CÜBBELİ VE SELEFİLİK

28-09-2020

Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü geçen hafta çok tartışılacak bir konu ortaya attı.

Cübbeli Ahmet Hoca Selefilik ile çarpıcı ifadelerde bulundu. Buna göre Türkiye’de Selefiliği benimsemiş 2000 dernek olduğunu söyledi.

Bu derneklerin tehlikeli bir hal aldığını ve bu derneklerin silahlandığını söyleyerek bir iç savaşa doğru gidildiğini de sözlerine ekledi.

Gerekirse Savcılığa veya Emniyete gidip bilgi vereceğini de ifade etti. Bunun üzerine veya bundan bağımsız Savcılık harekete geçti.

Savcılık Cübbeli Ahmet Hoca geçen Cuma Savcılık tarafından bilgisine başvurulmak üzere Savcılığa çağrıldı.

Geçen Cumartesi akşamı da Habertürk Televizyon kanalında Veyis Ateş’in sunduğu programa konuk olarak katıldı.

Habertürk’te Canlı yayınlanan programda soru sorulmasına çok da müsaade etmeyip sürekli konuşarak soru sorulmasını engelledi.

Sürekli aynı şeyleri söyleyen Cübbeli Ahmet Hoca doğrusu geçen hafta söyledikleri ile Canlı yayında söyledikleri arasında çelişkili ifadelerin olduğunu da açığa çıkarmış oldu.

Geçen hafta 2000 dernek olduğunu söylerken Habertürk canlı yayınında 150 dernek olduğunu ve derneklerin de aslında Dernekler masası tarafından denetlendiği söyledi.

Peki, o halde söz konusu dernekler, dernekler masası tarafından denetleniyorsa neden gündeme getirip işi abartıyorsun?

İşin içine Batman’ı da katan ve Batman’da Selefi derneklerin veya canlı programda yön değiştirerek yapılanma demesiyle Selefi yapılanmaların olduğunu söyledi.

Ama anlattığı şeylerden sapla samanı karıştırdığını da gördük. Zira işi abartmak için “Batman’da, Diyarbakır’da yüz binler toplanıyor” dedi.

“Bu kadar kalabalık Peygamber(s.a.v) mevlidi için toplanıyor” diyerek Mevlit için organize yapanları Selefi olarak gösterdi.

Oysa Selefiler Mevlit, kabir ziyareti vs gibi şeyleri bidat hatta küfür görme durumundadırlar. Bunu göz ardı ederek veya bunu bilmeyerek yanlış söylemlerde bulundu.

Evet, yüz binlerin Peygamberimizin(s.a.v) mevlit programı için toplandığı doğrudur. Ancak bunlar Hüda-Par çevresi olup Selefilikle bir ilgileri olmadığı gibi Selefiliğe de karşıdırlar.

Bu arada Batman’ı da Selefilik konusunda öne çıkarmasını da yanlış buluyorum. Çünkü Selefiliğin Batman’da yeterince yayılacağını düşünmüyorum.

Zira Selefilik radikal bir yapılanma olup Batman’ın geleneksel yapısı(Seydası, Mollası, Şeyhi, Muhafazakârı vs) buna müsaade etmez.

Özellikle Selefilerin toplumu tekfir eden söylemleri, kabir ziyaretlerini tekfir etmeleri, memurları tekfir etmeleri toplum tarafından antipati ile karşılanır.

Durum böyle iken Cübbeli Ahmet Hoca’nın Batman’ı Selefiliğin yayıldığı bir il olarak göstermesi anlaşılır değildir.

Herhalde Savcılıkta bilgi verirken Batman ile ilgili bilgi de vermiştir. Ancak Habertürk canlı yayınında 2000 dernek veya yapılanma var bilgisini tanıdık birinden aldığını söyledi.

Tanıdıktan, başkasından bilgiyi aldım demekle Cübbeli Ahmet Hoca’nın olaylara vakıf olmadığı da ayrıca görülmüştür.

Habertürk Canlı yayınında konuştuğu cümlelerden anlaşıldığı kadar haberlerden, gazetelerden ve televizyonlardan okuduğu veya gördüğü şeylerden yola çıkmış. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?