TERÖR ENDEKSİ VE BATI AKLI

22-11-2015

Sözüm ona İslam’a hizmet ettiğini sanan her bir İslami sıfatlı örgüt İslam’a İslam düşmanlarından çok zarar vermiyor mu sizce de?

Birkaç gün önce Maryland Üniversitesi'nin Ekonomi ve Barış Enstitüsü, Küresel Terörizm Endeksi 2015'i açıkladı. Ve bu endekse göre dünyanın en kanlı terör örgütü Boko Haram örgütüymüş.

Endeksin verilerine göre Boko Haram 2014 yılında 6 bin 664 kişiyi öldürdü.

IŞİD'inize 2014'de öldürdüğü insan sayısı ise 6 bin 73. İki örgütte İslam iddiasıyla ortaya çıkmış. İki örgütte İslam ve Müslümanlara korkunç bir imaj kazandırıyor. Bu iki örgüt ve benzerlerine bakıp da Müslüman olmak artık sağlıklı bir psikolojiye sahip insan için neredeyse imkânsız hale geliyor.

Boko Haram örgütü kendinin ki gibi vahşetin sahibi diğer örgüt olan IŞİD’e katıldığını ilan etti biliyorsunuz. İki örgütü toplayıp İslam ve Müslümanlar adına neler yaptığına baktığınızda sadece batı dünyasında değil doğuda da tepki topladığını ve İslam fobisi yarattığını söylemek herhalde abartılı olmaz.

Tabi tüm bunları konuşup yazarken batının endeks ve istatistiklerini esas aldığımızı eleştirmek de mümkün ama biz biraz tutuk biraz çekingen teröre terör, vahşete vahşet demedikçe, o vahşetin tanımı içerisine girip kendimizi hiç ummadığımız yerlerde bulmamız da olası. Ve o zaman kendimizi kurtaralım derken kendimizle birlikte tüm o cinayetlerin ve katliamların faili terör örgütlerini de aklamış olacağımızı hesaba katın lütfen.

Hiçbir din, iddiası ya da ideali temel kaynağı ortadayken farklı toplum ve coğrafyalarda yaşanan pratiğine bakılarak değerlendirilemez değerlendirilmemelidir.

İdeolojilere gelince durum biraz daha farklıdır.

Çünkü ideolojiler yani ilahi olmayan düşünce sistemleri insan pratiğinden ve tecrübesinden hareketle oluşturulmuş sistemlerdir dolayısıyla bir din pratiğe bakıp değerlendirilemese dahi bir ideoloji pratikler üzerinden değerlendirilebilir.

Dolayısıyla komünizm, sosyalizm, ya da kapitalizm olmadı faşizm yeryüzünün farklı coğrafyalarında yaşayan farklı topluluklarında can bulmuş haliyle değerlendirilebilir eleştirilebilir ya da övülebilir.

Dinler ise beşerin ortaya koymadığı sistemler olmasından ve insanın en temelde yanlış yaşam biçimini düzeltmek, insanı terbiye etmek ve toplumu temel iyilik tanımları ve olguları üzerinde düzenlemek iddiasıyla ilahi olan yaradan tarafından vahiy edilmiş ve emrolunmuş düşünce ye yaşam biçimleridir.

Hal böyle olunca dinin düzeltmek iddiasıyla geldiği insan üzerinde giyinmiş haliyle tanımlanması en temel yanlışlardan biri olacaktır.

Dolayısıyla batının hiçbir zaman kendi hastalıklarından türettiği sözde İslami terör örgütleriyle İslam’ı ve Müslümanları yargılayıp mahkum etmeye çalışması kabul edilemez. Hele ki enflasyon endeksi açıklar gibi katledilmiş insan rakamlarıyla terör örgütü sıralaması yapamaz.

Çünkü o terörün birinci elden sorumlusu kendidir ve kaynağı öyle ya da böyle bir şekilde temas ettiği az gelişmiş toplumlardır.

Kendi çok gelişmişliği ve tanımlarıyla cehennem olup gitsin o terör örgütleriyle birlikte.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?