BATMAN, BÜYÜKŞEHİR OLMALI MI? NEDEN?

09-12-2020

Ee malum,
Şehir büyüyor.
Nüfus artıyor.
Batman’ın
Bütünşehir
Ya da büyükşehir olması
Gündemde.
Kulislerde koşuluyor.
Meraktayım ben de.
Büyükşehir olursa,
Büyüyecek miyiz gerçekten?
Kentin uzun yıllardır çözülemeyen
Kentsel sorunları
Çözülebilecek mi?
Artıları ve eksileri neler olacak?
Sordum takipçilerime.
Batman, büyükşehir olmalı mı, neden?
Yanıtların her biri bomba :)
Okuyalım birlikte.


Muhammed Ali Urfalı “Şanlıurfa oldu da ne oldu. Olan yine fakirlere oldu. Büyükşehir olduğu için su elektrik konut vergisi vb. zamlandı. Bir ilin fakiri çoksa Bence o il büyükşehir olmamalı”

Dündar Göçer “Batman önce deniz manzaralı evlerinin fiyatlarını düşürsün o zaman belki olur”

Mehmet Gök “Büyükşehir olması, bazı kişilerin ekmeğine yağ sürmek oluyor. En az 3+1 belediye binası başkan ve çalışanlar. İyi olur valla”

Muhammed Mucip Yıldırım “Batman köy olsun. Hiç bir şey hak etmiyor”

M Şahin Dizlek “İl oldu petrolümüz gitti. Büyükşehir olursa bu sefer evlerimiz gider kimse Gine sesini çıkarmaz”

Mamoste Brüsk “Yok bütün büyükşehirler köy olsun”

Ylz Kimya “Batman büyük şehir olması için 50 yıl lazım”
...
Emin Demir “Büyükşehir olmak için büyük düşünmek lazım. Batman’ın kaybedeceği çok az şeyi kaldı maalesef, gelişim ve çağa uygunluk konusunda memleketimiz geride kaldı, içimiz kan ağlasa da durum böyle. Gelişmek ve büyük şehir olmak farklı şeyler, biz Batmanlılar her alanda gelişmek istiyoruz, genişlemek değil”

Rahmi Yıldız “Gerek duyulmuyor”

Umut Günden “Büyük şehir olamadı. 10 yılı daha var. İmar, şehircilik, altyapı çok kötü. Kenar semtler yıllardır kasten görmezden geliniyor. TOKİ, Kuyubaşı, Petrolkent, Karşıyaka, İluh Akyürek tarafları öyle. Yıllardır besiciler sorunu var, çözülemiyor”

Ömer Muyken “Olmamalı. Batman daha o kıvama gelmedi. Çünkü halen asgari ücretin altında SGK sız çalışan işçiler ve daha önemlisi işçi hakkının olmadığı işsizliğin tavan yaptığı bir şehirdir. Evvelâ bu sorunlar çözüme kavuşturulmalı hem işverenler hem işçiler yani millet halk ile kamu yöneticilerinin üzerlerine düşeni hakkıyla yapmaları gerekiyor. Özel sektörün bile torpil gerektirdiği bir ilin hangi gelişmişliğiyle büyükşehir olmayı hak ediyor ki ayrıca büyükşehir olsun farz edelim ki onca yeni vergi demektir bu halk bu yeni vergileri kaldıracak güçte midir evvelâ milletin güçlenmesi gerekiyor sonra büyükşehir olmalı bence”

Nurettin Tokmak “Büyükşehir olunca vergiler de artar”

Talip Ertaş “Ne değişecek? Oysa köy kalsaydı belki cesaretli yöneticilere sahip olurdu”

Deniz Çelebi “Bence olmasın. Batman küçükken daha güzeldi, daha samimiydi. Büyüdükçe sorunlar artıyor”

Mehmet Çelik “Batman’a yazık etmeyin. Büyükşehir, hizmetleri aksatır. Farklı bir tablo yaratır. Ne demek istediğimi anlamayan varsa; Mardin Büyükşehir’i incelesin. İlçelere hizmette aksaklıklar, mahalleye dönüşen köyler, hizmet alamıyor. Ve bir sürü aksaklık. Mardin’de yaşayan biz hemşerilerinizden söylemesi”

Umut Günden “Doğru. Büyükşehir olunca İl Özel İdare, belediyeye bağlanıyor. Oysa köylerin halen çözülememiş sorunları var. Köylere ve ilçelere de hizmet şart”

Bps Hakan Demir “Batman büyükşehir olmasın, Çünkü pandeminin ilk zamanlarında sokağa çıkma yasakları sürekli olarak 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta uygulanıyordu. Diğer şehirlerde böyle kısıtlamalar yapılmıyordu. Ayrıca büyükşehir olunca birçok şeyde vergiler kat kat artıyor. Batman büyükşehir imkânlarına ve olanaklarına sahip olsun ama büyükşehir olmasın”

Orhan Doyan “Önce şuan ki şehrin sorularını bitirsinler. Büyükşehir olup da hüsran yaşamak istemeyiz”

Kerem Şahin “Günlük 40 liraya insanları akşama kadar eşek gibi çalıştırıyorlar. Bu durumda Batman, büyük şehir mi olmalı? Bence olmamalı. Çünkü herkes kendi akrabasını ise alıyor gerisi hikâye”

Yılmaz Fidancan “Nüfusu 750 000 oldu mu büyük şehir olmaya hak kazanıyor.
Yanılmıyorsam 600 000 civarında”

Serkan Taşkıran “Batman henüz il olmadı. Çünkü batman köy görünümünde batmanın önemli yerlerinde bankamatik yok. İluh Deresi ıslah edilmeli. İluh Mahallesi, Karşıyaka, Şirinevler, Cumhuriyet Mahalleleri derhal kentsel dönüşümden geçmeli, Batman’ın gençlerinin yüzde 60'ı işsiz, bunlara istihdam sağlanmalı. Batman şehir içindeki hayvan barınakları kaldırılmalı, hayvancılık bölgesi kurulmalı”

Ercan Çelik “Hayır, her büyük şey iyi değildir”

Barış-Med Hamza Özkan “Eski devlet hastanenin arkasındaki Esentepe’ye gittim. Orada bir şantiye vardı. Emekçilere kolay gelsin, belediye misafirhanesi veya kültür merkezi mi yapıyorsunuz, diye sordum. Hayır, cami yapıyoruz dediler. Haklısınız. Batman merkezde cami yok, burada yapmanız isabetlidir, tüm Batmanlılar her Cuma buraya gelir, diyerek ironik bir cevap verdim. Adam da çok heyecanlandı. Eminim sizler de bu heyecan olduğu sürece Batman çok büyükşehir olur”

Ferdinaz Koyuncu “Tekrar Siirt’e bağlanmalı”

Fahri İğsen “Evet olmalı”

Halil Balandi “Batman benim gözümde zaten büyükşehirdir. Şimdiye kadar olmadığı kabahat”

İsmail Lale “hizmet kalitesinin artması için olmalıdır”

Ekrem Katan “Geç bile kalmış”

Mikail Kavak “Memleketimiz bu şekilde küçük ve şirin kalsın. Batman şehri şuan ki konumda olan şartları kaldıramıyor kaldı ki büyük şehir olursa yaşam şartları abartısız 5 kat daha zorlaşacak... Bu durum üzerinden tamamen siyasetin ve de siyasetçilerin faydası olur lakin halk ise çok zor duruma düşüp büyük sıkıntılar yaşayıp çekecektir”

Mehmet Fariz Tamtaş “Olmalı, geç kalındı hatta”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?