AH MEMLEKETİM, VAH MEMLEKETİM!

12-04-2021


Eyvahlar ki, ne eyvahlar! Memleketim ne hale gelmiş? Niye bu hale gelmiş? Neden bir türlü düzelmiyor? Yapanın yanına kar kaldığı bir memleket.
Defalarca söyledik, ama nafile. Niye kimse görmüyor? Görüyor elbette, biliniyor elbette. Ama kimse müdahale etmiyor.
Belki de, etmek istemiyor. Kimin işine geliyor? Kim bu işe öncülük ediyor? Kim veya kimler tüm bunları bilip de düzeltmiyorsa vebali onundur/onlarındır.
Kaldırımlar işgal edilmiş, yollar işgal edilmiş, sokaklar işgal edilmiş, isteyen istediği şekilde genişletmiş, büyütmüş,  kapalı alan oluşturmuş.
 Memleketimde kaçak inşaatlar artmış, kaçak katlar atılmış. Projede gösterilen daire alanından daha fazla daire alanı oluşturulmuş.
Kimi binalarda alt kat bodrum gösterilmiş ama daire şeklinde yapılmış. Bu daireler birilerine satılmış. Ama tapusu yok.
Kimi binalarda üst katlar kaçak yapılmış. Bu daireler birilerine satılmış. Kesilen cezalar caydırıcı olmamış. Zira yapan için önemsiz bir ceza olmuş.
Binalar projede gösterilen şekilde yapılmamış. Projede Otopark var diye gösterilmiş. Otopark yapılmamış ama ruhsat verilmiş.
Site olarak yapılan yapıların inşaat kullanım alanı mevzuatta olması gerekenden çok fazla. Kimse müdahale etmemiş.
Kimi sitelerde yeşil alan neredeyse yok denecek kadar az. Ancak ruhsat verilmiş. Oturanlar için bahçe yok denecek kadar az.
Otopark yapılması gereken binaların otoparkı olmadığı için binada oturanların araçları sokaklara ve caddelere bırakılmış.
Caddeler ve sokaklarda trafik sıkışıklığı son haddine ulaşmış. Zira bina sakinlerinin park ettiği araçlar sokakları işgal etmiş.
İmarda yol olarak gösterilen alanı Petrol istasyonu işgal etmiş. Öğrenciler, Öğretmenler ve Veliler Okullara gitmekte zorluk çekiyorlar.
Esnaf Dükkânını duvarla, camla vs ile genişletip kapalı alan oluşturmuş. Öyle ki, kapalı alan oluşturarak kaldırım işgal edilmiş.
Onu gören diğer esnaf da aynı şekilde imara aykırı kapalı alan oluşturmuş. Bu şekilde emsal oluşturan emsal oluşturana…
Kamu alanını işgal eden edene. Peki, bunlara dur diyecek yok mu? Bunlara ceza kesmek yeterli midir? Elbette yeterli değildir.
Eğer ceza kesmek yeterli olsaydı. İşgaller dururdu. O halde işgallere dur diyebilmek için kaçak yapılar istisnasız yıkılmalıdır.
Binaların saçakları kaldırıma taşmış, kamu alanını işgal etmiş ama kimse ses çıkarmamış. Amme hakkını kimse savunmamış.
Binalar dip dibe yapılmış. Balkonlardan balkonlara atlamak neredeyse mümkün olmuş. Ama inşaat yapılmış.
Sokaklar labirent gibi olmuş. Düz cadde kalmamış. Ana caddede bile girintili ve çıkıntılı yapılar ve binalar oluşmuş.
Aynı hizadaki binalardan kimi dört katlı yapılmış, kimi beş katlı yapılmış, kimi altı katlı yapılmış, kimi sekiz katlı yapılmış.
İsteyen istediği boş alanda derme çatlı yapılar kurmuş. Gecekondu yapmış, gündüz kondu yapmış, yapmış da yapmış.
Zemini yumuşak toprak olan memleketime on üç katlı binalar yapılmış şiddetli bir deprem olursa bunlar nasıl dayanır diye düşünülmemiş.
Güzelim tarım alanlarında inşaatlar yapılmış. Tarım alanları beton yığınları tarafından işgal edilmiş. Hava esmiyor. Her taraf toz toprak.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?