ANIZ BELASI

21-09-2020

Anız yangınlarından bir türlü kurtulamadık. Her sene Eylül aylarında başlayan anız yangınları bu sene yine kendini gösterdi.

Gerçi geçen sene bir nebze daha iyiydi. Geçen sene anız yangınları çok fazla olmadığı için rahatsız olmadık.

Ama bu sene anız yangınları erken başladı diyebiliriz. Özellikle gece saatlerinde ve sabaha doğru uykuda anız yangınını hissediyoruz.

Geçen gün uykudan uyanma derecesine varan rahatsızlık anız yangınlarından dolayı oluşmuştu. Yine anız yangını baş göstermişti.

Senelerdir süren çilemiz bir türlü bitmedi ve devam etmektedir. Bu sene bir de Kovid-19 hastalığı olunca anız yangınları daha çok kişiyi etkileyecektir.

Her sene anız yangınları başlayınca biz de mecburmuşuz gibi konu ile ilgili yazı yazmak zorunda hissediyoruz.

Uğraşacak onca şey varken Anız yangınları absürt bir konu gibi geliyor. Acaba bizim gibi bu bela ile uğraşan başka kimseler var mı?

Bir türlü uslanmayan kişiler ne nasihat ne ceza dinliyor? Gerçi ceza diyoruz ama cezalar da ne kadar caydırıcı o da ayrı bir konu?

Elin oğlu uzaya uydu gönderme peşinde, biz ise anız yangınlarını durdurma peşindeyiz.  Gelişmememizin sebebi bu tür saçma sapan şeylerle uğraşmamız.

Bir türlü anlayamıyorum, insanın hırsı bu kadar mı cani yapar insanı? Biraz daha kazanmak adına canlılara zarar vermek de neyin nesi?

Anlat, anlat, anlat ama karşımızdakiler bir türlü anlamıyorlar. Kalp hastası, KOAH hastası, Astım hastası ve Kovid-19 hastalarını belki de ölümle yüz yüze getirenlerin vicdanı var mı acaba?

İlimizde zaten oksijen seviyesi düşük ve buna rağmen anız yakıp oksijen oranını yaşam seviyesinin altına indiren cesaret nereden gelmektedir?

Eğer onlar cesaretli ise biz mağdurlar da cesaretli olmalıyız. Öncellikle bu tür olayları zamanında ve yerinde açığa çıkarmalıyız.

Olayın açığa çıkması da Güvenlik kuvvetlerinin işidir. Yani Jandarma sıkı takip ile bu tür olayları aydınlatmalıdır.

Tarlalar yakılmaya teşebbüs edildiği an tespiti yapılmalıdır. Gerek drone gerekse uydu fotoğrafları anız yakanları tespit edilmelidir.

Fotoğraflar birer delil niteliğinde sayılmalıdır. Bu fotoğrafları ve tespitleri müdahale ekipleri değerlendirerek anında müdahale etmelidir.

Sonrasında bunlar birer ceza davasında delil olarak kullanılmalıdır. Gerek hayvanlara eziyet ve işkence maddeleri gerekse insan hayatına olası kast ceza maddeleri ceza davasına konu olmalıdır.

Bu konuda mağdur olduğunu düşünen herkes özellikle yukarıda saydığım hastalığı olanlar burada mağdur olarak dava açmalıdır.

Bu sene anız yangınları her ne şekilde olursa olsun bitirilmelidir. Gerekirse droneler sürekli tarlaların üzerinde uçurulmalıdır.

Anız yangınları çok geniş bir alanda değildir. Genellikle belirli bölgelerde yoğunlaşmaktadır. Söz konusu bölgeler de Jandarma tarafından bilinmektedir.

O halde bu alanlar mercek altına alınmalıdır. Valimiz bu konuda duyarlıdır. Çiftçileri toplamakta, konferanslar düzenlemekte ve işin üzerine gitmektedir.

Valimizin duyarlılığı ile inşallah bu sene bu sorunu çözeceğiz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?