GÖRDÜKLERİMİZ, HALKTAN YANSIYANLAR…

07-09-2020

Zaman zaman halktan bize yansıyan konular olmaktadır. Bu konulardan bazılarını yeri geldiğince yazmaya çalışıyoruz.

Kimi konular önemli oluyor. Bazı konular tanıdıklardan, okuyuculardan veya arkadaşlardan bize yansımaktadır.

Burada zaten bizim amacımız da halkın dertlerine biraz da olsa derman olabilmek, sorunları ilgililere ulaştırıp çözüm bulmaktır.

Bu konulardan biri de geçen günlerde bir arkadaşın bize ilettiği Özel Hastaneler sorunudur ki bu sorunu bizzat ben de yaşadım.

Özel hastaneler maalesef sanki hiç denetlenmiyormuş gibi serbest şekilde hareket etmektedirler. Zira hastalar şikâyet ediyor ama şikâyetin sonucu yani geri dönüş olmuyor.

Özel hastanelerin başlıca sorunu ücretlerin yüksekliğidir. Muayene ücreti, tahlil ücreti, tetkik ücretleri çok fahiş bir seviyeye çıkartılmıştır.

Özel hastaneye giden bir hasta bütçesini aşan fahiş rakamlar ödeyip hastaneden öyle çıkmaktadır. Bu rakamlar da geçmişe nazaran yüksek olmaktadır.

Peki, bu rakamları kontrol eden yok mudur? Sağlık İl Müdürlüğünün Özel hastaneler ile ilgili bir birimi yok mudur?

Eğer varsa bu birim ne yapmaktadır? Bu birim hastane faturalarını inceleyip bir sonuç çıkartmakta mıdır?

SGK’ ya tabi hastaların kendileri yüksek rakamlarla tedavi ücreti öderken SGK’ da bir miktar para ödemek durumundadır.

SGK ödediği paralara karşılık bir denetim yapmakta mıdır? Kendi ödediği ve kendi ödediğinin yanında hastanın ödediğini de tetkik etmekte midir?

Diğer bir sorun da Özel hastanelere giden hastaların tümüne sanki standartmış gibi aynı tetkiklerin yapılmasıdır.

Sanki her hastanın hastalığı aynıymış gibi herkese; kan tahlili, idrar tahlili, ultrason vs gibi sabit tahlil ve tetkik yapılmaktadır.

Üstelik yakın zamanda aynı tetkikler yapılmasına ve Sağlık Bakanlığının e-nabız diye programında veriler olduğu halde tetkikler ve tahlillerin kısa sürede tekrarlanmasına ne hacet var?

Bu gerekliliği araştıracak ve soruşturacak yine Sağlık Bakanlığı olmalıdır. Sağlık Bakanlığının İl temsilcisi Sağlık İl Müdürlüğü ve Müfettişleri bunları tetkik etmelidir.

Ayrıca içinde bulunduğumuz süreçte Korona virüs hastalığı neredeyse herkese bulaşacak durumda ve maalesef Sağlık sistemi alarm vermiş durumdadır.

Hastanelerde yer olmadığından hastalar ve hasta yakınları tedavileri konusunda çaresiz durumdadır. Devlet Hastanelerinde yer olmadığı için hastalar çareyi Özel hastanelerde aramaktadır.

Özel hastaneler de fırsat bu fırsat diyerek durumu paraya çevirmek ve durumdan fahiş paralar kazanarak çıkmayı umut etmektedirler.

Hastalardan ve hasta yakınlarından yansıyan ifadelerden gecelik yatak ücretleri fahiş rakamlara tekabül etmektedir.

Ödeyemeyecek durumda olanlar ölüme mi terk edilecek? Kaldı ki, hasta ödeyebiliyorsa dahi bu kadar yüksek ücretlerin ödetilmemesi gerekir.

Elbette burada görev yine Sağlık İl Müdürlüğüne düşmekte olup suiistimallerin önüne geçmek için soruşturmaları yapması lazımdır.

İlave bir konuya değinip yazımı sonlandıracağım. Aylardır süre giden bir konu var ki değinmeden duramayacağım.

Güney Çevre yolu tadilatı ve Yeni stad kavşağı çalışmaları aylardır devam etmekte ve bir türlü sonlandırılamamaktadır.

Güney çevre yolunun Diyarbakır’a gidiş istikameti Stada kadar aylardır kapalı ve herhangi bir çalışma yapılmamaktadır.

Tek şeritli yolda araçlar solama hatalarından dolayı kazaya maruz kalmaktadırlar. Aylardır kapalı olan yolun açılması için yetkili merciler ne yaptılar, ne yapıyorlar?

Yolun açılması için kaç Ölümlü kazanın yaşanması gerekir? Buradan Karayolları Şube Şefliğine sesleniyorum:”Yeter artık yolu bir an önce açın!”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?