UYUŞTURUCU BELASI!

28-08-2014

Madde bağımlılığı, tüm illerde olduğu gibi kentimizin de en can alıcı sorunlarından biridir.

Gerek yasalardan kaynaklı, gerekse de bu işi önlemekle görevli kurumların yarattığı boşluktan kaynaklı olarak bu sorun, kentte yaşamı ciddi manada etkileyecek düzeye gelmiştir.

Madde bağımlılığının ne denli büyük bir sorun olduğunun en somut örneği geçen hafta Kuyubaşı TOKİ’de gördük. 39 yaşındaki Murat S. eşi ve çocuklarının gözü önünde bir madde bağımlısının saldırısına uğradı ve kafası kesilerek hayatını kaybetti.

Belediyenin Haziran ayı içerisinde başlattığı temizlik kampanyasını izleyen gazetemiz muhabirleri Yeşiltepe Mahallesinde yaşlı bir kadın ile Belediye eşbaşkanı Sabrı Özdemir arasında geçen diyalogu anlatıyor. 

Sabri Başkan, evinin önünde kapı aralığında meraklı gözlerle bakan yaşlı annenin yanına gidip önce elini öper, sonra da temizlik kampanyası ile ilgili bilgi verir.

Yaşlı kadın Eş Başkana  “evladım her şeyden önce bizi çetelerden kurtarın. Hayatımız karardı bütün çocuklarımız tehlikededir” der.

Eş başkan Özdemir şaşırarak sorar  “ne çetesi teyze” der.

Yaşlı anne önce etrafına bakınır, sonra da başkana kısık bir sesle kimsenin duymayacağı şekilde “esrar satıcıları” der.

İşte madde bağımlılığının kentimizde ulaştığı tehlikeli boyut bu.

***

Gazetemizde geçtiğimiz hafta kamuya açık alanda uyuşturucu madde bağımlısı ile ilgili bir haber yayınladı.   

Haberden sonra ne oldu diye merak ediyorsunuz değil mi?

Haber ile ilgili bize tek bir kişi ulaşıp bilgi aldı.

O da habere konu olan madde bağımlısı genç.

Bir elinde kullandığı uyuşturucusu bir elinde de buruş, buruş olmuş gazetemiz.

Zor ayakta durabilen şahıs gazeteyi göstererek  “bu haberi kim yaptı” diye hesap sormaya gelmişti.

Parklarda, metruk binalarda, mezarlık ve okul duvarının dibine bakın mutlaka karşınıza ya bir madde bağımlısı ya da bir satıcı çıkar.

Uyuşturucu belası yüzünden birçok aile ve çocuk korkudan evine hapis olmuş adeta.

Emin olun bu sorunun önü alınmasa ortam ve şartlar, bu sorunla mücadeleye gönül vermiş basın mensuplarının bu tür haberleri yazamayacağı kadar zorlaşacaktır.

Buna rağmen kurumlar hala bu işin ciddiyetinin farkında değildir.

Yerel seçimler döneminde bütün belediye başkanı adaylarının seçim bildirgelerinde madde bağımlılığını önlemeye yönelik vaatler vardı.

Mevcut Eş Belediye Başkanları da katıldıkları TV ve radyo programları ile gazetelere verdikleri demeçlerde bu soruna fazlasıyla değinmiş ve iddialı bir şekilde uyuşturucu bağımlılığına çözüm bulacaklarını dile getirmişlerdi.

Ancak şu ana kadar kendilerinin bu yönde bir çalışmasına tanık olmadık.

Yeri gelişmekken Eş Belediye Başkanlarına bir önerimiz var. Atıl durumda olmasına rağmen modern bir binaya dönüştürdüğünüz Sağlık Merkezini, Madde Bağımlıları Tedavi ve Rehabilatisyon Merkezine dönüştürmeniz bu alanda atacağınız en önemli icraat olacaktır.

Her şeyden öncede uyuşturucu ile mücadele için kurumların işbirliği gerekir.

Bu noktada mevzuat gereği de olsa 23 Nisan 2010 tarihinden bu yana kentimizde Uyuşturucu Koordinasyon Kurulu diye bir kurul oluşturulmuş ve bu güne kadar toplam 11 toplantı gerçekleştirmiş.

Bu oluşumda Valilik ve Belediye ile 21 kamu kurum ve kuruluşu bulunmaktadır.

Bu güne kadar bu kurulun aldığı kararlar ve yaptığı icraatlar, kamuoyu ile pek paylaşılmadı.

Ne yapar, ne eder?  Pek bilinmez.

Ayrıca bu kurulda hiçbir sivil toplum örgütü veya bu sorunla mücadeleyi kendisine dert etmiş gönüllülerin dahil edilmemesi de dikkat çekicidir.

Aldığı kararları bile kamuoyu ile paylaşmayan, mevzuat gereği rutin toplantılar yapan bir yapı ile kentimizin madde bağımlılığı sorunu çözülemez.

Bu sorun, ancak kentin bütün dinamiklerinin ve gönüllülerin bir araya gelmesiyle çözülebilir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?