Üniversitede neler dönüyor?

22-03-2017

Üniversiteler toplumun yapı taşıdır. Toprağın su ile çiçeğin güneşle, insanın ışıkla buluşması kadar mühim görevler üstlenirler. Onlar yoksa, toprak kuru, çiçek soluk, insan karanlıktır…

Batman içinse durum çok daha hayati bir noktadadır. Üniversitenin asli görevlerinin yanında sosyal ve ekonomik yönleri daha çok ön plana çıkmaktadır. Üniversite, 15000 civarında öğrenci ve 1000 civarında personel ile şehrin en büyük sanayi kuruluşu konumunda.

Üniversitenin hükmettiği bütçe, şehrin tüm sanayi kuruluşlarının yanında, kamu kuruluşlarının da çoğunu geride bırakmaktadır. Bunun içinde Batmanlı üniversitesini seviyor, sahipleniyor, neler olup bittiğini de yakından takip ediyor. Geçtiğimiz hafta, üniversitemizde yemek işinde sıknıtı olduğu haberi aldık. Biraz araştıralım dedik. Baktık ki yakın zamanda yapılan ihale,usulsüzlükten feshedilmiş.

Geçici olarak yemekler dışarıdan getiriliyor. Bu durum, hem kalitede, hem sunumda bazı zafiyetlere yol açıyor. Yeni yapılan ihalenin niye feshedildiğini sorduk. Şikâyet dediler. Nasıl yani! İşe yeni başlayan firmanın, 1000(bazı iddialara göre 3000) civarında mezun veya farklı durumda ki öğrenci adına kart bastırıp, bunları yemek yemiş gibi gösterdiğini söylediler.

İddialar çok vahim! Doğruluğunu araştırıyoruz! “İhale fesh olmuş abi, doğru olmasa niye fesh olsun” diyorlar! Doğrumu, yanlış mı onu bilmiyoruz. İdari ve adli birimler bunun gereğini yapar! Bizi ilgilendiren soru şu, buna kim, nasıl cesaret edebilir! Ortalama 1000-1500 kişinin yemek yediği bir yemekhanede 1000 kişilik bir fason girişin göze çarpmaması olanaksız. Eğer birileri bunu yapmışsa, mutlaka birilerinden güç ve destek almıştır.

Bence asıl araştırılması gereken konu bu! Bu adamlar kime güvendi de fiyat kırdı, kime güvendi de bu kadar fason giriş yaptı? Yapmadıysa niye ihale fesh oldu? Malum, ihaleyi alan firma, bir sürü malzeme,

ekipman ve eleman tedarik ediyor. Büyük risk alıyor. Birde ihaleyi yeni alan firmanın eski elemanları çıkarma işini de araştırmak lazım. Gerçekten kendi ekibini mi kurdu firma, yoksa başka mevzular mı var? İddialar ciddi ve araştırılması gerekir. Bir haksızlık varsa giderilmesi gerekir. İşçinin, firmanın veya kamunun, kimin hakkı yenmişse, bunun ifşa olması ve herkesin hakkını alması gerekir. İdarenin de bu konuda üzerine düşeni yapması gerekir. Rektör hoca, idareye yeni gelmiş olabilir ama Üniversite de yeni değil.

Yaklaşık 5 yıldır Batman’da ve daha öncede idari görevler(dekan-rektör yrd) yürütüyordu. Şehri, üniversiteyi, işi ve işleyişi biliyor! Gelir gelmez, görevden aldığı kişilerle gündeme geldi, kamuoyundan eleştiri aldı. Sonrasında, ilk atadığı müdür Fetö’den tutuklandı diye haberler okuduk..

Şimdi de “yemek ihalesi usulsüzlükten dolayı feshedildi” deniyor! Hocam, ilk üç ay için ağır bir tablo gibi duruyor! Suçlamak veya itham etmek için söylemiyoruz, sadece bunlar üst üste gelince, insanların kafası karışır diyoruz. Kim yaparsa yapsın, baştakinin başı ağrır diyoruz! Büyük toplumlar, hırsızına, uğursuzuna sahip çıktığı için yıkılır diyoruz! Daha aydınlık yarınlar dileğiyle, sağlıklı ve mutlu kalın…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?