ROPÖRTAJ

HALK, TEGV’İ SEVDİ, SAHİPLENDİ

Yurtiçi ve Yurtdışı’nda faaliyetlerini sürdüren Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı

HALK, TEGV’İ SEVDİ, SAHİPLENDİ
24-04-2019 20:18
Google News

 

TEGV;

Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’ndan sonra

Eğitim alanında çalışmalarını yürüten en saygın sivil toplum kuruluşu.

Sosyal –Ekonomik anlamda dezavantajlı bölgelerde,

İmkânları kısıtlı çocuklara ulaşıyor,

Eğitim desteği veriyor,

Onları hayata kazandırıyor,

Hayata 1–0 yenik başlamalarını önlemiş oluyor.

Batman’da da 1999 yılından bu yana faaliyette TEGV.

Küçük, mütevazı bir binada,

Gönüllülerin desteğiyle

Çocuklar için eğitim faaliyetleri yürütüyor.

Batman Sonsöz de TEGV gönüllüsü bir gazete.

Yine TEGV’in bir etkinliğinde

Genel Müdür Sait Tosyalı ile tanışma fırsatı buldum.

TEGV’i onuştuk uzadı uzadıya.

Gururla anlattı.

Bakın, TEGV’in başarı öyküsünün altında neler gizliymiş?

-Sait Tosyalı kimdir? Kendinizden bahseder misiniz?

Tarsus Amerikan Koleji’nden ve Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nden mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nde Yüksek Lisans yaptı. Koç Holding A.Ş.’de Stratejik Planlama Koordinatörlüğü ile Topluluğun Tüketim, İnşaat ve Enerji Grubu Şirketlerinde Genel Müdürlük yaptı. Alman Linde, Gaz A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Murahhas Azası olarak yer aldı. Sağlık ve Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi oldu. 1 Eylül 2017 itibariyle TEGV Genel Müdürlüğü yapıyor.

HALK, TEGV’İ SEVDİ, SAHİPLENDİ

-Neden TEGV?

Vakfımız 23 Ocak 1995 tarihinde Onursal Başkanımız Suna Kıraç öncülüğünde iş ve eğitim dünyamızın önde gelen isimlerinin eğitim için bir araya gelmesiyle kuruldu. Vakfımızın fikir annesi Suna Kıraç, Ömrümden Uzun İdeallerim Var! adlı kitabında TEGV’in kuruluş öyküsünü anlatırken ‘Ekonomik krizler aşılır, siyasi krizler çözümlenir, ancak çocukları harcanmış bir toplumu yeniden onarmak mümkün değildir’ diyor. TEGV işte bu vizyonla 24 yıl önce ilköğretim çağındaki çocuklara devlet tarafından verilen temel eğitime destek olmak amacıyla kuruldu ve Türkiye’nin dört bir yanındaki çocuklara 72 eğitim noktası ile 5 ana konuda ücretsiz eğitim desteği sağlıyor. Zamanla yerel ve özel idareler, çalışmalarımıza inandı, destek verdi. Ulusal ve Yerel Basın, her zaman yanımızda oldu. Etkinlik noktalarımızda halkımız bize katıldı, sahip çıktı. Aileler bize güven duydu, çocuğunu gönderdi ve çocuklarındaki değişimi fark etti. Vakfımızın başarısında bunun payı büyük”

EN YAYGIN SİVİL TOPLUM KURULUŞU

“TEGV bu gün Türkiye’de, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan sonra eğitim alanında faaliyet gösteren en yaygın sivil toplum kuruluşu. Ülkemizin dezavantajlı bölgelerinde her yıl 150 bin ihtiyaç sahibi çocuğumuz, programlarımızdan ücretsiz yararlanıyor. Yapılan iş, hayatlara dokunuyor, çocuklara doğrudan etki ediyor, eğitimlerine destek oluyor”

TEGV’İN ULAŞMADIĞI YER YOK

-TEGV’in ulaşamadığı bir nokta var mı Türkiye’de?

31 ilde 72 noktada ve sosyoekonomik olarak dezavantajlı bölgelerde faaliyet gösteriyoruz. Ankara, Samsun, Antalya, Eskişehir, Şanlıurfa, Gaziantep, İstanbul, Van ve İzmir’de bulunan eğitim parklarımız oldukça geniş, içinde spor alanları da var. Eğitim parklarımızdan her yıl imkânları kısıtlı 5000 çocuğumuz yararlanıyor. 38 noktada bulunan orta ölçekli sabit öğrenim birimlerimizden de yılda ortalama 1500 çocuğumuz, nitelikli eğitim desteği alıyor. Bir de Mobil Birimlerimiz var. 1999 Marmara Depremi sonrası faaliyete geçen Mobil Öğrenim Birimlerimiz, deprem bölgelerinde çocukların eğitimi için yola çıkmıştı. Daha sonra bu araçlar geliştirildi, Ateşböceği Projesi'ne dönüştürüldü. Ateşböceği Birimlerimiz, 24 araçlık filodan oluşuyor. Etkinlikler için donatılan TIR dorseleri, okul bahçelerinde iki sömestr faaliyet gösterdikten sonra, talebe göre başka okullara yerleşiyor. Ateşböceği Öğrenim Birimlerimiz bugüne kadar yurtiçi- yurtdışındaki 1.415 okul, 424 farklı nokta ve 88 ilde faaliyet gösterdi, 1 Milyondan fazla çocuğa ulaştı”

TEGV’İN BİREYSEL VE KURUMSAL BAĞIŞÇILARI VAR

-TEGV, tüm bunların finansmanını nerelerden sağlıyor?

“Gücümüzü bireysel ve kurumsal desteklerden alıyoruz. Bu ülkenin geleceğinin nitelikli eğitimden geçtiğine inanan kurumlar var. Kendimizi iyi anlattığımız sürece bu desteği alabiliyoruz. Ek olarak bir iktisadi işletmemiz var. E-mağazamızda ürünler satışa sunuluyor. Ayrıca evlilik hazırlığındaki çiftler için davetiye ve nikâh şekerlerimiz var. Rahmetli bağışçımız, eğitim dostu Nirun Şahingiray’ı anmadan edemeyeceğim. 2008 yılında aramızdan ayrıldığında, varlığının önemli bir kısmını TEGV’e bağışladı. TEGV bugün faaliyetlerini yapabiliyorsa bunda Nirun Bey’in payı büyüktür. Bireysel bağışlar da bizim için çok önemli. Bireysel bağışçılarımız sayıca daha az ama geniş bir tabana yayılmış durumda”

-Bağışlar nasıl toplanıyor peki?

“Atma Bağışla Projemiz ile kurumsal ve evsel elektronik atıkları toplayıp lisanslı bir kuruluşta geri dönüştürüyoruz. Bunu yaparken bir yandan çevre koruma politikalarına destek oluyor, diğer yandan çocukların eğitimi için fon yaratıyoruz. Adım Adım Koşucuları, her yıl İstanbul ve Antalya Maratonlarında koşarak sadece TEGV için değil, sayıları 70’i aşan sivil toplum kuruluşu için bağış topluyor. TEGV için koşan gönüllülerimiz daha önce Ateşböceği Öğrenim Birimimizin işletme giderlerini karşılarken, Erciş ve Mardin Savur Öğrenim Birimi Çocukları için koştular, bu sene de Siirt Kurtalan Birimi Çocukları için koşuyorlar”

SMS İLE BAĞIŞ YAPABİLİRSİNİZ

“Sosyal sorumluluk projeleriyle de kaynak yaratıyoruz. Örneğin gönüllümüz Sacit Erdem, Matterhorn Dağı’na tırmandı, yüzlerce kişiden bağış topladı, Mersin Öğrenim Birimimizin 1 yıllık işletme giderini karşıladı. Gönüllümüz Ahmet Uysal, Kuzey Kutbu’nda maraton koştu, Siirt Pervari Birimimizin iki yıllık işletme giderini karşılayacak kadar bağış topladı. Milli Dalgıcımız Fatma Uruk, Kaş’ta yapılan Sualtı Dalış Şampiyonası’nda 3 madalya kazanırken Mardin’e Koş Eğitime Koş Projemiz kapsamında Mardinli Çocuklarımız için dalış gerçekleştirdi. Umuda Pedal Ekibi, TEGV yararına 1 hafta boyunca Göteburg’dan Hamburg’a 850 km pedal çevirdi, elde edilen bağışlarla İstanbul Ferit Aysan Eğitim Parkı ve Batman Merkez Öğrenim Birimimize Tasarım ve Beceri Atölyesi kazandırdı. Bağışçılarımız, TEGV yazıp 3353’e SMS göndererek de 10 TL bağış yapılabiliyor. Vakfımızda bir çocuğumuzun bir yıl boyunca sanat, okuma, matematik veya bilim eğitiminden faydalanmasını isteyen destekçilerimiz ise kredi kartlarından http://tegv.org/bagis-ve-urunler/kredi-karti-ile-bagis/ adresimizden düzenli ya da tek seferde bağışta bulunabilirler”

-TEGV ile yolunuz ilk ne zaman ve nasıl kesişti?

“35 yıllık bir çalışmadan sonra profesyonel yaşantımı noktalayıp, seyahat, spor ve fotoğraf hobilerime zaman ayırmaya başlarken, önüme çıkan bir fırsatla kendimi TEGV’de buldum. Bir STK olmasının yanı sıra faaliyetlerini takdirle izlediğim ve Koç Topluluğu’ndaki günlerimden kendimi yakın hissettiğim bir kurum olması beni heyecanlandırdı ve Eylül 2017 itibariyle de Genel Müdürlük görevini üstlenerek, TEGV Ailesinde yerimi aldım”

-TEGV ile gerçekleştirmek istediğiniz bir hayaliniz var mı?

“Aslında hem kurumsal hem bireysel olarak hayalimiz, etkin programlarla her çocuğa ulaşabilmek. Bu tabi ki orta uzun vadeli bir hedef. Sadece etkinlik noktalarımıza gelebilen çocuklarımıza değil, dijital programlarımızla uzaktan da tüm çocuklara erişebilmeyi hayal ediyoruz. Öte yandan, tohumlarını 2018–2019 başlarında attığımız ve bir örneği Batman Öğrenim Birimi’nde olan Tasarım ve Beceri Atölyeleri’ni devam ettirmek ve alt yapısı uygun tüm birimlerimizdeki çocuklarımızı 21. yüzyıl eğitim teknolojileriyle buluşturmak istiyoruz”

-Batman TEGV’in çalışmalarını değerlendirebilir misiniz?

“Batman Merkez Öğrenim Birimi’miz, 1999 yılında açıldı, bugün dek 500 gönüllümüzün desteğiyle 22.000 çocuğa ulaştı. Doğu’daki ilk Tasarım ve Beceri Atölyemizi, Mart ayında Batmanlı Çocuklarımızın hizmetine sunduk. Valilik, Milli Eğitim Müdürlüğü, yerel yönetimler ve özel sektörün kıymetli katkılarıyla, her yıl yaklaşık 2.000 çocuğumuz Öğrenim Birimimizden faydalanıyor. Ayrıca, Sason İlçemizde 1998’den bu yana faaliyet gösteren bir Öğrenim Birimimiz daha var”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete