EKONOMİ

Başkan Başaran, Batman Ekonomisini raporlaştırdı

Batman Siirt Mali Müşavirler Bölge Odası Üst Kurul Delegesi ve TÜRMOB Mesleki Hizmetleri Geliştirme ve Ücret Tespit Kurulu Üyesi Hayrettin Başaran, 23 maddelik Batman Ekonomisi ve 33 maddelik Türkiye Ekonomisi olmak üzere iki rapor hazırladı.

Başkan Başaran, Batman Ekonomisini raporlaştırdı
13-07-2023 09:01
13-07-2023 09:32
Google News

Başkan Başaran, Batman Ekonomisini raporlaştırdı

Batman Siirt Mali Müşavirler Bölge Odası Üst Kurul Delegesi ve TÜRMOB Mesleki Hizmetleri Geliştirme ve Ücret Tespit Kurulu Üyesi Hayrettin Başaran, 23 maddelik Batman Ekonomisi ve 33 maddelik Türkiye Ekonomisi olmak üzere iki rapor hazırladı.

BATMAN RAPORU, VEKİLLERE ULAŞTIRILDI

Başaran, Batman Ekonomisiyle ilgili hazırladığı raporu, Batman’ın 5 Milletvekili Ferhat Nasıroğlu, Serkan Ramanlı, Keskin Bayındır, Zeynep Oduncu ve Mehmet Rüştü Tiryaki ile Mersin’in Batmanlı Milletvekili Mehmet Emin Ekmen’e sundu. 23 maddenin yer aldığı Batman Ekonomisi Raporuna ilişkin bilgi veren Başaran “Vergi reformu sürecinin hızlandırılması, KDV konusunda sorunların çözülmesi firmalarımıza çok önemli faydalar getirecek. Gelir, kurumlar ve vergi usul kanununun kapsamlı reforma tabi tutulması gerekir. Bu reform sürecinin iktisadi hayatın tüm dinamiklerinin birlikte yapacağı çalıştaylar sonuncunda hayata geçirilmesi yerinde olacaktır. Vergi uygulamalarının iktisadi hayattaki yorumlayıcısı ve uygulayıcısı olan sayıları 140 bin kişiyi bulan biz Mali Müşavirler üst birliğimiz olan TÜRMOB önemsenmeli, sistem değişiklikleri, mevzuat uyumları ve kayıt dışı ile eylem planlarında yaptırımlar ve zorlayıcı unsurlarla değil, Mali Müşavirlerin temel sorunlarına çözümlerle gönüllü uyumla destekleri alınmalıdır. Bu bağlamda ekonomi raporu hazırladık” dedi.

İŞTE 23 MADDELİK BATMAN RAPORU:

23 maddelik Batman Raporunda şu maddeler yer aldı:

1- Batman'ın ekonomisi, Raman Dağında çıkarılan petrole dayanmaktadır. Türkiye'nin petrol ihtiyacının % 20'si bu bölgeden karşılanmaktadır. TPAO ve TÜPRAŞ’ ın kapasiteleri günden güne düşürülerek bu iki kuruluşun Batman ekonomisine olan katkısı azalmıştır. Bu kuruluşların Batman Ekonomisine katkısını artırmak için kapasitelerinin tekrar artırılması hususunda çalışmaların yapılması yerinde olacaktır.

2- Bu iki kuruluşumuzun üretimlerini gerçekleştirirken ihtiyaç duydukları Yedek parça, makine teçhizat ihtiyaçlarının Batman Yerel esnafından alımlarının gerçekleştirilmesi için gerekli organizasyon yapılması yerinde olacaktır. Bu iki kuruluşumuzun tedarik ihtiyaçlarını karşılamak için Üniversite-Sanayici işbirliği ile Dünya standartların da yedekçe parça üretimini gerçekleştirecek yüksek teknolojili fabrikalar kurulmasını teşvik edici programların yapılması ve Bu kuruluşlarımızın mal alımlarını yerelde kurulmuş fabrikalarımızdan gerçekleştirmeleri teşvik edilmelidir.  

3- Tarım ve Hayvancılık alanında Batman merkez ve ilçelerinde yetişen( Çilek, Kaya Tuzu, Mazrona Üzümü, Sason Balı Vb)   ürünlerimizin marka değeri yüksek ürün haline getirmek için merkez ve ilçelerimizdeki üreticilerimize Ar-Ge desteği verilip üreticilerimizi tek çatı altında toplayarak marka değeri yüksek mamul üretmelerine yardımcı olmalıyız. Yani Tarım ve Hayvancılık Alanında Ar-Ge Merkezi olan Yüksek teknolojiye sahip kooperatiflerin kurulması, devlet tarafından desteklenmesi ve üreticilerimizin ortak çalışma kültürünün geliştirilmesine yönelik eğitimlerin verilmesi yerinde olacaktır.  

4- Batman Komşu olan Ülkelerin Sınır Kapılarında Sağlık Turizmin gelişmesi için sağlık hizmeti almak isteyen yabancı uyruklu vatandaşlar ile sağlık sektöründe hizmet veren firmaların Sınır kapılarındaki giriş ve çıkışlarına ayrıcalık tanınması sağlık turizmin gelişmesine katkı sağlayacaktır.

5- Batman'ın Sason ilçesindeki 2 bin 973 rakımlı Mereto Dağı'nda kışın 10 metreye kadar ulaşan karın erimesi sonucu oluşan mağaralar ve tüneller hayranlık uyandırmaktadır.  Bu doğa harikası mağara ve tünelleri yöre sakinleri dışında doğa fotoğrafçıları, yerli yabancı turistlerin gelmesi için doğa turizminin gelişmesi yönelik gerekli altı yapı çalışmalarının(konaklama, yol, güvenlik vb ) yapılması yerinde olacaktır.

6- Ilısu Barajının göletin de Yöre halkının balıkçılık alanında gelişmesi için; Üniversite-Sanayici-Yöre Halkından oluşan organizasyonların yapılması için bir Ar-Ge Merkezinin kurulması ve Kurumsal yapıları oluşturan Kooperatiflerin kurulmasına yönelik çalışmalar yapılması yerinde olacaktır.

7- Batman İlimizin verimli tarım arazilerinin olmasına rağmen,  Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından verilen desteklerden yararlanmamaktadır. Batmanın da  TKDK Desteği Verilen İller içinde yer alması halinde Batman Ekonomisine artı bir değer katacaktır.

8- Batman İlimizin Kırsal kesiminden kente göç eden insanlarla birlikte ilimizdeki kentleşme oranı yükselmektedir. Bu durum kentsel alanlarda yaşayan insanlara sürdürülebilir ve sağlıklı besin kaynakları sunmak da giderek zorlaşıyor. Bu anlamda "gıda güvenliği" kavramına da daha fazla ilgi göstermemiz gerekiyor. Gıda güvenliği, ekonomik performans ve sosyal refah için de son derece önemli bir husus.  Çünkü bu kavram, hayvanların sağlığı ve refahı, gıda, atık imhası ve mesken yeri gibi konuları da dikkate alan çözümlerin yanı sıra yönetişim, eğitim ve adil bir toplum gibi konularda da kafa yorulması gerektiği anlamına geliyor. Kırsal kesimden kente insanların göç etmemesi için bulundukları yerde tarım ile geçimlerini sağlayan çiftçilerimize, yetiştiricilerimize, tarım ve hayvancılık sektörü ile ilgili eğitimler ve AR_GE merkezleri kurmamız gerekmektedir. Yerelde tarımsal üretim zincirleri kurarak, Çiftçiler ve yetiştiricilerimizi, tarımsal üretim zincirinin tam ve etkili bir ortağı konumunda olmalarını sağlamalıyız. Bu tarımsal üretim zincirinin birincil görevi, yenilikçi, sosyal olarak sorumlu ve sürdürülebilir yöntemleri kullanarak optimum fiyat / kalite performansıyla yiyecek, çiçek ve bitki üretmek olmalıdır. Yerel yönetimler bu konularda üzerlerine düşen öncülük görevini yerine getirmelidir.

9- Batman’daki Uçak sefer sayılarının artırılması Batman Ekonomisine olumlu katkıları olacaktır.

10- Bölgesel teşviklerin artırılması, Teşvikli yatırımların Tutarlarının düşürülmesi yerinde olacaktır. Üretim dışında faaliyet gösteren sektörlere de teşvik verilmesi(Esnaf) yerelde ekonominin canlanmasına katkı sağlayacaktır.

11- Batman da gelişmekte olan Tekstilin Fason Çalışma modundan çıkarılıp, gerçek anlamdaki tekstil kimliğine kavuşması için bir Ar-Ge Merkezinin kurulması ve bu merkezlerde tekstilin ham maddesini oluşturan ürünlerin yetiştirilip tekstil sektöründe kullanılmaya hazır hale getirilmesi için gerekli alt yapının oluşturulmasına yönelik çalışmaların yapılması yerinde olacaktır.

12- Batman İlimizin En önemli sorunlarından biri olan İluh Deresi-Kentsel dönüşüm Projesinin hayata geçirilmesi dere kenarında bulunan mahallerimizde iktisadi ve sosyal hayatı önemli yönde etkileyecektir. Dolayısıyla bu olumlu yansıma Batmanın ekonomisine de katkı sağlamış olacaktır.

13- İçinde bulunduğumuz çağ, kentleri farklı olabilmek ve farklılıklarını ortaya koyabilmek adına kıyasıya bir rekabet yarışına zorlamaktadır. Bu rekabet yarışına Şehirlerimizi koya bilmek için Şehirlerimizin Marka Kent olabilmesi için bütün şehirlerimizin Mülki İdarecileri, Yerel Yönetimi ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla birlikte, şehirlerimizin Stratejik Kent Yönetimi Modellerinin oluşturulması ve etkin bir şekilde uygulamaların yapılması Batman ve Ülke ekonomisine olumlu katkı sağlayacaktır.

14- Tarım alanında Batman merkez ve ilçelerinde yetişen( Çilek, Kaya Tuzu, Mazrona Üzümü, Sason Balı Vb)   ürünlerimizin marka değeri yüksek ürün haline getirmek için bu ürünlerimizle ilgili tanıtıcı organizasyonlar (festival) düzenlemek.

15- Şehirlerin sosyo ekonomik ve kültürel yönden gelişmesine Mahalli idarelerin en etkin kurumlarından biri olan belediyeler kalkınma sürecine doğrudan katkı sağlamaktadır. Kalkınma ekonomik, sosyal ve siyasal yönden büyümeyi ifade eder. Bölgesel kalkınma ve belediyeler arasındaki ilişkinin toplumun huzur, refah ve yaşam kalitesinin arttırılması için uyumlu olması gerekmektedir.

16- Yerel Yönetimlerde vizyonlarında değişikliğe gitmeleri gerekmektedir. Vizyon sorunu olmamalıdır. Yerel yönetimler asli görevleri dışında yerleşim yerlerini marka yer yapacak özgün projeler üretmelidirler.

17- Yerel yönetimler erken çocukluk dönemi dediğimiz 3-6 yaş arası okul öncesi çocuk merkezlerine önem vermeli. Çocuklar bu yaşlarda davranış, çevre, trafik, oyun, müzik ve paylaşmayı çok kolay kavramaktadır. Çocuklar 5 yaşına geldiğinde beyin gelişiminin %90’ı tamamlanır.

18- Yerel yönetimler aynı zamanda çocuk merkezleri yanında Toplumun en Küçük yapı taşı olan Aile Kuramının gelişmesi için ebeveynlere çocuk eğitimi, aile bütçesi, vb konularda eğitim verecek etüd merkezleri kurmaları yerinde olacaktır. Yerel yönetimler bu organizasyonları mahalle ve köy muhtarları aracılığıyla hayata geçirmelidir.

19- Parklara, yeşil alanlara, botanik bahçelerine, erişim, sağlıklı ve gelişen toplumlar için hayati önem taşımaktadır. Gelişmiş ülkelerde çağdaş belediyecilik anlayışının yüzyıllar önce başlaması demokratik değerlerin gelişmesine ciddi katkılar sunmuş. Hesap verebilirliği, yeniliği ve sürekli iyileştirmeyi merkeze alan bir yönetim kültürünün oluşturulması şehrimizin gelişimine önemli katkı sağlayacaktır.  

20- Batman İlimizin Hasankeyf ilçesi, İki yakasını Dicle'nin ayırdığı, tarihi bir ilçeydi.  1981'de doğal koruma alanı ilan edilmişti. Ilısu Barajının su tutması sonucunda tarihi yerleşim 2020 yılı Mayıs ayında sular altında kalmıştır. Yerel yönetimler Hasankeyf’teki turizmi canlı tutmak için yerel ve ulusal bazda organizasyonlar yapmaları yerinde olacaktır. 

21- Batman ilimizin tarihi Hasankeyf ilçesi dışındaki Kozluk, Beşiri, Sason ilçelerinde antik kent kaleleri höyük vb tarihi yerleşim yerleri bulunmaktadır. İlçelerdeki yerel yönetimlerle birlikte merkez yerel yönetimin desteği ile bu tarihi yerleşim yerleri gün yüzüne çıkarılarak şehrimizin kültürüne katmamız yerinde olacaktır. 

22- Kaplıcalar, birçok hastalığın alternatif tedavisinde olumlu sonuçlar veriyor. Tarihi Antik Roma'ya kadar uzanan kaplıcalar, rodan, kalsiyum ve potasyum bakımından oldukça zengin olan kaynaklardır. Batman-Kozluk kara yolu üzerinde, Batman şehir merkezine 40 km, Kozluk ilçesine 22 km uzaklıkta bulunan kaplıcaların geliştirilmesi için Yerel Yönetimlerin, Batman Üniversitesi ve iş dünyasının öncülüğün de kurulacak bir AR-GE merkezi öncülüğünde modern teknoloji ile donatılmış tesislerin kurulması Batman İlimizin sosyo ekonomik ve kültürel açıdan gelişimine önemli bir katkı sağlayacaktır.

23- Batman da doğup büyümüş kendi alanlarında yerel, ulusal ve uluslararası değerlere sahip olmuş sanatçılarımızı, iş insanlarımızı sahiplenmemiz ve hak ettikleri değeri verip onların öncülüğünde Batmanda ulusal bazda organizasyonlara ev sahipliği yapmak şehrimizin gelişimine katkı sağlayacaktır. Örnek verirsek Değerli sanatçımız Ahmet Güneştekin’in sergisi Diyarbakır yerine Batmanda Olması yerinde olacaktı. (Necdet Çakır)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Nisan 2024 e-gazete