ROPÖRTAJ

UYUŞTURUCUDAN KURTULABİLİRSİNİZ HEM DE İLAÇSIZ YÖNTEMLE…

Hayatınızı bir bağımlı olarak geçirmek zorunda değilsiniz. İkinci bir şans ve yeni bir hayat mümkün.

UYUŞTURUCUDAN KURTULABİLİRSİNİZ HEM DE İLAÇSIZ YÖNTEMLE…
26-06-2019 19:59
Google News

 

Hızla yayılan uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığı;
Tüm kentlerin olduğu gibi, Batman’ın da kanayan yarası;
Önü alınamıyor bir türlü.
Çok tehlikeli bir manzara var karşımızda.
Gençlerimiz, küçük yaştaki çocuklarımız, 
Uyuşturucuya rahatlıkla ulaşabiliyor,
Bağımlılığın pençesine takılıyor, kolay kolay da kurtulamıyor.
Onları bu bataklığa bilinçli olarak sürükleyen bir yapı var.
Önce bir iki ikram,
Kendine bağımlı kıldıktan sonra parayla.
Para yetiştiremeyen, 
Ya uyuşturucu satıcısı oluyor ya da çalıp, çırpmaya başlıyor.
Sonuç hüsran…
Birçok yerde, bağımlılıkla mücadele programları uygulanıyor.
Ama çoğu, başarısızlıkla sonuçlanıyor.
Bu programla katılanların birçoğu, bu kez ilaç bağımlısı oluyor.
Bağımlılıktan kurtulabilen küçük bir kesim ise 
Girdikleri ortamlarda yeniden risk altında kalıyor.
Çünkü “kafada bitirme” olayı yok!
Oysa Kurtuluş Vakfı, tüm bunlardan çok farklı.
Bağımlılara, öğrenci gözüyle bakıyor,
Onları Balıkesir Edremit’te Kaz Dağları Eteği’nde, oksijeni bol bir bölgede,
4 aylık bir eğitime alıyor. 
İçinde havuz, sauna, spor salonları, yürüyüş alanları olan devasa bir merkez.
Herkesin bir danışmanı var. Eğitimciler var.
Grup aktivitelerine katılıyorlar, birbirlerini motive ediyorlar, direnç kazanıyorlar.
Ve sıkı durun,
İlaçsız programla, tam 4 ayın sonunda,
Hem uyuşturucudan kurtuluyorlar
Hem de tertemiz bir vücutla, sevdiklerine geri dönüyorlar.

Kurtuluş Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Tanay Tezmir ile görüştük.
İrtibat numaralarını da yazdım röportajın en sonuna.
Allah muhafaza ama varsa çevrenizde bağımlı kimseler,
Kurtuluş Vakfı’na yönlendirebilirsiniz…

BAĞIMLILIK, HASTALIK DEĞİLDİR, İLAÇ TEDAVİSİ GEREKMEZ
-Bağımlılığı, hastalık olarak görmediğinizi söylüyorsunuz. İlginç geldi bana…
 “Madde bağımlılığı, kişileri aile ve sosyal çevresinden uzaklaştırır. Manevi bağlarını kopma noktasına getirir. Çünkü madde bağımlıları ileri safhalarda terazinin bir kefesine ailesini, sevdiklerini, arkadaşlarını ve okul ya da iş hayatını, diğer kefeye ise bağımlısı olduğu maddeyi koyar. Uyuşturucular, bir eğitim rehabilitasyonu sürecine girilmediğinde, kişiyi kendine mecbur bırakır. Bu da terazinin kefeleri arasında seçim yapılmasını engeller. Ancak bu durum, tümüyle uyuşturucu maddenin bağımlıya anlattığıdır. Yani bir yanılsama. Oysa uyuşturucu bağımlılığı bir hastalık değildir ve ilaçla tedavi gerektirmez. Nasıl bağımlı olduğunuz değil, neden bağımlı olduğunuz önemli. Uzun süren tedaviler yerine, spor, beyin jimnastiği, yeme içme alışkanlıklarında değişiklik ve alanında uzman eğitmenlerin yönlendirmeleriyle bağımlılığın üstesinden gelmeniz mümkün”
4 AYDA BAĞIMLILIKTAN KURTULMK MÜMKÜN
-Kurtuluş Vakfı, bağımlılıktan ne kadar süre içinde kurtarıyor?
“Kurtuluş Vakfı’nın Türkiye’de tek uygulayıcısı olduğu Narconon İnternational Sivil Toplum Kuruluşlarının hazırladığı program ile 4 ayda uyuşturucudan kurtulmak mümkündür”

53 YILLIK DENEYİMİ OLAN BİR VAKIF
-Peki nedir Kurtuluş Vakfı? Biraz tanıtır mısınız?
“Uluslararası alanda 53 yıllık deneyime sahip olan Narconon İnternational, hiç kimsenin ömür boyu bağımlı olmadığı inancına dayanır. 4 ay süren program, yoksunluk, yani bağımlı olunan maddeyi bırakma, detox ve mental eğitimlerden oluşuyor. Önce, kişiyi bağımlılığa sürükleyen sebepler tespit ediliyor. Eğitim süreci böyle başlıyor. Amerika, Hollanda, Kanada, Meksika, Kolombiya, İtalya, Macaristan, İspanya, İsveç, Rusya, Mısır, Nepal, Avustralya ve Tayvan gibi birçok ülkede uygulanan bir eğitim sürecidir”
BAĞIMLILARA, İLAÇ YERİNE EĞİTİM SÜRECİ UYGULANIYOR
-Bağımlılıktan, ilaçsız kullanmak mümkün mü yani?
“Narconon, ilaç yerine, madde bağımlılarını 4 ay süreyle eğitim esasına dayanır. Bu bir eğitim süreci. Çünkü kişi kendini bağımlı olduğuna inandırıyor ve ona göre hareket ediyor. Oysa biz bağımlılığın, eğitimle ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Bu nedenle merkezimize gelenler hastalarımız değil, yeni hayatlarını öğrenen öğrencilerimizdir”
EĞİTİMCİLER, BAĞIMLILIKTAN KURTULUP, HAYATA TUTUNAN KİŞİLER
-Eğitimcileriniz kimler peki?
“Eğitimcilerimizin çoğu, eskiden madde bağımlısı olup da Narconon Projesi ile hayata tutunmuş kişilerdir. Yurt dışında lisanslı eğitim alıp, ülkemizde bağımlılara yardımcı oluyorlar”
HER BAĞIMLIYA BİR UZMAN, 24 SAAT GÖZLEM
-Eğitim süreci nasıl uygulanıyor peki?
“Alanında uzman eğitmenlerin desteği ile kişiyi madde bağımlılığına iten nedenler araştırılıyor. Günün 24 saati, her öğrenci için kişisel Bırakma Uzmanı bulunuyor.
Kurtuluş Vakfı, Narconon İnternational'ın Türkiye Temsilcisidir. Program, uyuşturucu bağımlılarının rehabilitasyon süreci için Balıkesir Edremit’te Kaz Dağları Eteklerinde kurulan eğitim merkezinde uygulanıyor”

İÇİNDE YAŞAM ALANI OLAN BİR MERKEZDE EĞİTİM ALIYORLAR
-Nasıl bir merkez burası?
“Merkez, 23 dönümlük ağaçlarla çevrili alanda, 7,5 dönüm arazi üzerine inşa edilmiştir. İçerisinde eğitim sürecinde kullanılan spor salonu, sauna binası, havuz ve dersliklerin, yatakhane ve yemekhane yer alıyor. Eğitim sürecine giren öğrenciler için meyve ağaçlarının çevrelediği yürüyüş alanları bulunuyor. Öğrenciler boş vakitlerinde, çok amaçlı salonda masa tenisi gibi sporlarla ya da kitap okuyarak vakit geçirebiliyor. Uzmanlar, oluşabilecek her türlü ağrı ve sızıyı hafifletmek için özel teknik ve besinler kullanıyor. Bu materyallerin hiçbiri ilaç değildir. Bırakma aşamasının ardından, yeni ve kaliteli bir yaşamın kapısı aralanır”
-Neden Kaz Dağları?
“Öğrencinin eğitim sürecinde ihtiyaç duyduğu en önemli şeylerden biri de sakin ve stresten uzak bir ortam. Merkez bu nedenle Kaz Dağları Eteklerinde inşa edilmiştir. Bol oksijenli, doğayla iç içe geçmiş Kurtulmuş Vakfı Eğitim Merkezi'nde öğrenciler, onları madde bağımlılığına iten tüm etkenlerden soyutlanıyor”

BAĞIMLILARA, BERRAK BİR ZİHİN KAZANDIRILIYOR
-Bir nevi yaşam koçluğu yapıyorsunuz bağımlılara…
“Çünkü uyuşturucu bağımlılığı bir hastalık değildir. Bir kişiden, başka kişiye genetik olarak geçiş yapmaz. Dolayısıyla bir kimyasal, bir başka kimyasal ile tedavi edilemez. Bu nedenle Kurtuluş Vakfı, madde bağımlılarına tedavi değil, yeni yaşamın ilk adımı için rehberlik sunuyor. Objektifler, öğrencinin dikkatini geçmişe ait anılardan kurtarıp içinde bulunduğumuz zamana ve çevreye yönlendiriyor. Mental ve duygusal sorunların da üstesinden gelmeye yardımcı oluyor. Sürecin mottosu, berrak beden, berrak zihindir. Bu, yeni yaşamın en büyük adımlarından biridir. Öğrenci artık uyuşturucu madde arzusundan tümüyle arınır”
BU MERKEZDE HİÇBİR ŞEY SIRADAN DEĞİL…
-Bu merkezde neler öğretiliyor öğrencilere?
“Yaşam Kabiliyetleri süreci, öğrencinin yeni hayatında ihtiyaç duyacağı fiziksel ve kişisel güce kavuşmasına yardımcı olur. Yaşamın İniş ve Çıkışlarının Üstesinde Gelme Kursu'nda öğrenciler arkadaş ve çevreleri ile ilgili geçmişte verdikleri kötü kararların yaşamlarına nasıl zarar verdiğini öğrenir. Daha da önemlisi öğrenci, yeni yaşamında nasıl kararlar vermesi gerektiğini öğrenir. Kişisel Değerler Kursu'nda öğrenciler, gerçek sorumluluklarının farkına varır. Bu süreçte mental acı ve suçluluk duygusunun üstesinden gelebilirler. Öğrencilerin sorun çözme kabiliyetlerini geliştirmeleri gerekir. Bu nedenle Hayattaki Durumları Değiştirme evresi, karşılaşabilecekleri sorunların üstesinden, karakterlerinden ödün vermeden nasıl gelebileceklerini onlara öğretir. Yatakhanede bulunan odalar, sürecin önemli parçalarından birini oluşturan dinlenme hizmetini en iyi verebilecek şekilde tasarlanmıştır. Besin değeri yüksek yiyeceklerle iyileşme ve normale dönme süreci hızlandırılır. Burada hiçbir şey sıradan değildir. Hizmet için bulunan her materyal, sürecin sağlam temellerde hızlı ilerlemesine katkı sağlar”
MEZUNLAR, YENİ YAŞAMLARINA KAVUŞUYOR
-Ve 4 ay sonra mezun oluyor, değil mi?
“Evet. Mezun olan öğrenciler artık yeni yaşamlarına kavuşuyor. Onları madde bağımlısı oldukları dönemden bambaşka bir hayat bekliyordur. Sorumluluklarının bilincinde, yaptığı hataların farkında olarak, onlara verilen ikinci bir şansa sıkı sıkıya tutunurlar”
KİŞİSEL GİDERLER DIŞINDA EK BİR ÜCRET ALINMAZ
-Eğitime katılanlardan ne kadar ücret alıyorsunuz?
“Kurtuluş Vakfı, başvuru süreci ya da danışmanlık görüşmelerinde ücret talep etmez. Öğrenci kabulünden sonra aile, yalnızca kişisel giderlerini karşılamak için bağış yapmakla mükellef olur”
İKİNCİ BİR HAYAT MÜMKÜN
-Bağımlılara ve ailelerine nasıl seslenmek istersiniz?
“Hayatınızı bir bağımlı olarak geçirmek zorunda değilsiniz. İkinci bir şans, yani yeni bir hayat mümkün. Narconon İnternational Türkiye Temsilcisi Kurtuluş Vakfı, öğrencilerine umudu yeniden kazandırmayı vaat ediyor. Gelin, yeni hayata birlikte başlayalım”
VAKFIN AMAÇLARI;
-Vakfın amaçlarını kısa kısa alabilir miyiz?
Uyuşturucu ve uyarıcı madde bağımlılıklarıyla mücadele ve ilaçsız rehabilitasyon.
Yaşlı bakımı ve yardımı.
Okul çağındaki çocukların giyim, okul malzemeleri, eğitim ücretlerinin ödenmesi
Kimsesizlere erzak ve giyim sağlanması.
Engellilere, sosyal yaşantılarını kolaylaştıracak yardımların düzenlenmesi.
Maddi durumu olmayanlara, erzak, giyim, beyaz eşya, ısınma, su, elektrik, yatak yardımı sağlanması,
Üniversite sınavlarına hazırlanan veya üniversite okuyan öğrencilerimize yardım sağlanması, 
Okul çağına gelmemiş, maddi durumu olmayan çocuklarımıza boyama kitapları vs. sağlamak.
Köy okullarına okul araç ve gereçlerin sağlanması”

SOSYAL MEDYADAN TAKİBE ALIN
Kurtuluş Vakfı’na 0850 304 23 23 ayrıca 0266 377 10 03 ve 0266 377 10 02 numaralı hatlardan ulaşabilir, instagram hesabınızdan Kurtuluş Vakfı sayfasını takibe alarak detaylı bilgi edinebilirsiniz

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete