YASAKLASAK DA MI KIZSAK YASAKLAMASAK DA MI...

26-06-2019

 

  Neyi yasaklayıp neyi serbest bırakacağımız konusunda çoğu zaman yöneticilerimiz isabetli kararlar veremiyor. 

  İki örnek vereceğim. 
  Biri Batmanlıların kısaca Site dediği bölgeden yani TPAO Sitesinden. 
  Yaş grubum ve büyüklerim hatırlayacaklardır.

  Bir zamanlar, orada çalışmıyor ya da oturmuyorsanız girmek için özel kart sahibi olmanız gereken bir güzel yeşil alandı Site.

  Hatta öyle ki o kartı birden fazla kişi karttaki fotoğrafı değiştirip kullandığı olurdu. Hala da yeşili ve düzeniyle o güzelliğini koruyor. 
  Havuzu, açık sineması ve daha nice etkinlikleri ile Batman’ı canlandıran yegâne kurumlardandı o zaman.

  Altın Mikrofon Ses Yarışması o etkinliklerden biriydi mesela.
  Özellikle dar gelirli insanların yaşadığı mahallelerin hemen ortasında küçük, yeşil zengin bir ada krallığı gibi her zaman korunaklı ve giriş çıkışları kontrollü olmuştur. 
  Yeri gelmişken değinmeden edemeyeceğim sanılmasın ki rafineri gidip şehrin en güzel en yeşil yerine kurulup kendi için kapattı.

  Hayır, aksine 1955’te kurulduğunda kupkuru bir araziye kurulmuş ve alanı bugünkü haline kurumun kendi getirdi.

  Yani istesek bütün Batman’ı o hale getirebilirmişiz. 
***
  Mesele şu ki eskiye kıyasla haklı bir güvenlik kontrolüyle girip çıkabilsek de Site’ye garip bir uygulama var ondan bahsetmek istiyorum.

  Site’de Kristal Park’ın karşısında çocuk oyun alanı var. Biz de bazen çocuklar stres atsın eğlensin diye ailecek gittiğimiz olur.
  Çocuklar oyun parkında oynarken, haliyle anne babalar da oyun parkının etrafına kilimini serip oturmak bir taraftan çocuğunu izlemek diğer taraftan da dinlenmek istiyor.
  Yok, ama olmaz diye tepenizde güvenlik elemanı dikilip oraya oturamayacağınızı söyleyene dek anca 5 bilemedin 10 dakika oturabilirsiniz.

  Sınırlı dar bir alanda oturma izni var o da oyun parkının çeperinde anca 2 metrelik bir genişlik. Onca aile etrafında onca yeşil alana rağmen 2 metrelik bir çepere sıkıştırılıp kalıyor. 
  Güvenlik elemanı talimatı öyle almış tartışmaya lüzum yok ama uygulamanın saçmalığı da insanın canını sıkmıyor değil. Neden onca alan varken dar bir alana doluşmak zorunda kalıyoruz.

  Güvenlik riskiyse eğer neden o riskin göbeğine oyun parkı konulmuş. 
  TPAO Bölge Müdürü içimizden biri çaba ve çalışmalarıyla takdir topluyor. Ondan ricam bir hafta sonu özellikle akşama doğru gidip de dediğim yere baksın ve o yasağın yersizliğini görsün.

  Eminim ki buna son verecektir. 

***

  Yaz tatili geldi mi malumunuz okullar gelir etmek için bahçelerini ya ota parka çevirir ya da spor salonlarını varsa halı sahalarını dileyenin ücretli kullanımına açar.

  Gültepe İlkokulu da bahçesindeki halı sahayla gelir etmeye çalışan okullardan biri. Kimsenin buna itirazı yok.
  Ama Batman’ın yaz sıcaklarında özellikle insanların balkonlarına yatak serip yatmaya çalıştığı ya da kapı pencere açıp az bir esinti için çabaladığı şu günlerde gecenin bir buçuğuna kadar bağıra çağıra futbol oynayan ve kimi zaman küfürlerin havada uçuştuğu bir gürültüde uyuyabilmek mümkün mü?
  Yok mu bunun bir kural kaidesi. Turistik bölgelerde bile saat 24 dedin mi bütün eğlence merkezleri sessizliğe bürünür, tek bir gürültü olmazken, Batman’da bizi bu sıcaklarda bu işkenceye muhatap kılan sorumlular hiç mi mahalleliyi düşünmez.
  Mahallenin bekçisi duymaz mı görmez mi? Gültepe İlkokul Müdürü görevliyi tembihlemez mi? Halı saha görevlisi oyuncuları uyarmaz mı?

  Bunu çözmek için İl Milli Eğitim Müdürünü balkonda yatıya mı alsam ne yapsam? Gerek var mı?
  Çok mu zor?

  Zaten orada duran görevli saat 12’den sonra sahayı açmayacak,

ondan evvel de gelenlere gürültü yapmamaları konusunda uyarılarda bulunacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?