KANAAT ÖNDERİ NE DEMEKTİR? KİMDİR?

21-09-2020

Batı illerini bilmem ama bizim bölgede yaygındır bu söylem;
Kanaat önderi…
Yaygın olduğu kadar da önemli.
Topluma yön vericidir.
Sözü dinlenendir.
Sözü yerine getirilendir.
Aileler arasında,
Bireyler arasında,
Toplum ile kurumlar arasında,
Kısacası kentte yaşanabilecek her türlü huzursuzluk ve problemde,
Hiçbir çıkar gözetmeksizin (burası önemli:)
İnisiyatif alarak,
Sorunu çözmeye gayret eden kişidir.
Bunun bir okulu yoktur.
Bir sertifika ya da diploması yoktur.
Sınav ya da mülakatı yoktur.
Toplumda yer edinmiş,
Değer kazanmış,
Kabul görmüş kişiler,
Doğal süreç içerisinde,
Toplum tarafından kanaat önderi olarak kabul edilir.
Liyakat sahibi kişiler,
Kanaat önderi olarak kabul edilir 
Ve kanaat önderi olarak sorumluluk alırlarsa,
İçinde bulundukları toplum açısından,
Bulunmaz bir nimettir.
Amma velâkin,
İşin içine
Tarafgirlik,
Adaletsizlik,
Çıkar ve menfaat girerse,
O kanaat önderi,
O yöre insanı için
Çok tehlikelidir.
Çünkü adaletsizlik ve menfaat gözetirken,
Kanaat önderi gibi görünmek,
O dengeyi çıldırtır.
Kanaat önderi konusunda
Fikir tartışması başlatmak istedim
Twitter ve Facebook hesaplarımdan,
Takipçilerime soru yönelttim;
Kanaat önderi ne demektir? Kimdir?
Günlerdir yorumlar peş peşe…
Taşı gediğine koyan yanıtlar da geldi,
İçinde kara mizah barındıran eleştiriler de…
Anladım ki herkes, aslında her şeyin farkında.
Yorumların sadece bir kısmını, sizlerle paylaşmak istedim,
Haydi bakalım buyurun…

İşte bazı yorumlar:
Abdullah Uzun “Bir toplumda kabul görmüş sözü dinlenen adaleti sağlamak için gönüllü barış elçisine kanaat önderi denir”

Mamoste Brüsk “Kanaat Lideri kavramı, psikolojik bir kavram olup, fertlerin ve toplumların anlama ve kavrama farklılıklarından ötürü, bir gruba veya topluluğa sosyal mesajları veya sosyal olayları, onların anlayacağı ve kavrayacağı dilde anlatan liderdir. Kanaat lideri, kendi grubu gibi yaşar. Dolayısıyla grup üzerinde hayli etkindir. Onun yaptıkları grup tarafından çok çabuk benimsenir. Birisinin, insanları etkileme becerisinin yüksek olması, onun kanaat lideri olması için yeterli değildir. Kişilerin kanaat lideri olmaları için her seviyeye inebilmesi, hatipliğinin olması, her türlü olgudan sonuç çıkarabilmesi şarttır”

Nizamettin İzgi “Son dönemlerde ölen biraz zengin, biraz havalı insanlara Batman’da kanaat önderi deniyor! Esası; yaşadığı bölgedeki insanlara yardımcı olan, iyiliğe teşvik eden, gerektiğinde maddi destek sağlayan ve sözüne güvenilenlere "kanaat önderi" denir.
Batmanda bunların sayısı fazla değil ama kelimenin anlamını bilmeyenler, tefecileri bile kanaat önderi yapıyorlar”

Orhan Doyan “Kanaat önderi fikirlerine kanaatine inanılan hak ve hakikati karşında ki kim olursa olsun haktan yana olan kişiye denir”

Kahraman Oktay “Kanaat önderi, deniz feneridir, yol gösterir, bireysel veya toplumsal kazaları önler”

Sabahattin Atalay “Bizim Sason da çok var. Bazı aileler de İki üç tane var”

Muhteşem Tural “Gerçek kanaat önderi takva sahibi olan kişilerdir husumetleri Allah için yaparlar para mülk peşinde olmazlar. Fakirleri Allah için gözeten insanlardır”

Murat Serkan Önder “Sanırım tanımını bildiğiniz bir kavramı sorarak başka bir şey demek istiyorsunuz. Kanaat önderi var mı bizim toplumumuzda önce bunu düşünmek lazım. Kanaat öndercikleri var gibi. Zaten kanaat getirmek nedir ki? Kimin haddine. Tüm fikirlerin çiğnendiği, büyük(!) adamların düşünüp karar verdiği bir yapı içindeyiz. Yani demem o ki, bir kanaatin varsa, dinlenilmek istiyorsan önce zengin ve güçlü olmalısın. Hüküm sahiplerinin sofrasına oturup orada konuşmalısın. Yoksa kim takar Yalova Kaymakamını”

Ferit Göger “Kanaat önderi fikirlerine inanılan, doğru bilenen, barışçıl, yaptıkları ile güvenilen aklı salim kişi veya kişiler”

Sertip Taş “Yıllarca bu soruyu sordum ama cevap bulamadım? Kendimce bir kanıya vardım
Ülkesine milletine memleketine maddi manevi barışçıl yaklaşımda bulunan herkes benim için kanaat önderidir. Belki de saydıklarımın arasında daha fazlasını ekleyebilirsiniz.
Kanaat önderi budur”

Kenan Çetin “Toplumda barışı birliği adaleti sevgiyi saygıyı sağlayan kişidir”

Ali Osman Ertaş “Kanaat önderleri ille de barışçıl,sevgi,saygı saçan kişiler değil her türlü kanaat önderliği mevcut,örneğin sermayenin kanaat önderleri vardı,daha fazla nasıl zengin oluruz.nasıl sömürürüz,dini kanaat önderleri vardır v.s. gibi

Emin Demir “Değerli hemşerilerimin yaptığı kavram tanımlamalarına katılmakla birlikte, zamanın gücü kimdeyse ya da güçlü olduğu zamanda kişi kendisini kanaat önderi ilan eder. Gerçi önce mürit uçuruyordu ama şimdilerde uçan uçana. Yerinde ve zamanında kullanılırsa toplumsal barış için bir velinimettir. Yanlış kullanılırsa zaman içerisinde kanaat kalmaz kanımca”

Nebahat Doğu Kurt “Kemirgenler sömürenler. Etrafında yalakaları, paspasçıları, köleleri olanlar. Barışı bile parasıyla, şöhret için yapanlar. Dolandırıcılar, çeteler. Memlekette kanaatten çok ne var herkes kanatçı. Birde Yerel basın haber yazarken herkesi kanaat önderi diye yazıyor... İşte onlardır kanaat!”

Ömer Kurt “Feodal sistemin gevşetilmiş dönemlere özgü bir kavram olarak düşünüyorum. Egemenlikleri kırılmış ama hale üzerlerinde psikolojik etkileri gruba, kabileye, tarikata, büyük aileye geçmişte ve sonradan olan ileri gelen kişiler olarak değerlendirilebilir diye düşünüyorum”

Mehmet Necip Aydın “Kanaat önderi demek geçmişiyle iz bırakan kendi hayat felsefesiyle gereği insanlarla içli dışlı olan, vereceği kararın sonunda toplumun geleceğine ışık tutandır.
Yani kısacası hayat tecrübesi yüksek olan büyük bir ailenin büyüğü olan ve yaşadığı bölgede sözü geçen kişidir”

Hülya Özevin “Olayları, olguları, tarihi, hafızayı, yaşantısını değerlendirip bir kanaat sahibi olamayanlara kanaat dağıtan nüfuzlu kişilere deniyor sanırım”

Serkan Toprak “Kişiler ve fikirler, düşünceleriyle etkileyen önemli bir yeri olan manevi anlamda olan kişi veya kişilere kanaat önderi denir”

İsmet Ak “Kanaat önderi kimdir nedir açıklamaları peş peşe geldi aslında herkesin bildiği üzere egemen zihniyete ve kapitalizme sırtını dayamış sömürgeci güç ve bu sömürgeci gücün adına kanaat önderi denilmekte. Parası varsa her şeyi bilendir türündendir ama ne biliyorsan bil beynin yürüyen kütüphane bile olsa, paran yoksa kıymetin de yok adamdan da sayılmazsın. Despotik güçlerin kurduğu bir düzenin temsilcilerine bu bölgede kanaat önderi ismi verilmekte maalesef”

Hasan Argünağa “Özetle; kim olursa olsun zalime karşı çıkan, kim olursa olsun mazlumları savunan, mağdurların hak ve hukuku için çabalayan, egemenlerin değil, zayıfların yanında saf tutan, herkes için adalet, herkes için hukuk diyen, barışı savunan, barış için çabalayan, gayret gösteren, olumsuzluklar yaşandığında kendilerinden sulh için yardım istenilen, toplumda saygınlığı ile tanınan ve siyasi görüşleri, inançları, meşrepleri ne olursa olsun her kesimin takdirini ve güvenini kazanan, ilke ve prensip sahibi, dürüst, herkesin kendilerinden emin olduğu şahsiyetlerdir kanaat önderleri”

Mehmet Batur “Kanaat önderi kavramı psikolojik bir kavram olur fertlerin ve toplumların anlama ve kavrama farklılıklarından ötürü, bir gruba veya topluluğa sosyal mesajları veya sosyal olayları, onların anlayacağı ve kavrayacağı dilde anlatan liderdir”

Dürüst Adam “Kanaat liderlerinin en belirgin özellikleri şunlardır:
Tüm gelişmeleri sıkı sıkıya takip etmeleri
Toplumda sözü dinlenilen kişiler olmaları
Her olgudan fikir üretme kabiliyetine sahip olmaları
Kanaat Lideri kavramı, psikolojik bir kavram olup, fertlerin ve toplumların anlama ve kavrama farklılıklarından ötürü, bir gruba veya topluluğa sosyal mesajları veya sosyal olayları, onların anlayacağı ve kavrayacağı dilde anlatan liderdir”

Yalçın Demir “İnsanların arasın yapandır. Aralarına girdiği insanlardan hakaret dahi görse sırtını dönüp kaçmayandır. Bunları yaparken de sosyal medyada paylaşmayandır. bu tür insanlar gerçek kanat önderidirler. Bunların sohbetine de doyum olmaz. Onlar sadece Allah rızası gözetir

İbrahim “Ben diliyle değil biz diliyle konuşurlar. Fedakârdırlar”

Hamdullah Özoğul “Kanaat önderi Allah rızası için yola çıkanlara denir”

Siraç Durmaz “Bir aşiretin lideri veya büyüğü ve halkça değer verilen kişidir”

Doğan İzgi “Birazcık parası olan faiz tefe yapan sosyal medyada biraz takipçisi ve 1 2 devlet adamıyla fotoğrafı olan kişi ve kişiler gülümseyen gözlerle gülümseyen yüz”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Fuat Bozkurt
Fuat Bozkurt 4 ay önce
İbrahim “Ben diliyle değil biz diliyle konuşurlar. Fedakârdırlar”