GECİKMEDEN

GECİKMEDEN
01-02-2022

Gecikmeden bir şeyler yapma ihtiyacı olduğunu fark ediyoruz. Şehrimiz giderek büyümekte ve alt yapı yetersiz kalmaktadır.

Özellikle trafik sıkışıklığı had safhaya gelmiş durumdadır. Fahiş yakıt fiyatlarına rağmen trafik tıkanıklığı sürmektedir.

Caddeler, sokaklar araç doludur. Kimi caddeler ve sokaklar trafiği kaldırmadığı için trafik kilitlenmektedir.

Bazı sokaklardan, araç parkından dolayı geçemiyorsunuz. Bazı sokaklara ise araç fazlalığından dolayı park edemiyorsunuz.

Bu nereye kadar gidecek? Artık bir şeyler yapmak lazım. Bir trafik ışığında birkaç yeşili beklemek zorunda kalıyorsanız bir şeyler yapmak lazım.

Bazı semtlerde ise yoğun olan trafiğin daha da yoğunlaşacağını öngörüyoruz. Öngörü de değil aslında bariz bir durum.

Belde mahallesi Şevket Başak Camii bölgesinde yoğun bir nüfus oluştu. Daha önce müstakil olan yapılar yerine 13-14 katlı binalar yapılmaya başlandı.

Bu bölgeye bu kadar yüksek yapılara müsaade edenler ve ruhsat verenler bu bölgenin trafiğini de rahatlatmalıdır.

Neredeyse o bölgede her gün trafik kazası olmaktadır. Yoğun nüfusa ve araç sayısına sahip bölge aynı zamanda geçiş güzergâhındadır.

Tılmerç bölgesinden, Çamlıca mahallesinden ve Belde mahallesinden araçlar merkeze doğru buradan akmaktadır.

Durum böyle olmasına rağmen Devlet Demiryolları Çamlıca Mahallesi ile Belde mahallesini birbirine bağlayan hemzemin geçidi kapattı.

Buradaki geçidi kullanan araçlar dolambaçlı yollardan istedikleri yerlere ulaşmak zorunda kalmaktadırlar.

Kanaatimce yapılması gereken öncellikle Demiryollarını şehir dışına çıkarmaktır. Böylelikle büyük bir tehlike kaynağı şehir dışına çıkarılmış olur.

Demiryolları şehir dışına çıkarıldıktan sonra Belde Mahallesi ile Çamlıca Mahallesi arasında araç geçişleri için bağlantı yolları yapılır.

Diğer kalan kısım ise sağlı ve sollu ağaçlandırılıp yayalar için yürüyüş ve oturma alanları olarak düzenlenebilir.

Araç için geçiş olarak düzenlenecek kısımlar üst yol veya alt yol olarak da yapılır. Böylelikle demiryolu güzergâhı boydan boya kesilmemiş olur.

Şehir içi ulaşım ile ilgili bir sıkıntı daha var ki eğer bu da gecikmeden yapılırsa sorun kronikleşmeden çözülecektir.

Bu sorunu birçok defa yazdım. Bundan sonra da yazmaya çalışacağım. Aslında trafik sıkışıklığı sorununa çözüm önerisi olarak zikredilebilir.

Buna göre şehir içinden geçirilecek hafif raylı sistem şehrin ana arterlerinde oluşacak trafiği önlemeye yönelik olacak.

İlk etapta Havaalanından Belediyeye kadar geçirilecek hafif raylı sistem ile Turgut Özal bulvarında oluşacak trafik sıkışıklığı giderilecek.

Daha sonraki aşamalarda ise Otogardan Üniversiteye kadar başka bir güzergâh için hafif raylı sistem yapılabilir.

Bu çalışmalar trafik sıkışıklığını gidermeye yönelik çalışmalar olup ileride Turgut Özal bulvarının yoğunluğu kaldırmayacağı artık görülmelidir.

Şehir içinde oluşan araç park yoğunluğunu azaltmak için muhtelif yerlerde çok katlı otoparklar yapılmalı idi.

Bu önerimizi birçok yazımızla belirttik. Ancak bizi dinleyen olmadı ki şu anda da neredeyse her yer beton haline dönüştü.

Benimsemediğim başka bir şey daha bir bölgenin nüfus sayısını artıran çok katlı binalara müsaade edilerek o bölgenin trafiğini alt üst etmektir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?