DİZAYN ÇALIŞMALARI

16-05-2016

Batı’nın Doğu’yu Dizayn etme çalışmaları sürekli yapılagelmiştir.

Osmanlı döneminde Padişahların yabancı kadınlarla evlenmesi sonucu Batı mahreme yerleşti.

Yabancı kadınların mahreme yerleşmesi ile Osmanlı içişlerine müdahale durumu oluştu. Osmanlıyı dizayn etme çalışmaları yabancı kadınların şehzade seçimine karışmaları ile başladı.

Batı’nın Osmanlıyı bölüp parçalaması 1916 tarihinde İngiltere ve Fransa arasında imzalanan Sykes-Picot gizli anlaşması ile başladı.

Sykes-Picot anlaşması gizli bir anlaşma idi. Osmanlının bir kısım toprağını İngiltere alıyordu. Bir kısmını ise Fransa alıyordu.

Irak ve Filistin diye iki ülke halini alan topraklar İngiltere’nin oluyordu. Fransa ise Suriye ve Lübnan diye sonradan ülke halini alacak coğrafyayı aldı.

Anadolu toprakları da bu anlaşma sonrasında paylaşılıyordu. Bir bölge Fransa, bir bölge İngiltere, bir Bölge Rusya işgali altına giriyordu.

Sonraki aşamada ise bahsedilen coğrafya özellikle Ortadoğu diye şu anda isimlendirdiğimiz bölgelerde etnik ve mezhepsel dizayn çalışmaları yapıldı.

Arap Milliyetçiliği, Şii ve Sünni mezhep ayrıştırmaları dizayn etme çabalarındandı. İngiltere dizayn etme çabalarının başını çeken ülke idi.

Günümüzde iyice ayrıştırılmış Müslümanlar modern yöntemler ile dizayn edilmeye çalışılmaktadır. Mısır seçimlerine müdahale, Cezayir seçimlerine müdahale v.b.

Seçimlerin olmadığı yerlerde ise Batı eğitimi almış Batı hayranları ülkelerin başına getirtilerek Batı tarafından kullanılmaktadırlar. Ürdün, Fas ve Suudi yönetimleri gibi otokratik  rejimler bunlara örnek gösterilebilir.

Diğer taraftan Türkiye gibi ülke yönetimlerinin kendi kontrollerinden çıkma durumu oluşursa müdahale ederler. Destekledikleri askerlerle askeri darbe yapılır.

bazen içeride yönettikleri ajanları, basını, stk, partisi v.s. ile iç karışıklık çıkarmaya çalışırlar. Bazen de yönetimlerde ikilik çıkararak birbirine kırdırmaya çalışırlar.

Batı son dönemlerde Türkiye’de de iç karışıklık, birbirine düşürme, yönetimi bölme oyunları oynadı.Merkel’in sık sık Türkiye’ye gelmesi de oyunun bir parçası idi.

Başbakan Davutoğlu ile muhatap olup Davutoğlu üzerinden dizayn etme çabaları Batı’nın Almanya üzerinden oynadığı oyunun bir parçası idi.

Erdoğan oyunu fark etti. Davutoğlu ile muhatap olup Erdoğan’ı devre dışı etme çabası ve hamlesi Davutoğlu’nun devre dışı kalması ile son buldu.

Batı her halükarda dizayn etmeye çalışır. Bu tür oyun ve hamleleri özellikle ayağa kalkmaya çalışan Müslüman Ülkelere yapar.

Aksi takdirde kendilerine alternatif ekonomik güç veya güçler oluşur. Zayıf,bölünmüş ve birbirine düşmüş coğrafya ve insanlar ise istedikleri şeydir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?