YOLLARDA KAYGAN TUZAKLAR

22-10-2020

Malatya’da okuduğum yıllardan aklımda kalan bir görüntüdür. Gece yarısı dedin mi belediye araçları çıkar ve kentin merkezi en işlek caddelerini su ve köpükle yıkar şehri pırıl pırıl yapardı. 

Gece yarısı dediğim 00.00 ile 01 olurdu bu yaklaşık beş yılımı verdiğim ve kendimce güzel anılar topladığım temiz, yeşil bir memleket Malatya ne zaman bahsi geçse aile için yaşanılır bir kenttir derim Malatya’ya.

Öğrencilik yıllarımdan sonra döndüğüm Batman’da özellikle temizlik konusunda ne zaman Malatya Belediyesi gibi hizmet verecek derdim Batman Belediyesi için. Hiçbir zaman maalesef o çıtayı yakalayamadık.

Aynısı olmasa da ara ara benzer hizmetler gördü Batmanlılar da. Mesela gece yarısı olmasa da akşamına yolların su ve köpükle yıkandığına tanık olduk. Olmaz olaydı dedi bir arkadaşım.
Niye diye sordum?

Yahu dedi, kaç defa kazaya davetiye çıkardığına tanık oldum. Yıkmasınlar böyle iş yapacaklarsa yapmasınlar milletin malına canına kastetmesinler. Vatandaş yolda aracıyla seyrederken bilmem hangi temizlik maddesiyle karıştırılmış caddelerde bir kaygan ıslaklık. İş mi bu, yapmasınlar. 

Sonra aklıma geldi öğrencilik yıllarımda Malatya’da nasıl ne zaman yapıldığını hatırladım. Vitrinlik şov kaygısıyla değil hizmet derdiyle yapılanları hatırladım. Keşke dedim. sustum…

Biz de her şey göstermelik sanki. Belediye hizmet alımıyla mı bu hizmeti yapıyor kendi kaynak ve ekipleriyle mi bilmiyorum. Ama görünen o ki bu da bir çok hizmet gibi yapmış olmak ya da yapmış görünmek için yapılıyor. 

Yoksa iyi bir planlama söz konusu yol yıkama hizmetinin nasıl ve ne zaman ne şekilde yapılması gerektiğini daha sağlıklı belirlemez miydi? Hadi planlama yanlış yapıldı diyelim göz var nizam var dikkatli bir göz bunu görmez mi? Demez mi yahu arkadaş bir dakika bunu yapıyoruz ama trafikte kazaya davetiye çıkarıyoruz demez miydi?

Demiyormuş demek ki.

Yıllardır sadece ben değil benle birlikte kaç kişi benzer şekilde refüjdeki ağaç ve çiçeklerin sulamasına ilişkin “Yolu mu suluyorlar ağaçları mı?” diye sordu da sulama düzenekleri mi düzeltildi? Hayır düzeltilmedi. 

Bu da kalsın yine çıksın araçlar trafik yoğun saatlerde yolları kaza davetiyle ıslatsın.

Susayıp kuruyan adamın gözü önünde suyu yerlere döken Erol Taş misali ağaçları değil caddeleri sulayalım biz.

Daha sağlıklı hizmet görmeye görmek Batmanlıların hakkı. Yolları yıkayalım derken baştan savma yöntemlerle yollar kaygan tuzaklara çevrilememeli.  

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?