ADİL MİYİZ?

11-06-2018

Millet olarak siyaset ile kalkıp, siyaset ile oturuyoruz. Yediden yetmişe hemen hemen herkes siyaset ile içli dışlı olmuş. Kime sorsanız siyaset ile ilgili söyleyecekleri vardır.

Siyaset yapmayı takım taraftarı gibi sürdürüyoruz. Bizim için ya beyaz ya siyah’tır renkler. Hâlbuki başka renkler de vardır.

Demek istediğim bakış açımız toptancı bakış açısıdır. Yani partileri veya liderleri ya hep haklı ya da hep haksız olarak görüyoruz.

Oysaki Partilerin veya liderlerin tamamen doğru ya da tamamen yanlış olma durumu söz konusu değildir. Doğruları olduğu gibi yanlışları da olabilir.

Kiminin doğruları fazla yanlışları az olabilir. Bir diğerinin ise yanlışları çok doğruları az olabilir. İşte bunu ölçmek ve görmek bize kalmış.

Ölçüp, görmek derken objektif ölçülerle değerlendirmek gerekir diyorum. Yani batılıların pozitivist bakış açısı dediği benim ise hakça bakış açısı diyeceğim şekilde bakmalıyız.

Pozitivist bakış açısı duyu organları vasıtasıyla yani; göz ile kulak ile burun ile ve en önemlisi akıl ile değerlendirmeliyiz.

Tüm bu değerlendirme araçlarımız veri elde etmek içindir. Analiz yapmak için elimizde veri olması gereklidir.

Bu verileri yukarıda ifade ettiğim duyu organları ve akıl vasıtasıyla elde ettikten sonra bu defa verileri tahlil etmek ve sonuca varmak durumundayız.

Öncellikle verilerimiz objektif olarak elde edildikten sonra değerlendirilmesi de objektif olarak yapılmalı ki doğru sonuca ulaşılabilsin.

Elde ettiğimiz verileri Vicdan terazisine koyup tartmalıyız. Terazi de sonuçta bir ölçüm aracıdır. Vicdan terazisinde; kin, garaz ve nefret olmamalı aksi takdirde terazi hileli ya da yanlış olur.

Burada bunu söylerken aklıma; “Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutun, adaletle şahitlik eden kimseler olun. Herhangi bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi adaletsiz davranmaya itmesin. Adaletli olun; bu, takvâya daha uygundur. Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah yaptıklarınızdan haberdardır “ (Maide Suresi-8)

Evet, sadece siyasi değerlendirmelerimiz değil genel olarak kişileri,toplumu ve olayları değerlendirmelerimiz de hakça olmalı.Adalet ilkeleri gözetilerek yapılmalıdır.          

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?