DENETİM YOKSA KURALLAR ÇİĞNENİR!

30-12-2019

Bir toplumun uyması için konulan kurallar denetlenmelidir. Uzun süre denetlenmeyen toplum kuralları hiçe sayar.
Bazen konulan kuralların bir süre iyi işlediğini görürüz. Aslında toplumda yaşayan bireylerin ferah ve mutluluğu için konulan kurallar bireyler tarafından bir süre sonra çiğnenir.
Toplum içinde yaşayan bireylerin hak ve hukuk çiğnememeleri gerekir. Ancak bireyler kendi menfaatlerine yönelik olanı seçerler.
Denetleme mekanizması işlemeyen toplumlarda vurdumduymazlık, bana necilik ve kuralların çiğnenmesi sıradan bir hale gelir.
İnsanlar için yasaklar ve günahları işlememeye yönelik bazı mekanizmaların olması gerekir. İnsanın günah işlememesi için Allah korkusu/sevgisi gereklidir.
Peki, yasalar tarafından vaz edilen kuralları çiğnememek ve itaat etmek için ne gereklidir? Bunun için de ceza gereklidir.
Ancak ceza müessesesinin işlemesi için iyi bir denetim mekanizması kurulmalıdır. Denetim mekanizması da sürekli olmalıdır.
Toplumumuzda yerleştirilmeye çalışılan bazı kurallar vardır. Bunlar çeşitli cezalarla tahkim edilmeye çalışıldı.
Lakin kurallın çiğnenmesi karşılığı olarak bir ceza öngörülmüşse de eğer denetim yapmamışsanız kurallara itaatsizlik devam eder.
En bariz örneklerden biri de kapalı ortamlarda sigara içme yasağıdır. İyi başlayan kurallara uyma alışkanlığı maalesef terk edilmeye başlandı.
En kötüsünden başlayarak söyleyeyim. Örneğin hastane kafeteryaları kapalı olmasına rağmen sigara içilmeye devam edilmektedir.
Üstelik defalarca söylenmesine rağmen herhangi bir müdahale olmamıştır. Hastane gibi sağlık gözetiminin en yüksek düzeyde olması gereken bir yerde böyle yapılırsa diğer yerlerde ne yapılmaz?
Hastane gibi sağlık gözetiminin yapılması gereken yerlerden sonra kamu binalarında da taviz verilmemesi gerekirdi.
Ancak kamu binalarında da sigara içme yasağına muhalefet edilmekte sigara tiryakisi veya sigara içicisi olmayanlar mağdur olmaktadır.
Sağlık İl Müdürlüğü yetkilileri görevlerini layıkıyla yapmalı ve kapalı yerlerdeki sigara içme alışkanlıklarının terk edilmesi için sürekli denetimlerine bir an önce başlamalıdırlar.
Öyle bir hal almış ki neredeyse sigara içilmeyen yer kalmamış. Kâffelerde, çay ocaklarında, bilardo salonlarında, Lokantalarda vs vs daha birçok yerde sigara içilmektedir.
Artık şehir içi minibüs ve şehirlerarası otobüslerde de sigara içilmektedir. Bu konuda Emniyet Müdürlüğünün de gerekli denetimleri titizlikle yapması gerektiğine inanıyorum.
İnsanımıza gerekli bilinci ve hassasiyeti veremediğimiz için ve özellikle bunda ailelerin ve Milli Eğitim Müdürlüğünün payı olduğu için geriye denetleme ve ardından ceza kesme müeyyidesi olduğu için mecburen de olsa bu yola başvurmamız gereklidir.
Denetlemenin sürekli yapılması gereken bir diğer konu da yaya geçitlerinin güvenliğidir. Evet, yaya geçitleri güvenli değildir.
Bir ara yaya geçitlerinde yayaların güvenli bir şekilde geçişinin sağlanması kontrol edilerek emniyet tedbirleri sağlandı.
Ancak kısa bir süre yaya geçitlerindeki yayaların geçiş üstünlüğüne vurgu yapılıp denetimler sağlandıktan sonra işler tekrar eski haline döndü.
Şu anda maalesef sürücüler yaya geçitlerindeki yayaların geçiş üstünlüğüne dikkat etmemekte ve kazalara davetiye çıkarılmaktadır.
Oysa bu işlerde birkaç defa denetleme ile çözüm bulunmaz. Denetleme mekanizmasının sürekli olması gereklidir. En azında Elektronik Denetleme Mekanizmaları kurulmalıdır.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?