Batman’da 2023 yılı nasıl geçti?

Batman’da 2023 yılı nasıl geçti?
07-01-2024

2024 yılına merhaba dedik. Yeni yılın ilk günlerini yaşıyoruz.

Bu yeni yılda herkesi sevindiren, gülümseten haberlere imza atmak, tek temennimiz.

Peki, yeni yılda yeni bir saya açarken, geride bıraktığımız 2023 yılında nelere üzüldük, nelere sevindik.

Kuşkusuz, zor bir yıl oldu.

Batman için 2023 yılının kısa bir özetini derledik.

2023 YILI BATMAN İÇİN NASIL GEÇTİ?

12 OCAK 2023 tarihinde Batman’da yerel gazeteler ‘eski koca dehşeti’ manşetiyle çıktı. 4 yıl önce tartıştığı eşi ve eşinin iki kardeşi ile bir okulun önünde karşılaşan Ahmet D. dehşet saçtı. Ahmet D.’nin pompalı tüfekle gerçekleştirdiği saldırıda 2 kişi öldü.

8 Mart Dünya Kadınlar Gününde feci bir cinayet daha yaşandı. Batman'da 33 yaşındaki Tuba Atılgan, durakta otobüs beklerken, ayrı yaşadığı, boşanma aşamasındaki eşi M. A. tarafından tabancayla vurularak öldürüldü.

Bir feci olay da 30 Ocak 2023 tarihinde meydana geldi. Beşevler Mahallesinde 7 yaşındaki kız çocuğu, evin kömürlüğünde ölü bulundu. Babası Ömer Faruk Aslan’ı, boşanma aşamasında olduğu eşine gözdağı vermek için kızını öldürdüğü iddiasıyla tutuklandı.

Tarihler 6 Şubat 2023’ü gösterdiğinde ise tüm Türkiye, asrın felaketi olarak tarihlere geçen 7.4 şiddetindeki depremleri yaşadı. Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan 7.4 şiddetindeki deprem, 11 ilde büyük yıkıma neden oldu, binlerce insan öldü, on binlerce bina yıkıldı, inlerce aile ise evsiz barksız kaldı. Depremde sallanan iller arasında Batman da vardı. Hatta binalarda acil incelemeler yapıldı, riskli binalar için yıkım kararı alındı. Ve deprem bölgesinden yüzlerce aile, Batman’a göç etmek zorunda kaldı.

Mart 2023’te kuraklığa karşı oluşan tedirginliği sık sık gazete manşetlerimize taşıdık. Ekili bağlar için çiftçi, yağmur dualarına çıktı.

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan genel seçimler için Batman’da siyasi arena hareketlenmişti. Hatırlayın…

Adaylar, partiler, gündemimizden düşmüyordu. Batman’da en büyük sürprizlerden biri, Nasıroğlu ailesinin siyasete girişi oldu. İş İnsanı Ferhat Nasıroğlu, 20 Mart 2023 tarihinde AK Parti l Binasına milletvekili adaylığı için başvuru yaptı.

2023 yılı, zam yılı oldu. Hayat pahalılığı, enflasyon, ekonomik kriz büyüdü de büyüdü. İğneden ipliğe her şey 2–3 hatta 4–5 kat zamlandı. Rakamlar fahiş noktalara ulaştı. Etin kilosu 240 TL’yi gördü.  Akaryakıt yüzde 100 zamlandı. Bu da a’dan z’ye her şeye zam üstüne zam getirdi.

Nisan 2023’te Batman Petrolspor gündemimize girmeye başladı. 18 Nisan 2022 tarihinde 3.ligden 2.lige yükselerek şampiyon olan ve 26 yıl aradan sonra ilk kez şampiyonluk yaşayan Petrolspor, 2023 yılında yanlış kararlar ve sahipsizlik yüzünden 2023 yılının ilk 6 ayında zor günler yaşadı. Takıma sahip çıkan olmadı. Takımın küme düşeceği korkusu, haftalarca konuşuldu, durdu.

1 Mayıs’…

Yılın en sevdiğimiz günü, emeğin, emekçinin günü. Batman’da kutlamalar yapıldı. Tabi kutlamalar, deprem felaketi nedeniyle eskisi kadar coşkulu geçmedi.

11 Mayıs 2023’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs seçimlerine 3 gün kala Batman’a geldi.

14 Mayıs 2023’te nefesler tutuldu. Sandıklar kuruldu.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri için sandık başına gittik. 14 Mayıs Genel Seçimleri Türkiye için bir dönüm noktası olarak görüldü. Kılıçdaroğlu ve Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı için yarıştığı seçimde ipi göğüsleyen taraf cumhur ittifakı oldu. Erdoğan yeniden cumhurbaşkanı seçilirken, Batman’da ise HDP 4 milletvekilinden 1’ini kaybetti. AK Parti 2 milletvekili çıkardı. AK Parti kontenjanından giren Serkan Ramanlı ile birlikte Hüda Par’a meclisin kapıları açıldı. Seçim şokunu yaşayan HDP, özeleştiri yaptı.

Tarihler 13 Temmuz 2023’ü gösterdiğinde Petrolspor için iyi haber geldi. TPAO, sahipsiz bırakılan Petrolspor’u kendi bünyesine aldı. Spor camiasında umutlar yeniden yeşerdi. Petrolspor, artık maddi manevi sorun yaşamadan 3.lig temsilcisi olarak sahadaki yerini aldı. AK Parti’li milletvekili Ferhat Nasıroğlu, galibiyetli her maç için Petrolspor’a prim sözü verdi. Petrolspor, mücadele ettiği yeşil sahalarda galibiyetli sonuçlar aldı. İlk yarıyı lider olarak kapattı.

Temmuz 2023’te Batman’da sıcaklar ok adar dayanılmaz hale geldi ki maalesef bu yıl da boğulma vakalarıyla canımız yandı. Serinlemek için girdikleri nehir ve barajlarda boğularak ölen insanlarımızın haberleri peş peşe geldi.

Batman, 2023 yılında acı trafik kazalarına da kahrolduk.

11 Temmuz 2023’te Batman'ın Gercüş ilçesinde buğday yüklü tırın devrilmesi sonucu aynı aileden 4 kişi hayatını kaybederken, iki kişi ağır yaralandı. 30 Kasım’da Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde TIR’a arkadan çarpan hafif ticari araçta hayatını kaybeden Kadri ve Feyzi Gümüş kardeşlerin, Batman’da devrilen hafriyat kamyonunun altında kalan hafif ticari araçta hayatını kaybeden Mehmet’in 40’ıncı gün mevlidinden döndüğü ortaya çıktı.

30 Aralık 2023’te Batman-Siirt yolu Kıradağı’nda yoğun sis nedeniyle 3 araç kazaya karıştı. 5 kişi yaralandı.

24 Aralık 2023’te Batman-Beşiri karayolu üzerinde seyir halinde bulunan hafif ticari araç, kontrolden çıkarak orta refüje çarptı. Kazada ağır yaralanan 15 yaşındaki B.S. ambulansla hastaneye kaldırıldı.

11 Aralık 2023’te saat 20.30 sıralarında Batman- Beşiri yolu organize sanayi bölgesi önünde kontrolden çıkan otomobil, önündeki tırın altına girdi. Araçta sıkışan 20 yaşındaki M.K ve 35 yaşındaki A.A. itfaiye ekipleri tarafından sıkıştıkları yerden çıkarılarak hastaneye kaldırıldı.

7 Kasım 2023 tarihinde ise yürekleri yakan acı bir kaza yaşandı. Siirt'in Kurtalan İlçesinde Batmanlı Ailenin bulunduğu otomobil devrilerek alev aldı. Olayda hayatını kaybeden anne ve 5 çocuğunun cenazesi, toprağa verildi.

2023 yılında acı kayıplarımız oldu. 9 ağustos 2023 Batman’ın renkli siması, her dönemin belediye başkan adayı, down sendromlu Habip’in ölümüyle sarsıldık. Bütün Batman, Habip’e ağladı. 23 Ekim 2023’te Batman’ın Xalo Hayran’ı vefat etti.

30 Ağustos 2023’te Batman'da mezarlıkta poşet içerisine konulmuş kanlı bebek cesedi bulundu. Olay Çamlıtepe mahallesinde bulunan Çamlıtepe Mezarlığında yaşandı.

11 Eylül 2023’te Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde (OTTM) onkoloji tanı ve tedavi merkezinin temeli törenle atıldı. 1 yılda yapımı tamamlanması planlanan merkezin 38 milyon liraya mal olacağı açıklansa da b haber kanser hastaları ve ailelerini sevindirdi. Bakalım merkez ne zaman Batman’a kazandırılacak.

2023 Batman’da fuar yılı oldu. Batman ve 5 ilçesinde fuar ve festivaller düzenlendi. Bu etkinlikler kentte hareketlilik yarattı.

VE O ACI GÜN…

21 Kasım 2023…

Batman’da gece yarısı etkili olan sağanak yağış, sel felaketini beraberinde getirdi.  Kentin ilk yerleşim yeri olan mahallelerde su baskınları oluştu. Aynı aileden bir nine ve 3 torunu selde öldü. Sel felaketinin yaralarının sarılması için çalışmalar başlatıldı.

25 Aralık 2023’te ekonomide sıkıntılar yaşanırken, ıraklı iş insanları Batman’da ağırlandı. Batman Valiliği’nin organizasyonuyla gerçekleşen Türkiye-Irak iş formu toplantısında Batman ve Iraklı yatırımcıları bir araya getirdi. Irak ile Batman arasında işbirliğini geliştirme için düzenlenen bu etkinliğin meyvelerini toplayabilecek miyiz, hep birlikte göreceğiz.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?