TERÖRLE MÜCADELE BÖYLE OLUR

12-05-2016

Bu hafta içerisinde birkaç okulda tanığı olduğum ve birçok okulda düzenlendiğini bildiğim TÜBITAK 4006 Bilim Fuarı belki de en ciddi terörle, cehaletle, bağnazlıkla, şiddet ve çatışma ile mücadele yöntemidir. Bunu düşünün efendiler.

En çok da, henüz tüyü bitmemiş çocukların eline taşı, silahı verip mücadele adı altında sokaklara sürenler düşünsün.

En çok da her an televizyonlara çıkıp şahadete kalkmayı unutmuş parmaklarını uzatarak, silahla terörü bitirebileceklerini sanıp da çözüm sürecini buzdolabına kaldırdıklarını söyleyen ve kinlerini bodrumlara kusup onlarca genci diri diri yakanlar düşünsün.

Bunu en çok özgürlük mücadelesi adı altında çocukların gençlerin eline kalemden çok silah tutuşturanlar düşünsün.

Bunu koca bir coğrafya da hala adını, tanımını, kimliğini bulamamış bir halkı dilinden, tarihinden, geçmişinden mahrum bırakıp pişkin ve en zalim biçimde 40 yıldır savaşmayı marifet barışmayı aczi yet sananlar düşünsün.

Bilimle aydınlatılacak beyinleri, kör bağnaz siyaset ve milliyetçilikleriyle dolduranlar düşünsün.

Dine sokulmuş hurafelerle, abuk subuk kutsanan kavram ve kelimelerle o taze temiz beyinleri doldurup din düşmanlığını körükleyenler düşünsün.

Birkaç sevdiğim öğretmen dostumun daveti üzerine katıldığım bir iki bilim sergisi ve kermese dair çok güzel umutlar edindim.

Hele ki Batman’ın en eski mahallelerinden birinde yer alan ve en eski liselerimizden Yahya Kemal Bayatlı Anadolu Lisesini yeni çehresi ve öğrenci profiliyle görmüş olmak beni ziyadesiyle mutlu etti ve geleceğe dair yeniden umutlandırdı.

Olayları, kavgaları ve tüm diğer sorunlarıyla namı değer Yahya Kemal’in çehresi değişmiş. Eskiden namını onca çirkinlikten alan o okul, güzelleşmiş öğretmen ve idarecilerinin çabasıyla içinde bulunduğu mahalleye bile artı değer katmış.

Hele ki eski bir dergi neferi olan ben, okul öğrencilerinin Gelecek adında bir de dergi çıkardıklarını görünce daha da gururlandım. Saymakla bitmez ama neler neler yapıyorlarmış bilemezsiniz.

Nevbahar isimli müzik ve şiir şöleni mi dersiniz, okulun bahçesine yapılan yeni peyzajı bahçede düzenlenen kitap okuma etkinliği ve yarışması mı dersiniz, Aşık Veysel’i anma programı, sağlık konulu seminerler, bilgi yarışmaları, futbol turnuvaları, tiyatro çalışmaları, Felsefe Kulübü ve söyleşileri, resim çalışmaları ve tüm diğer başarıları.

İşte terörle mücadelenin en güzel örneği Yahya Kemal Bayatlı Anadolu Lisesi öğrenci öğretmen ve idarecilerini kutluyorum. Takdiri ve ödülü hak ediyorlar.

Kim bilir o öğretmenlerin tüm bu çabaları neleri değiştirdi.

Olmasaydı?

Kim bilir şu an tüm bölgede yaşanan çatışmaların içine gömülüp hendeklerde biz de boğulacak ve şimdi ensar değil muhacir olacaktık.

Tıpkı Silvan, Cizre, Nusaybin, Şırnak’taki insanlar gibi.

Çözüm mü diyorsunuz, okulları tatil edip şehirleri savaşlara teslim etmek değil elbette savaşları tatil edip şehirleri ve çocukları eğitime teslim etmektir.      

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?