FAHİŞ DURUMLAR

26-10-2020

Batman’da emlak ve arsalar fahiş fiyatlarla satılmaya başlandı. 

Batman’da satılan dairelerin 1 milyon liraya ulaşması şaşırtıcı olsa gerekir.

Batman’da ne oldu da fiyatlar bu mertebeye ulaştı? Batman’da Deniz ve Orman olmamasına rağmen neden fiyatlar bu kadar yüksek?

İmar alanlarının az olması ev fiyatlarının yüksek olmasına neden oluyor. Dar bir alanda yapılan imar alanlarında doğal olarak fiyatlar yüksek oluyor.

İmar alanlarının ivedilikle artırılması gerekir. Arsa sahiplerinin arsaların az olmasından kaynaklı kat karşılığı yüzdeleri de fahiş oranlara denk gelmektedir.

Dairelerin yapımında üye olanlar, arsa sahiplerinin yüzde elliye varan anlaşmaları ve müteahhit kar’ının en az yüzde on olması karşısında mağdur olmaktadır.

Öyle bir hal almış ki, artık ruhsatsız binalar ve kaçak yapılar dahi yüksek rakamlara satılıp alıcı bulmaktadır.

Yüksek rakamlara satılan daireler maalesef satıldığı rakamlara göre kaliteli olmayıp binalar da yeterli nitelikte değildir.

Batman’a baktığınızda hiç de iç açıcı bir durum görmezsiniz. İç içe girmiş binalar, yüksek katlar, dar ve küçük bahçeler…

Yeni yapılaşma bölgelerinde öyle yakın binalar var ki, bir binanın balkonundan diğer binanın balkonuna neredeyse atlayabilecek yakınlık oluşmuş.

Batman’ın zemini yumuşak toprak olup; bir kısmı heyelan bölgesi olup, bir kısmı ise bir zamanlar bataklık idi.

Bu tür kötü ve gevşek zemin üzerine bina yapılması zaten tehlikeli iken kalkıp bir de yüksek kat çıkmak akıl karı değildir.

Hal böyle iken fahiş fiyatlara daire satmak insafsızlık değil de nedir? Buna bir an önce çare bulunması gerekir.

Ayrıca Batman’da; imara aykırı, ruhsatsız, gecekondu, gündüz kondu vs birçok yapı oluşmaya başlandı. 

Kimi kat sayısını artırmakta, kimi dükkânını genişletmekte, kimi kaldırım işgal etmekte, kimi boş alana tesis açmaktadır.

Belediye bunlara caydırıcı ceza mı vermiyor? Ya da yeterli müdahaleyi mi yapmıyor? Bilemiyorum ancak bilinen bir şey var ki durum hiç de iyi değil.

Daha iyi ve yaşanılır bir kent için kuralların iyi işletilmesi ve suiistimallerin engellenmesi gerekir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?