GÜNDEM BAŞKANLIK

01-11-2016

Başkanlık sürecine girmiş bulunduk. AK Parti Başkanlık süreci ile ilgili çalışmayı başlattı. Buna göre yapılması gereken Anayasa değişiklikleri de önümüzdeki günlerde Meclise gelecek.

AK Parti hazırlıkları ve gerekli araştırmaları yapmış gözüküyor. Öyle görünüyor ki, AK Parti referanduma gidip işi referandumda bitirmeyi hedefliyor.

Referanduma gitmek için 330 milletvekilinin oyuna gereksinim bulunmaktadır. 330 milletvekilinin oyunu sağlamak için de MHP’nin desteğine ihtiyaç bulunmaktadır.

MHP her ne kadar farklı söylemlerde bulundu ise de Referandum için yeterli desteği sağlayacaktır. Devlet Bahçeli gerektiğinde AK Partinin desteğini yanında gördü.

Meral Akşener’in MHP’yi ele geçirme girişimlerinde AK Parti, Devlet Bahçeli’nin yanında yer aldı. Ortak düşmanlarına karşı işbirliği yapmaları kaçınılmaz olsa da Devlet Bahçeli vefa borcu da olsa referandum da destek olacaktır.

Geçmişe bakıldığında vefa borcu olmasa dahi Devlet Bahçeli istikrar ve huzur çözümleyicisi konumunda olmuştur.

Ülkenin huzuru ve istikrarı için söyledikleri ve yaptıkları kendine puan kazandırmıştır. Her zaman olumlu söylem ve davranışlarına izafeten referandum için 330 milletvekili için yeterli desteği sağlayacaktır.

Referandum sonrası Başkanlık sisteminin anayasa girmesi kaçınılmaz gözükmektedir. Nasıl bir Başkanlık sistemi olacağını konuşmak gerekir.

Bildiğiniz gibi ABD türü Başkanlık sistemi tam Başkanlık sistemi olup, yürütmenin başında Başkan ve Başkanın seçtiği yardımcıları bulunmaktadır.

ABD türü başkanlık sisteminde yasama, yürütme ve yargı erkleri birbirinden bağımsızdır. Yürütme için Başkan sorumlu ve yetkili olduğu gibi, yasama için de Senato ve Temsilciler meclisi sorumlu ve yetkili kılınmaktadır.

Kanun teklif etmek Senato ve Temsilciler Meclisi yetkisi içinde olup Başkanın yasama faaliyeti bulunmamaktadır. Aynı zamanda Başkanın Yasamadan güvenoyu alma durumu da bulunmamaktadır.

Başkan halk tarafından seçilir. Dolayısıyla halkın desteğine ve oyuna ihtiyacı bulunmaktadır. Seçildiği süre olan 4 yıl boyunca Meclisten veya Senatodan güvensizlik sonucu düşme durumu da yoktur.

Bizde ki mevcut durumda Cumhurbaşkanının yürütmenin başına geçme yetkisi bulunduğu halde sorumluluğu bulunmamaktadır.

ABD her ne kadar federatif yapıya sahip olup federe halkı temsil eden Senato ve Federal halkı temsil eden Temsilciler Meclisinden oluşuyorsa da Üniter Devlet yapısında tek Meclis bulunacaktır.

Dolayısıyla görünür hali ile Türkiye Üniter yapısı nedeni ile tek bir yasama meclisine sahip olacak ve bu Meclis kanun yapma yetkisine sahip olacaktır.

Yargı sistemleri de Başkanlık sisteminde ayrı bir erk olarak çalışmaktadır. Böylece Başkanlık sisteminde Kuvvetler ayrığı prensibi hakim görünmektedir.

Öyle görünüyor ki, Türkiye bir anlamda sistemiyle yakında tanışacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?