YENİ YERLER

HAŞLAMACI MEHMET USTA

HAŞLAMACI MEHMET USTA

HAŞLAMACI MEHMET USTA
18-08-2014 19:41
Google News

Bu haftaki “Yeni Yerler Yeni Mekanlar” köşemizin baş rolünde yine güzel bir yer var.

Siz değerli Batman halkını bu hafta da yöresel lezzetleri sunan ve isminin hakkını veren Haşlamacı Mehmet Usta’yla buluşturacağım.

2012’DE HİZMETE AÇILDI

Kültür Mahallesi Batom Sokağı’nda bulunan Haşlamacı Mehmet Usta, iki yıl önce Batman’la tanıştı.  İsmini mekan sahibi olan Mehmet Şirin Kaplan’dan alan Haşlamacı Mehmet Usta, yöresel yemekleriyle ve kendine has atmosferiyle dikkat çekiyor.

“ÇOK KAZANAYIM” MANTIĞIYLA AÇMADIM

Bu sektörde 24. yılını dolduran, alanında oldukça deneyimli olan Mehmet Şirin Kaplan’a, “böyle bir yer açmak nerden aklınıza geldi” diye soruyoruz. Kaplan “Batman’da batı mutfağına bir yöneliş, bir özenti vardı. Yöresel yemeklerin yapıldığı lokantalar çok azdı. Ben de yöresel yemekleri yaşatmak adına burayı açtım. Ve şunu da dile getirmek istiyorum. Öyle çok kazanayım, mantığıyla açmadım. Tanıdık, eş, dostun yöresel yemekleri yiyebileceği bir yer olsun, diye açtım” ifadeleriyle yanıtlıyor sorumuzu.

Öğlen saatlerinden sonra kapısını çalıyoruz Haşlamacı Mehmet Usta’nın. Öğleden sonra (ikindi gibi) gittiğimiz halde tıklım tıklım olan restoran, Haşlamacı Mehmet Usta’nın tercih edilen mekânlardan biri olduğunu getiriyor aklımıza.

GÜNÜN HER SAATİ YOĞUN

Restoranın yoğunluğunu görünce Mehmet Kaplan’a “burası neden bu kadar yoğun, insanlar neden burayı tercih ediyor?” sorusunu yöneltiyorum.

Bunun üzerine Kaplan’dan “biz buraya gelenleri, müşteri olarak görmüyoruz, onlar bizim dostlarımız, arkadaşlarımız, ziyaretçilerimiz. Dolayısıyla onlara sunduğumuz hizmetten memnun kaldıkları için bu gelişler devamlılık kazanıyor. Ve en önemlisi de kaliteyi buldukları için geliyorlar. Neden dostça, arkadaşça karşılıyorum? Çünkü işimi seviyorum, severek yapıyorum ve bunu personele de aşıladım” yanıtını alıyoruz.

HİYERARŞİK MUAMELE YOK

Her kesime hitap eden Haşlamacı Mehmet Usta, üst düzeyden ağırladığı misafirlerine de herkese yaptığı muameleyi yapıyor. Mekân sahibi Kaplan “Ramazan Ayı dışında rezervasyon almıyoruz. Üst düzeyden gelen misafirlerimiz de oluyor. Bundan onur duyuyoruz. Ancak yine de gelen diğer misafirlerimizle bir tutuyor farklı ilgi ve alaka sergilemiyoruz. Kişiye özel muamele yapmıyor doğal davranıyoruz. Bizim için herkes aynı değere sahiptir. Bu yüzden de gelen misafirlerimiz kendilerini evlerindeymiş gibi hissediyorlar” ifadeleriyle hiyerarşik düzene karşı çıktığını da ortaya koymuş oluyor.

Buna mekâna gelen müşterilerin, Mehmet Kaplan’la olan samimi içten konuşmalarıyla bir kez de ben şahit oldum.  Ve Haşlamacı Mehmet Usta’nın “kendinizi evinizde hissettiren” cümlesinin hakkını verdiğini düşündüm.

HAVALI TABELASI YOK

Kendine has atmosferiyle mütevazi olan mekan'ın öyle havalı bir tabelası yok, bulan bulsun misali... (mekan sahibi Mehmet Kaplan, olan tabelayı da kaldıracağım. Reklâma gerek yok. Zaten bir kez gelen bir daha geliyor. Ve bu süreklilik kazanıyor) Ancak buraya bir kez yolu düşen de müdavimi oluyor. Öyle görülüyor ki biz de olacağız. Haşlamasıyla özdeşleşmiş ve sabahları kavurmalı çorbasıyla namını daha da arttıran Haşlamacı Mehmet Usta, gelen misafirlerine sulu yöresel yemekler, sebzeli mahalli yemekler, haşlama, kavurma, kuzu tandır, paça, bumbar, şırdan, lezzetlerini sunuyor.

Mekânın, işlek bir caddede, yerde değil de arada bir yerde olmasıyla dikkatimi çekmesi üzerine böyle ara sokakta olmasının nedenini sordum, Mehmet Kaplan’a.

Yirmi dört yıllık deneyimiyle alanında uzman olan Kaplan’dan “işletme mantığını, günümüze uyarladık. Mevcut ekonomik yapının, şartların bu tür mekânların yıllar sonra aralara girmesine zemin hazırlayacağını hesap ederek burayı seçtik. Bir diğer nedense bu civarda böyle bir yer yoktu. Araştırmalarımız sonucunda, bu çevrenin böyle bir eksikliği kanısına vardık ve burada hizmet sunmaya karar verdik. İyi ki de yapmışız” yanıtını aldım.

FİYAT FARKI YOK

Haşlamasıyla özdeşleşmiş bu mekân, açıldığından bu yana konseptini değiştirmedi. Mekânın en önemli özelliği, yemeklerin tümünün aynı fiyatta olması.  Tatlı, su, salata ve çay için de ekstra ücret alınmıyor ayrıca.

07.00–00.00 saatleri arasında yirmi üç personeliyle hizmet veren restoran, ev ve iş yerlerine de servis yapıyor.

1 EYLÜLDEN İTİBAREN HEDEF BÜYÜYOR

800 kişiyi ağırlayan ve mütevazılıkte Mehmet Kaplan’ın yansıması olan mekan, 1 Eylül itibariyle 1100 kişiyi ağırlamayı hedefliyor. Toplu yemek üretimine de başlayan mekan, düğün ve mevlüt yemekleriyle Batman’a hizmet sunmaktan ayrıca gurur duyuyor.

ZITLIĞIN VE SEVİMLİLİĞİN ARMONİSİNDE YOL ALIYOR

Kırmızı örtülü masaları ve yeşil koltuklarıyla zıtlıkta buluşan mekân, semaveriyle, duvardaki tablolarıyla, perdeleriyle, çiçekleriyle de adeta sevimliliği davet ediyor. Dışarıda da kurulu masaları olan mekan, büyük saksılardaki çiçekleriyle verdiği bahçe görünümündeki tasarımıyla, temiz ve hijyenikliğiyle gülen yüzlü, ilgili, işini bilen personeliyle misafirlerini karşılayan bu sevimli ve mütevazi mekana ilk fırsatta uğramanızı tavsiye ediyorum. Gelecek hafta yeni bir mekanda buluşmak dileğiyle…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete