TEKSTİL SEKTÖRÜ DESTEKLENMELİDİR

23-03-2017

Batman’da kalkınma için bir master plan var mı bilemiyorum?

Şayet varsa günümüzde ekonomi ve istihdam açısından gittikçe yükselen değer olan tekstil ile ilgili hedef ve planlar var mıdır yok mudur doğrusu merak ediyorum.

Bu merak sadece benim değil tekstil kent olarak bilinen ve bin bir sorunla boğuşan Eski Tekel Hangarlarında faaliyet gösteren tekstilciler için de geçerli.

Geçmişte Batman’da tekstil kent kurulması için Silvan Yolunda hava alanı bitişiğinde yaklaşık 100 dönümlük bir alan tahsis edilmiş ve tekstil alanda yatırım yapacaklara tahsis edileceği söylenmişti.

O alanın etrafı halen beton duvarlarla çevrili ve içi boş duruyor.

Aldığımız duyumlara göre burası şimdi de eğitim kompleksine ayrılmış.

Bu alanda yeni okullar inşa edilecekmiş.

Elbette okul da önemli ancak Batman’da ekonomik ve istihdam açısından tekstil gibi önemli bir sektöre ayrılan yer dışında bir alternatif bulunmalıydı.

Şu anda tekstilciler için devlet tarafından uygun bir yer tahsis edilmediği için birçok tekstilci, kentin birçok semtinde merdiven altı olarak tabir edilen sağlıksız ortamlarda faaliyet gösteriyor.

Bir kısmı da eski tekel hangarlarında ağır şartlarda faaliyet gösteriyor.

Hazineye devredilen ve Özelleştirme Dairesinde satışları planlanan eski tekel binalarındaki tekstil atölyeleri her şeye rağmen Batman ekonomisine ciddi manada katkı sunmaktadır.

Atölyelerde sigortalı olarak yaklaşık 1100 kişi, iş başı eğitimi kapsamında da 350 kişi yani yaklaşık 1500 kişi şu anda istihdam edilmektedir.

Ütü, taşıma, paketleme gibi dolaylı olarak bu işten faydalanan 500 kişiyi de eklersek 2000 dolayında kişi, tekstil kentten faydalanıyor diyebiliriz.

Şehir içinde merdiven altı atölyelerde çalışan bir o kadar kişi daha tekstilden ekmek yiyor.

Yani şu anda yaklaşık 4.000 kişi civarında insanımız tekstil sayesinde iş imkânı bulmuş durumdadır.

Tabi bu işin önü açık olsa ve desteklense kısa sürede işçi sayısı ikiye katlanır.

En basiti tekstil kentte faaliyet gösterenler önünü görse yani yer konusunda bir güvenceleri olsa hiçbir destek almadan büyük yatırımlar yapacaklardır.

Ancak Eski Tekel Hangarlarının satışı gündemde olduğu için herhangi bir yatırım yapamıyorlar.

2010 yılından bu yana Tekel Hangarlarında dokuma, konfeksiyon, iç çamaşır, penye üretimi yapan firmaların hepsi çok kaliteli marka ürünleri iç ve dış piyasaya pazarlıyor.

İşsizliğin yoğun olduğu Batman’da Organize Sanayi kadar tekstile önem verilmiş olsaydı Batman’da işsizlik büyük ölçüde çözülmüş olurdu.

Ancak ne yazık ki tekstilcilerin (günün koşullarına göre az sayılmayacak bir tutardaki) kira ile kaldıkları tekel hangarlarının satışı durumunda, kapanmaları bile söz konusu olabilir.

Anlayacağınız bu önemli iş alanında faaliyet gösteren tekstilciler gelecek açısından kaygılıdır.

Bu hangarlar uzun vadede satılacaksa bile önceliğin kendilerine verilmesi daha doğru olur.

Ve ya da uzun vadeli kira sözleşmeleri yapılarak önlerini görmeleri sağlanmalıdır.

Tekstilciler önlerini görseler daha büyük yatırımlar yapacaklardır.

Bu nedenle kentimizin kalkınması açısından son derece önemli olan bu sektörün mutlaka desteklenmesi gerekmektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?