YENİ YERLER

BAKLAVADA ÖNCÜ “GAZİANTEPLİ İNALOĞLU BAKLAVALARI”

BAKLAVADA ÖNCÜ “GAZİANTEPLİ İNALOĞLU BAKLAVALARI”

BAKLAVADA ÖNCÜ “GAZİANTEPLİ İNALOĞLU BAKLAVALARI”
12-01-2015 14:58
Google News

Bu sayfamızda, ağzınızı tatlandıracak bir mekâna yer vereceğiz. Biliyoruz ki baklava denince herkesin aklına Gaziantep baklavası gelir. Biz de buradan yola çıkarak, Atatürk Bulvarı’ndan bir adrese gidiyor ve “Gaziantepli İnaloğlu Baklavaları”ndan içeri giriyoruz. Mekandaki çalışan arkadaşların, biraz beklememizi söylemesi üzerine; bir beş dakika bekliyoruz. Ardından mekanın kurucularından olan Mehmet Yıldırım, yanımıza geliyor. Ve bu güzel damak tadını tanımak üzere, biz de merak ve heyecanla başlıyoruz Mehmet Yıldırım’ı dinlemeye.

1991’DE GAZİANTEP BAKLAVASINI BATMAN’LA BULUŞTURDUK

Gaziantepli İnaloğlu Baklavaları” Mehmet ve Alaattin Yıldırım kardeşler, yönetiminde 1991 yılında kurularak, bu leziz Gaziantep baklavasını Batman Halkı’yla buluşturuyor.

BAKLAVAMIZI NEDEN BATMAN’A TANITMAYALIM?

Mehmet Yıldırım’a ilk olarak Batman’da baklavacılık alanında bu yola çıkış öyküsünü soruyorum. Öyle ya, Mehmet Yıldırım Gaziantepli. Neden kendi memleketinde değil de, Batman’da bu işi yapmaya karar veriyor? Yıldırım başlıyor anlatmaya. “Biz, daha önce de memleketimizde yani Gaziantep’te bu işi yapıyorduk. İyi de yapıyorduk. Batman’da yaşayan, bir ağabeyim vardı o zaman. O bize Batman’da, baklava işini yapan çok az kişi olduğunu söyledi. Alaattin kardeşimle de düşününce; evet neden böyle bir hizmet vermeyelim, baklavamızı neden Batman Halkı’na tanıtmayalım, dedik ve Batman’a gelerek, Gaziantepli İnaloğlu Baklavaları’nı açtık.”

MEKAN HİÇ BOŞ KALMIYOR

Röportajımız süresince mekan, hiç boş kalmadı, gelenler hiç kesilmedi. Bu da benim dikkatimi çekti ve merak edip bu işin sırrını sorduğumda,  Mehmet Yıldırım “Baklava, katkı maddesi kullanılmadan yapılmalı. Doğal olmalı. Dondurma da aynı şekilde yine katıksız olmalı. Biz baklavayı da dondurmayı da yaparken, buna özen gösteriyoruz. Ve kesinlikle gelen konuklarımıza bekletilmiş, bayat baklava vermiyoruz. Dondurmada kullandığımız süt de günlük taze süttür. Günlük sağdırdığımız sütü güneşe çıkarmadan, bekletmeden getirtip kullanıyoruz. Dolayısıyla biz işimizde böyle özverili olunca, lezzetimiz de artıyor. Gelen konuklarımız yedikçe yiyor. Bir daha bir daha istiyor ve  baklavamıza doymuyor. Bunun yanı sıra dürüstüz. Malzemeden çalmadan yapıyoruz. Batman Halkı da bizim bu özverimize karşılık vererek, bizi tercih edip yalnız bırakmıyor.” yanıtını vererek, merakımı gideriyor.

BAKLAVANIN ÇITIRTISINI DUYACAKSINIZ

Mehmet Yıldırım’dan bir tüketici olarak, baklavanın nasıl olması gerektiğiyle ilgili birkaç bilgi, almayı da ihmal etmedim. Yıldırım baklavayla ilgili bilgileri, bir sanatçı edasıyla anlatınca bu güzel tatlıyı, gözünüzün önünde canlandırmanız işten bile değil. Mehmet Yıldırım’a göre, öncelikle baklavanın yapımında tere yağ kullanmak gerekiyor. Tereyağlı olması da yetmiyor. Küçükbaş hayvan yağı olacak. Çatal battığı zaman da çıtırtısını duyacaksınız. Tereyağı kokusunu alacaksınız. Öyle gelişigüzel de yenmemeli; baklavanın tabanı damağa gelecek şekilde ağza alınmalı, öyle yenmeli ki lezzeti fark edilsin, tadına varılsın.

İNALOĞLU BAKLAVALARI AŞKLA YAPILIYOR

Mehmet Yıldırım baklavayı böyle aşkla anlatınca ben de, ikram edilen baklavayı çekinerek yedim. Zira baklava yemek de bir yetenek işiymiş, bunu öğrendim. Yıldırım, öyle bir emek ve aşkla yapıyor ki baklavayı, çatalı batırırken incitmeden, dağıtmadan yemek gerekiyor. Aksi takdirde Mehmet Yıldırım’ın canı acıyor. Böyle bir meslek aşkını okudum, ben Mehmet Yıldırım’ın yüzündeki ifadeden.

KIŞIN DA DONDURMA SUNUMUMUZ VAR

Gaziantepli İnaloğlu Baklavaları” baklava, havuç dilimi, şöbiyet, özel kare baklava, kuru baklava, padişah sarması, fıstık sarması, fıstık ezmesi, kadayıf ve dondurma sunuyor gelen konuklarına.

Dondurma ikramında yaz kış farketmiyor  “Gaziantepli İnaloğlu Baklavaları” için. Yani kışın da canınız dondurma çektiği takdirde, bu mütevazi mekana gidip dondurmanızı afiyetle yiyebilirsiniz.

BAKLAVANIN ÖMRÜ KISA OLUR

Baklavanın çok zahmetli bir iş olduğunu ve çok emek istediğini söyleyen Mehmet Yıldırım, ikliminden dolayı Batman’da baklava işinin riskli ve zor olduğunu da belirtiyor. Yıldırım, ardından “İkliminden dolayı Batman’da baklava işi yürütmek çok zor. Çünkü Batman, konum itibariyle çukura kurulu bir şehirdir. Bu yüzden de nem ağır basıyor  Batman’da. Dolayısıyla baklavanın ömrü kısa oluyor. Kısa sürede bayatlıyor çünkü. Bu sebepledir ki biz, günlük kapasitemizin dışına hiçbir zaman çıkmıyoruz. Gelen konuklarımıza, daima taze ürün veriyoruz. Kesinlikle bekletilmiş ürün vermiyoruz. Hatta yiyebileceklerinden fazla, baklava alıp götürmek isteyen konuklarımız oluyor; biz onlara yiyebilecekleri kadar almalarını öneriyoruz. Çünkü baklava, taze tüketilmesi gereken bir tatlıdır.” cümlelerini sıralıyor.

“Gaziantepli İnaloğlu Baklavaları” kurucusu Yıldırım, baklavanın bekleme süresine de değiniyor ve yaş baklavanın (kaymaklı) ömrünün kışın 6, yazın 3 gün; kuru baklavanın ömrünün ise yaz kış fark etmemekle birlikte, 15 gün olduğu bilgisini veriyor.

GÜNLÜK KAPASİTEMİZİN DIŞINA ÇIKMIYORUZ

 

Dışarıya servis yapmamakla birlikte, sadece komşu esnafa servis yapan mekan, baklavacılar derneğinin belirlediği fiyatlar, doğrultusunda satış yapmaktadır.

Bayramlarda ekstradan baklava yapmayan “Gaziantepli İnaloğlu Baklavaları” normal günde ne kadar yapıyorsa, bayram günlerinde de yine o kadar kadayıf, baklava ve çeşitlerini üretmektedir. Yani günlük kapasitesinin dışına çıkmıyor.

Röportajımız esnasında, Mehmet Yıldırım’ın önüne kadayıf, baklava ve çeşitleri servisi yapılıyor. (Mehmet Bey’e gelen tabağı ben boşaltıyorum) Servisi yapan çalışan, Mehmet Bey’in istisnasız her gün bir tabak tatlı yediğini söylüyor bize. Bunu Mehmet Yıldırım da “Evet ben, bir tabak tatlımı her gün mutlaka yemeliyim. Yemediğim gün kendimi kötü hissederim.” sözleriyle doğruluyor.

SON DERECE SADE BİR ATMOSFER

“Gaziantepli İnaloğlu Baklavaları” na girdiğinizde, beyaz renkler karşılıyor sizi. Küçük, şirin bir yer. Son derece sade ve mütevazi bir atmosfer yaratılmış. Duvarlar beyaz düşünülürken, beyaz tavanla beyaz zemin buluşturulmuş.

BAKLAVAMI BİR SANATÇI RUHUYLA YAPIYORUM 

Yaz sezonunda 08.00-01.00 saatleri arası hizmet veren mekan, kışın da 08.00’da hizmete başlayıp baklava ve diğer ürünleri bitinceye dek hizmet veriyor.

Mehmet yıldırım, sabah 05.00’da uyanıyor ve siz Batman Halkı’nın ağzını tatlandırmak için imalathanenin yolunu tutuyor. Ardından bir sanatçı ruhuyla yaptığı, baklava ve diğer ürünlerini sizlere sunmak için “Gaziantepli İnaloğlu Baklavaları”na gidip sizi orda karşılamak için bekliyor.

E hadi o zaman siz de onu daha fazla bekletmeyin ve yaptığı ürünleri bir an önce tadın. Afiyet olsun…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?