FATURA ŞOKU!

FATURA ŞOKU!
15-02-2022

Tüketici art arda gelen faturalarla şoka uğradı. Su faturası, Doğalgaz faturası ve ardından gelen Elektrik faturası insanları hayrete uğrattı.

Bu faturalar arasında her ne kadar artmışsa da en masumu su faturası ki o da önceki aya göre çok yüksek fatura artışına neden oldu.

Ardından Doğalgaz faturası önceki aya göre çok yüksek oldu. Hele Elektrik faturası ile insanlar tamamen çöktü.

Mevsim kış olmasına rağmen elektrik faturasının çok yüksek gelmesi hayra alamet değil diye insanlar tarafından yorumlandı.

İnsanlar bu yüzden burunlarından solar hale geldi. Elektrik faturaları önceki aya göre iki kat gelince insanlar çileden çıktı.

Bu yüksek maliyet tüketiciye yansıdı yansımasına da en çok kime yaradı? Diye bir soru gelirse dağıtım şirketlerine yaradığı şeklinde yorumlandı.

Elektrik kilowatt birim fiyat artışı Üretim santrallerinde aynı oranda arttı mı? Yoksa Üretim santrallerinde aynı oranda artmadı da Dağıtım şirketlerinde mi arttı?

Her ne olursa olsun tüketici bu artışı hazmedemedi. Dolayısıyla yürüyüşler ve basın açıklamaları peşi sıra geldi.

Hükümet insanların tepkisini görerek yeni bir düzenleme yapacağını söyledi. İnşallah insanları rahatlatacak bir düzenleme olur.

Aksi takdirde önümüzdeki yaz insanlar için çok zor olacak. Yazın havaların ısınmasıyla klimalar çalıştırılacaktır.

Dolayısıyla bugün gelen faturalardan çok daha yüksek fatura bedelleri ödenmek zorunda kalınacaktır.

Tabii insanların ödeme gücü olanlar için bunu söylüyorum. Ödeme gücü olmayanlar için daha sıkıntılı günler başlayacaktır.

Düşünün ki, asgari ücretli olarak çalışan dört kişilik bir aile, bin liralık elektrik faturasını ödemek zorunda kalsın.

Bu ailenin kirada olduğunu düşünün. Günümüzde fahiş kira artışları sonunda kira ortalaması iki bin lira civarında oldu.

İki bin lira civarında kira, bin lira elektrik faturası öderse bu insanlar ne yiyecek? Ne giyecek? Sağlık masrafları nerede? Eğitim masrafları nerede?

Elektrik faturalarında bildiğiniz üzere üçlü tarife ve tekli tarife vardır. Üçlü tarifede olup bugüne kadar etkilenmeyenler bu ayki faturalarda etkiyi fark ettiler.

Üçlü tarifede bulunanlar tekli tarifeye geçmek için Dağıtım Şirketine başvurmak istemektedirler. Zira tekli tarifeye göre daha yüksek meblağda fatura geldi.

Şöyle bir iddia da var ki, Üçlü fiyat tarifenin üzerinde fiyat uygulandı denilmektedir. Bu konuyu tüketiciler araştırıp haklarını aramalıdırlar.

Resmi olarak açıklanan tarife fiyatlarından daha yüksek birim fiyat uygulanmışsa bu konuyu yargıya taşımalıdırlar.

Esnaf, sanatkâr ve sanayici işlerin duracağını ve kapatmaların olacağını söylemektedir. Böyle olursa üretim duracak istihdam azalacaktır.

Nitekim haberlerde kepenklerin kapandığı yönünde haberler duymaktayız. Bu tabii olumsuz bir yansıma olacaktır.

Böyle olursa bu durumdan sadece Dağıtım Şirketleri faydalanmış olacak ama bunun dışında herkes olumsuz etkilenecektir.

İnsanlar bir arayış içerisindedir. Nasıl tüketimi azaltabilirim demektedir? Ancak ne kadar azaltılırsa azaltılsın insanların birçoğu ödeme konusunda zorlanacaktır.

Onun için bu durum çok iyi tahlil edilmelidir. Kilowatt birim fiyatı zorunlu artış sınırlara getirilmelidir.

Aksi takdirde; üretim düşecek, satışlar azalacak, istihdam azalacak ve piyasa daralacaktır. Bir tarafı düzeltelim derken birçok yer olumsuz etkilenecektir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?