AKDENİZ SAVAŞLARI

23-12-2019

Akdeniz son aylarda giderek ısınmaktadır. Akdeniz, Sömürgeci Ülkelerin cirit atmaya başladığı bir alan haline geldi.

Akdeniz neden bu kadar önemli? Amerika, Fransa, Rusya, BAE, Suudi Arabistan, Mısır gibi Ülkelerin başını çektiği Ülkeler Akdeniz’de neden yer tutmaya başladı?

Yapılan araştırmalara göre Akdeniz’de iki adet 1,7 milyar varil Petrol ve 3,4 Trilyon metreküp Doğalgaz rezervi bulunmaktadır.

On binlerce kilometre uzaktan gelen Amerika bu Petrol ve Doğalgaz rezervini sömürmek için gelmektedir.

Fransa ve Rusya ise binlerce kilometre uzaktan gelip Petrol ve Doğalgaz rezervlerinden pay kapmak için yarışmaktadırlar.

Türkiye ise gerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin bulunmasından dolayı gerekse Kıta sahanlığından dolayı haklarını korumak istiyor.

Bildiğiniz üzere Uluslar arası hukuk kapsamında Ülkelerin deniz derinliği 200 mil olan deniz alanına kıta sahanlığı alanı olarak belirlenmektedir.

Kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölgelerde sınır ülkelerin deniz yataklarında bulunan madenleri araştırma ve faydalanma hakkı bulunmaktadır.

Akdeniz bölgesinde Libya’nın da yer alması dikkatlerin Libya’ya çevrilmesine neden oldu.

Libya bildiğiniz üzere ”Arap Baharı” projesi kapsamında iç karışıklık çıkartılarak Batı menşeli bir yönetime devredilmek istendi. 

CIA menşeli ve CIA destekli bir kaçırılma ile ABD’ye yerleşen General Hafter Libya’da petrol yataklarının bulunduğu bölgelerin yönetimini devraldı.

Bingazi merkezli bölgenin yönetimini devralan General Hafter,BM destekli Libya Ulusal Hükümetini tehdit eder hale geldi.

General Hafter Bingazi merkezli Petrol bölgesini elinde bulundurduğu için Rusya, Fransa, BAE ve Suudi Arabistan tarafından da desteklenmektedir.

Akdeniz ve Akdeniz bölgesinde yer alan Libya’da işler giderek kızışmaktadır. İşbirlikleri ve soğuk savaşlar gündeme gelmektedir.

Türkiye ise Libya ile Kasım ayında Mutabakat anlaşması imzalamıştır. Buna göre Libya ile Kıta sahanlığı belirlenme çalışması yapılmıştır.

Türkiye hem kendi sahanlığında hem Libya Ulusal Hükümetinin istemesi durumunda Libya’nın kıta sahanlığında Petrol arama işlemi yapacaktır.

Böylece Türkiye Akdeniz’de yer alan petrol ve doğalgaz rezervlerinden faydalanma yoluna gidecektir.

Türkiye anlaşmayı BM tarafından tanınan meşru Libya hükümeti ile yapmıştır. Ayrıca Türkiye Libya ile Savunma işbirliği anlaşmasını da imzalamıştır.

Bu işbirliği kapsamında Türkiye Libya’ya asker gönderme ve Libya’da asker bulundurma anlaşması imzalamış olmaktadır.

Türkiye Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin garantör ülkesi olması hasebiyle kıta sahanlığında Petrol arama çalışmaları yapmaktadır.

Türkiye Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile stratejik işbirliğine gitmek istemekte ve böylelikle “Kazan, kazan” politikası yürütmeyi amaçlamaktadır.

Ayrıca Türkiye, İsrail’in Doğal gaz rezervlerinin Türkiye gibi stratejik bir Ülke olmadan taşınamayacağını bildiğinden bu konumunu kullanmak istemektedir.

Dolayısıyla Akdeniz’de birçok parametreli ve birçok oyunculu oyun kurgulanıp oynanmak istenmektedir.

Bu oyunda iyi yer tutmak ve hakkı olmadığı halde oyuna girenler karşısında iyi bir oyuncu olmak gerekir.

Aksi takdirde hakkınızı elinizden almaları içten bile değildir. Türkiye tükettiği Petrol ve Doğalgazın çoğunu dışarıdan ithal etmektedir.

Eğer kendi kıta sahanlığında ve/veya münhasır ekonomik bölgesinde Petrol ve Doğalgaz varsa neden bunu çıkarmasın?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?