TREN KAZALARININ NEDENİ

16-10-2019

Mayınlı sınır kasabası kadar tren kazalarında da canlar yitirdik ve sakat kalanlar oldu şehrimizde.
DDY yollarının şehir içerisinden geçen raylarında sık sık kazalar yaşanıyor.
Tabi sadece Batman şehir içerisinde değil Batman-Diyarbakır arası mesafede de sürekli kazalar yaşanıyor.
Birleşik Taşımacılık İşçileri Sendikası (BTS) Diyarbakır Şube Başkanı Nusret Basmacı kendince kazaların nedenleri ile ilgili bazı tespitlerde bulunmuş.
Basmacı’ya göre Batman-Diyarbakır arası tren seferlerinde kaçak hemzemin geçitlerden kaynaklı her ay 4-5 tren kazası meydana geliyor, yetkililerin bir an önce tedbirler alması gerekiyor.
Yani Basmacı’ya göre vatandaş, aracının geçebileceği yerlerde tehlikeye aldırış etmeden geçiş yapıyor, bu durum da kazalara sebebiyet veriyor.
Elbette bu, kazaların önemli sebeplerinden biridir.
Ama kazalar sadece bundan kaynaklanmıyor.
DDY ve Belediyelerin alması gereken bazı önlemleri zamanında alınmamasından dolayı da kazalar yaşanıyor.
Örneğin DDY rayları etrafına bazı yerlerde güvenlik duvarlarının konulması gerekir, yine ihtiyaca göre yaya ve araç geçişlerinin oluşturulması gerekir.
Üst geçitler ve alt geçitler ile ilgili de düzenlemeler yapılması gerekir.
Bunlar yapılmadığı sürede kazaların önlenmesi mümkün görünmüyor.
Tabi kabul etmek gerekirse her zaman olduğu gibi yaya ve sürücülerin dikkatsiz geçişlerinden dolayı da kazalar yaşanmaktadır.
Batman şehir içerisinde çok yoğun bir tren trafiği yok.
Günde 3 veya en fazla 4 kez tren rayları kullanmasına rağmen yine de sık sık maddi hasarlı ve ölümlü kazalar yaşanmaktadır.
Bu kazaların önüne geçebilmek için öncelikle vatandaşın dikkatli olması ve DDY, Belediye, Karayollarının da üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerekmektedir.
En basitinden, Batman şehir içerisinde yaklaşık 7.8 km uzunluğunda bir DDY rayı bulunmaktadır anacak resmi anlamda belki 3–4 mevzuata uygun geçiş yeri yok.
Hal böyle olunca da kazalar kaçınılmaz oluyor. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?