SOSYAL MEDYA İPE GÖTÜRÜYOR

01-12-2016

Sosyal medya yapmadık kötülük bırakmıyor.

Evimizi yıkıyor, ekmeğimizi çalıyor, içeri tıkıyor, ırzımıza geçiyor, kanımızı döküyor, canımızı alıyor.

Son 3 gündür sosyal medya, Batman’da tecavüz iddiasıyla çalkalanıp duruyor.

Mal bulmuş mağribi gibi her iddiaya atlayan AK Parti karşıtları ve muhalif kesim yakaladığı her iddiayı bayrak yapıp sallarken, diğerleri de hemen siper alıp neyi kimi savunduklarını bilmeden bütün çirkefliğe sahip çıkıyor.

İddianın henüz ne olduğu nasıl olduğu netleşmemişken buna ilişkin tek bir cümle yazmak pişmemiş aşa su katmak gibi olur.

İddianın içeriğinden ziyade iddia üzerinden yürütülen sosyal medya savaşına ve yarattığı kirliliğe dikkat çekmek istiyorum.

Söz konusu olan 5 kız çocuğu olunca, çocukların geleceğini ve ailelerinin hayatını karartmamak için daha dikkatli olunması gerekirken, maalesef tam aksi yapılıyor konu sosyal medya trollerine havale ediliyor.

O çirkin iddiaları buraya taşıyıp tekrarına hizmet etmek yerine, aslı astarı henüz ortaya çıkmadan sosyal ağlarda iddia niteliğinde ya da ötesine geçip yargı niteliğinde paylaşımların her birimize ve de tüm topluma neler yapabileceğini hesaplayanımız yok gibi.

En basit ifadesiyle “çamur at izi kalsın” taktikleriyle çirkinleştikçe çirkinleşen siyasal ve politik çatışma yöntemleri hangi partinin oy oranını artırırsa artırsın, hangi partiyi yerin dibine sokarsa soksun, uzun vadede bu topluma fayda sağlamaz aksine toplumun altını mayın döşemek olur.

Birileri iddia ediyor, diğerleri iddiayı seslendiriyor, bir diğerleri de seslendirileni gerçek addediyor.

Yöntem çok basittir.

İki gerçekliğin arasına sıkıştırılan bir iddiaya kanıtlanmış gerçeklik kılıfı giydiriliyor.

Zaten partisine ve liderlerine iman etmiş her bir siyasal hareketin tabanı için delillere ihtiyaç kalmamış, iddia olsun ama bana hizmet etsin yeter deniliyor.

Yeniçağın modern linç kültürüdür bu.

Ve bu linç kültürünün elinde tuttuğu çelik borular ya da levye gibi sosyal medya araçları.

Kimse demiyor ki yahu arkadaş bu iddiaların aslı astarı nedir, bir tık twitle, bir tık feysde paylaş, bir tık instagrama yükle. Biraz daha ileri gitmek isterseniz yorum diye altına kinini kus.

Aslı astarı nedir diye sorana da cevap vermiyorlar zaten, hemen üstünü örtmeye, hikâyesini yazmaya, senaryosunu kurmaya başlıyor diğerleri de.

Okulların, öğretmenlerin, çocukların, bütün bir ilin, bölgenin, kimliklerin siyasal hareketlerin ırzına geçiyor sosyal medya.

Bu suç hepimizin tecavüzü de tecavüzcüyü de besleyen biziz.

Bizim tavrımız, bizim paylaşımlarımız sözüm ona mücadelemiz ve en çirkininden düşmanlıklar üzerinden kurulu yandaşlıklarımız.

Eskiden meşhur tek bir tecavüzcü vardı adına Coşkun dedikleri.

Şimdi milyonlarcası var.

Herkes ellerindeki telefonlarla en azılı coşkun kesilmiş.

Sizi kendinizden koruyacak sizden başkası değil.   

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?