ULUSLARARASI CİNNET REZALETİ BATMAN’DA

25-05-2017

Adına Uluslararası Medeniyetler Bisiklet Turu diyecek ve medeniyetten nasibini almamış bir şekilde uluslararası bir rezalete imza attık.

İki gün önce Batman’da trafiği felç eden, yaya ve araç sürücülerini çileden çıkaran sözüm ona Medeniyetler Bisiklet Turundan bahsediyorum.

Valisinden, Belediye Başkanına, Rektörüne şehrin bütün kurum kuruluşlarının yöneticileri orada ama ne hikmetse kimse o trafik çilesini öngörüp tedbir almayı düşünmedi.

Vatandaş uyarılmadan sabah uyanıp Turgut Özal Bulvarına asılan bir branda ile bisiklet turu yapılacağını gördü ama olacaklara hazırlıksızdı. Niye? Çünkü kimse uyarmamıştı, kimse ilan etmemişti, kimse umursamamıştı.

Zaten malumunuz abuk subuk bir biçimde, bütün kent trafiğinin sıkıştırıldığı tek bir caddemiz de kapatılınca olan oldu.

Bütün Batman cinnet geçirdi desek yeridir.

Saat 1500’te başlayacak bisiklet turnuvası için, yetkililer saat 11’de, Turgut Özal Bulvarı Batman Park’tan başlayarak Dörtyol’a kadar kapatınca, hasta taşıyan ambulansından vatandaşına herkes çileden çıktı. Uluslararası bisiklet turnuvası uluslararası bir rezalete dönüştü.

Bütün Batmanlılar bizim neyimize bisiklet turnuvası dedi de sorumlulara demedik laf bırakmadı.

***

Malumunuz zaten araç yükü çok, yeterli yolu yok Batman’ın üç beş alternatif yolu güvenlik zafiyetinden kapatılınca ya da daraltılınca her gün mesai başlangıcı ve bitişinde 5 dakikalık yolu yarım saatte alabiliyoruz. İsrail’in Filistinlilere ördükleri duvarları andıran beton bloklarla bir sürü kurumun etrafı çevrilmiş.

Birçok aksaklığın başına malumunuz diyorum, malumun ilamı olmaz diye bir söz var ama defalarca yazılmasına, çizilmesine ilam edilmesine rağmen kimsenin umursadığı yok.

Oldu mu olmadı mı bilmiyorum, Allah göstermesin o trafikte sıkışıp kalan ambulanslardan birinde bir hasta ölse kimse bunun sorumluluğunu üstüne alıp hesap vermeyecek. Takdiri İlahi deyip geçiştirecek. Amenna takdir Allahtan ama tedbirsizlik beşerdendir.

Tedbirle görevlendirilen beşere “Fatura kesmek kimsenin haddi değil” hesap sormak da.

İstemediğini kodese tıkar istediğini çıkarırsın, istediğini zengin eder, istemediğini ekmeğinden edersin. Bu kadar pişkinlik görülmedi. Baksanıza kavurmacıların yaptığı pirime. Kavurmacıların işi kırılmasın diye, açlık eylemine girenler içeri tıkılıyor daha ne olsun.

***

Turgut Uyar’ın Denge adlı şiiri son cinneti yaşayanlara bugünün sığınağı olsun hadi.

Sizin alınız al inandım/ Sizin morunuz mor inandım/ Tanrınız büyük amenna/ Şiiriniz adamakıllı şiir/ Dumanı da caba

Bütün ağaçlarla uyuşmuşum/ Kalabalık ha olmuş ha olmamış/ Sokaklarda yitirmiş cebimde bulmuşu/ Ama sokaklar şöyleymiş

Ağaçlar böyleymiş / Ama sizin adınız ne/ Benim dengemi bozmayınız

Aşkım da değişebilir gerçeklerim de/ Pırıl pırıl dalgalı bir denize karşı/ Yan gelmişim diz boyu sulara/ Hepinize iyi niyetle gülümsüyorum/  Hiçbirinizle dövüşemem/ Benim bir gizli bildiğim var/ Sizin alınız al inandım/ Morunuz mor inandı/ Ben tam kendime göre/ Ben tam dünyaya göre/ Ama sizin adınız ne

Benim dengemi bozmayınız...  

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?