YALNIZLARIN 14 ŞUBAT KÂBUSU

14-02-2017

Aziz Valentine aşkına ne oluyor size diye söze girsem millet beni tefe koyar. Ama beni tefe koyanların çoğu sevdiğine bir tebessüm için Aziz Valentine’in öldürüldüğü günü bekler.

Nereden çıktı bu sevgililer günü,yalnızların 14 Şubat kâbusu. Her yeri vıcık vıcık romantizm sarmış.

Çeşitli rivayetler çeşitli hikâyeler var anlatılagelen. Bunlardan en çok bileni Aziz Valentine'in Roma'da bir rahip olduğu ve 3. yüzyılda öldürüldüğü yönünde.

İmparator İkinci Claudius evli erkeklerin kötü askerler olduğuna inandığı için evlenmeyi yasaklıyor. Valentine ise evlenmeninkutsiyetine inandığı için insanları gizli bir şekilde evlendirmeye başlıyor. Gizli nikâhlar düzenleyerek gençleri evlendirmeye devam ediyor.

Claudius bunu fark edince Valentine'i hapse atıyor ve sonra ölüme mahkûm ediyor. Hapiste Valentine gardiyanın kızına aşık oluyor. Valentine gardiyanın kızını hangi ara görüyorsa artık, herhalde kız babasına sefer tasıyla yemek götürdüğünde oluyor bilemem artık, onu da siz yazın.

Ve Valentine 14 Şubat'ta idama götürülürken kıza "Senin Valentine'in" imzalı bir aşk mektubu gönderiyor. Kıza mektubu babasıyla yolluyor herhalde. Gardiyana bak sen.

Bugün uygulaması pek kalmamışsa da eskiden Sevgililer Günü'nde insanların birbirine kart göndermesi de buradan geliyor.

İmparatora, ihanetin karşılığını canıyla ödeyen Aziz Valentine M.S. 270 yılında 14 Şubat'ta idam edilinceyaklaşık 226 yıl sonra, her yılın 14 Şubat'ı Sevgililer günü olarak kutlanmaya başlıyor.

Tabi 226 yıl boyunca kimse kimseyi sevemiyor, sevgili yapamıyormuş çünkü 365 günün tek bir günü bile sevgiliye ayrılmamış oluyordu.

Romanın dar sokaklarından birinde çiçekçilik yapan Benito, işler kesat gidince evde bekleyen hırçın karısı ve 3 çocuğunu beslemek için tükkanın gizli ortağı Papa Gelasius’un fikrini hayata geçirmeye karar verince.  İşte ilk adıyla Aziz Valentine günü olarak 14 Şubat Sevgililer günü 496 yılında kutlanmaya başlanmış. Çiçekçi Benito ile birlikte Papa Gelasius da ihya olmuş. Kaç kuşaktır paraya para demiyorlarmış.

Benito’nun çocuklarından en büyüğü dünyanın en büyük pırlanta markasını yaratırken, ikinci çocuğu o servetle başı dönmüş kumara bulaşmış en son sokakta sarhoş bir şekilde eve doğru giderken fakir şarapçının birinin bıçaklı saldırısında can vermiş. Üçüncü çocuğu Papa Gelasius’un kızına gönlünü kaptırıp 14 Şubatta kızın odasına gizlice girmiş, Papa Galesius onları oda da uygunsuz bir biçimde basınca önce haç çıkarmış sonra bakmış olmuyor, belinden çıkardığı altıpatla ikisini de oracıkta öldürmüş.

Benito bunu gururuna yedirmişse de Benito’nun karısı Benito’yu gazlayıp elinde FETÖ’den para karşılığı edindiği ve Papa Galesius ile ilgili iki tape ile kiliseye yollamış. Kilise ile birlikte bütün Roma çalkalanmış ama Papa Galesius pek umursamamış. Onlar sizde kalsın demiş ben yenilerini çekerim diye Benito’nun intikamını boşa çıkarmış. Neyse anlayacağınız mesele uzamış da uzamış. 

Takvimlerin en ihtiraslı yaprağı, günü için başka hikâyeler de var elbette.

Bu günün anlamını Roma döneminde Luepercalia adı verilen ve üç gün süren bir festivalden aldığı düşünenler de var.

Şubat ayının ortasına denk gelen ve doğurganlık tanrısının şerefine gerçekleşen festival, baharın resmi başlangıcını müjdeliyordu. Bu kutlamalarda erkekler bir kutunun içine atılmış kâğıtlardan kızların ismini çekiyordu. Festival boyunca bu eşleşmede biraraya gelen çiftler sevgili oluyor, hatta belki de evleniyordu.

Aziz Valentine aşkına, Benito’nun hatırına,bu aptallığa bir son verin artık. Birilerinin kasalarını doldurmak için sizi sevgiye güdülemesine izin vermeyin. Sevgi için de olsa güdülenmeye gelmeyin artık  

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?