Batman siyasetinde dalgalar…

Batman siyasetinde dalgalar…
26-03-2023

Türkiye genel seçime hazırlanıyor.

Sorulması gereken sorulardan biri de şu;

Gerçekten seçim yapılacak mı?

Eğer bir sürpriz olmaz ise 14 Mayıs’ta Türkiye Halkları hem Cumhurbaşkanı hem milletvekillerini seçmek için sandık başına gidecek.

Ortalık kaynıyor.

Kulislerde oluşan siyasi dalgalar, ev, işyeri ve sokaklarımıza kadar çarpıp duruyor.

Bu seçim her şeye gebe…

Siyasi partileri yakından takip ediyoruz.

Aday adaylık başvuruları devam ediyor.

Önce AK Parti cephesine bakalım, istiyorum.

Kente büyük katkıları olan ve bugüne kadar her siyasi görüşe aynı mesafede duran Nasıroğlu Ailesi’ne Ankara’dan gelen telefon, kulisleri hareketlendirdi.

Fernas Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Nasıroğlu, AK Parti Batman Milletvekilliği Aday Adaylık müracaatını yaptı. Ferhat Nasıroğlu’nun 1.sıra adaylığına ise kesin gözüyle bakılıyor.

Nasıroğlu Ailesinin siyasetle anılmasından rahatsız olup “siyaset üstü bir aileydi, keşke tarafsız kalmaya devam etseydi” diyen de var, “bu aile mecliste olmamasına rağmen Batman’a bu kadar faydalı ise meclise girmesi halinde daha fazla faydalı olacaktır” diye düşünen de…

2.sıraya ise seçimlerde AK Parti’yi destekleyeceğini açıklayan Hüda Par’ın adayının gireceği konuşuluyor.

Bu isim, merhum belediye başkanı Salih Gök’ün de oğlu olan ve Hüda Par’ın önceki seçimlerde milletvekili ve belediye başkan adayı olarak gösterilen Doktor Aydın Gök mü olur, yoksa kulislerde adı konuşulan Avukat Serkan Ramanlı ile mi yola çıkılır, merak edilen konulardan biri.

Hüda Par’ın sahada iyi teşkilatlanıp çalıştığını kabul edersek, AK Parti, ikinci sırada Hüda Par’ın adayını koyarak 2 vekil çıkarma şansını arttırmak istiyor.

AK Parti listelerinde Avukat Murat Çiçek’in ismi de konuşuluyor. Partinin üst kademelerinde yıllarca çeşitli görevler yapan Çiçek, listede hatırı sayılır bir yerde olmayı hak ediyor ancak Sezar’ın hakkı Sezar’a teslim edilir mi, bilemem.

Aday adaylık başvurusunda bulunan çok fazla isim var.

Eğitimci Cuma Dişikırık, AK Parti’nin en zor dönemlerinde bugüne kadar görev almış, elini taşın altına koymuş biri olarak ‘hizmete talibim’ dedi ve müracaatını yaptı. Dişikırık, seçim çalışmaları epey de heyecanlı yürütüyor, bakalım hakkını alıp listeye girebilecek mi?

Her dönem görmeye alışık olduğumuz isimlerin yanında, yeni isimler de göreve talip oldu.

Mesela Alikanlılar Aşireti bu kez siyaset sahnesinde yer almak istiyor. Genç yaştaki Kutbettin Suçin, aday adaylık başvurusunu yaptı bile.

Önceki hafta Hamidi Ailesinden bir ismin listede olup olmayacağı konuşuluyordu ancak son günlerde bu söylentiler de azaldı.

AK Parti’nin milletvekili aday listesinde bir de kadın aday yer alacak ama kadın aday her seçimde olduğu gibi yine 5.sıraya mı terk edilecek, bence önemli bir eleştiri konusu.

AK Parti MKYK’den Şaziye Gündüz, listeye girmek için aday adaylık başvurusunu yaptı ve listeye girmeye en yakın isim olarak görünüyor.

Ancak Şaziye Hanımın Batman yerine, memleketi Malatya’dan aday gösterilebileceği de söylentiler arasında.

2018 seçimlerinde Batman’ın en genç vekil aday adayı olarak haberlerini yazdığımız Fatma Arpacı da müracaatını yaptı. Tanıdığım kadarıyla iletişimi güçlü, cesur bir kadın.

2018 seçimlerinde aday adayı olan İş Kadını Emine Tuncer’le görüştüm. Yurdun farklı bölgelerinde gastronomi fuarları düzenleyerek kentlerin tanıtımını yapıyor ve kendi adını taşıyan zeytinyağı ile ülke sınırlarını aşıyor Emine Hanım. Haliyle siyaset üstü isimlerden biri. Ama listede görebilir miyiz, doğrusu ben de merak ediyorum.

AK Parti’nin iktidar ortağı MHP’de şu ana kadar 5 aday adayının ismini duyduk ancak ilk sıra adayı kim olacak, henüz kulağımıza gelen bir isim yok.

Bu seçimin en önemli kritiği, 6’lı masa…

14 Mayıs Seçiminde iktidarın değişebileceği ihtimali, Millet İttifakında bulunan partilere ilgiyi arttırdı.

Ali Babacan liderliğindeki Deva Partisi’ne Batman’da bir ilgi olduğu kesin. Genç olmasının verdiği avantajları iyi kıllanarak iyi diyaloglar kuran ve sahayı da iyi kullanan İl Başkanı Avukat Melik Müjdeci, aday adaylık başvurusunu yaptı. Çok büyük ihtimalle, 1.sırada yer alacak.

Saadet Partisi’nden 4 isim, aday adaylık başvurusunu yaptı şimdiye kadar.

CHP’den İl Başkanı Hüseyin Yaşar’ın 1.sıra adaylığı kesin gibi…

İyi Parti İl Başkanı Kısmet Çelik, milletvekili aday adaylık başvurusunu Mersin’den yapmayı tercih etti.

Demokrat Partisi’nden henüz aday adayı müracaatı yok.

Gelecek Partisi İl Başkanı Abdulbaki Polat ise geçirdiği rahatsızlık nedeniyle şu sıralar sahadan biraz uzak. Ancak partide henüz bir aday adaylık müracaatı da yok sanıyorum.

Batman’da seçimin kilit partisi HDP’ye gelince…

Seçimin kaderini belirleyecek olan da bu parti.

İspanya merkezli Parsifal Research Anket Firması, Batman’da yaptığı anket çalışmasının sonuçlarını yayınladı.

HDP’yi yüzde 61, AK Parti’yi ise 11,8 olarak gösterdi.

HDP’nin aday adaylık müracaatları Mardin’de kabul ediliyor.

Batman İl Binasında başvurular alınmadığı için aday adaylarının haberleri basına daha az yansıyor.

Ancak HDP’nin çıkaracağı adaylar bu kez her seçimden daha önemli.

Çünkü dengeler çok değişti.

HDP’de mevcut başkanlarının aday adaylık müracaatı yapması, bir genelge ile engellendi. Çünkü aday adayı olmak için başkanlık görevini bırakmak zorunda kalacaklar ve seçim çalışmalarında bir boşluk oluşması istenmiyor demek ki.

Batman dışından adaylar her seçim döneminde olduğu gibi bu seçim döneminde de tepki toplayacak muhtemelen.

Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran ve Felenkas Uca, muhtemelen 3 dönem kuralına takıldığı için aday gösterilmeyecek.

HDP, Batman’ın istediği isimlerle seçime giderse, yine 4 milletvekili çıkarması garanti gibi.

Ancak Millet İttifakının alacağı oy oranı Batman’da yüksek çıkarsa, 1 CHP, 3 HDP, 1 AK Parti Milletvekili çıkması da sürpriz olmayacaktır.

Peki, HDP’de kimlerin ismi geçiyor?

Petrol İş Sendikası Eski Şube Başkanı Mustafa Tekik’in ismi, bu seçimde de kulislerde geziyor. Gayet donanımlı yapıda olan ve ılımlı politikayı benimseyen Mustafa Bey henüz aday adaylık müracaatı yapmadı.

Önceki seçimde adaylık için konuşulan Avukat Raci Bilici adı da kulislerde gezen isimlerden biri.

Eğitim Sen Batman Şube Başkanı Nureddin Şimşek, aday adaylık müracaatını yaptı ve listeye girebilecek isimlerden biri.

Batman’da yakından tanıdığım Avukat Osman Bozkurtaca da kulislerde adı geçen isimlerden biri. Kendisine başvuru yapıp yapmadığını sorduğumda “Henüz başvuru yapmadım ancak yoldaşlarımla ve dostlarımla görüşüyorum, güçlü bir kanaat oluşursa ayın 25’inde müracaatımı yapacağım” yanıtını verdi. Siyasi analizleri ve diyalogu güçlü olan Osman Bozkurtaca, HDP’de meclise girmesi halinde iyi politika izleyecektir bence. Osman Beyin aday listesine girmesi için Kozluk ve Bekirhan Halkı da ısrarcı olacak gibi görünüyor. Çünkü Kozlukla Gazeteci Servet Barlık’ın sosyal medya paylaşımına göre Kozluklular artık “Batman’ın en büyük ilçesiyiz ve mecliste temsiliyet hakkı istiyoruz” demeye başladı bile.

Seçim gözlemlerim şimdilik bu yönde.

Umarım partiler, tepeden dayatılmış isimlerle halkın önüne gelmekten vazgeçer.

Umarım, politikayı iyi bilen, ifadeleri güçlü, Batman’ı temsil edebilecek isimler listeye girer.

Halkın istediği adaylarla yol çıkan partiler, kazanır.

Şimdilik söyleyeceklerim bu kadar…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?