bu Pakistan ekonomisine büyük bir destektir.

Husilerden yapılan açıklamaya göre 45 Pakistan asker esir alınmış, bu savaşa dâhil olmanın kanıtıdır, ama nasıl? Hangi boyutta?

Türkiye orada bir askeri üst açabilir, askeri teçhizat sağlayabilir, teknik konularda yardımcı olabilir, ama bire bir Yemen dağlarında savaşa gireceği pek olası gözükmüyor.

Yine de burası Orta Doğu. Akşam beyaz olan şey, sabaha siyah çıkabilir.

Şimdi soru bu savaş kime yarıyor?

 

Okur görüşleri
0 yorum
Yorum yaz
Yorumlar yayın ilkelerine göre incelenir.
Yorumları göster0 yorum
Henüz yorum yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın