HAKLARIMIZI BİLİYOR MUYUZ?

09-03-2015

Hafta sonu sohbetlerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Sohbetlerimizin amacı toplum ve toplumu yönetenler arasında köprü olmaktır. Halkın sorunlarını iyi biliyoruz. Birincisi toplum ile içi içeyiz. İkincisi ise konuk ettiğimiz il yöneticileri ile ilgili konuları muhataplarına soruyoruz.

Sorduğumuz ve not ettiğimiz sorunların çözüm bulduğunu görünce halk adına seviniyoruz. Umarım yaptığımız etkinlikler örnek alınıp daha fazla sayıda sorun çözülür.

Her konuğumuz da yaptığımız hafta sonu kahvaltılı sohbeti takdir etmektedir.

Bu haftaki konuğumuz Baro Başkanı Ahmet Sevim idi.

Başkana ilk olarak, şehir içi insan hakları ihlallerine karşı vatandaşın başvurabileceği ve sizinde müdahil olarak katılımını sağlayacağınız bir biriminiz var mı?

Eğer böyle bir biriminiz var ise olası bir insan hakkı ihlalinde vatandaş size nasıl başvuracak? Başvuru ile ilgili vatandaşı bilgilendiriyor musunuz? Sorularını sorduk.

Baro Başkanı kendi bünyelerinde çeşitli birimlerin olduğunu ve olası insan hakları ihlallerinde kendilerine başvurulması halinde mağdur olan vatandaş için müdahil olabileceklerini söylediler. Savunma hakkı özel olarak bir Avukat tarafından yürütülmüyor ise yani vatandaş tarafından Özel bir Avukat tutulmamış ise Baro’nun insan hakkı ihlaline uğramış vatandaşı savunacak dolayısıyla müdahil olacak yapıya sahip olduklarını ve Adli yılın başlangıcında dağıtmış oldukları broşürlerde başvuru bilgilerinin bulunduğunu zikrettiler.

İkinci sorumuz genelde çalışan memurların mağduriyetine sebep olan bir konu ile ilgili oldu. Çalışan memurların hukuk okuyup mezun olması sonucunda yaşanan bu mağduriyeti gidermek için herhangi bir girişimlerinin bulunup bulunmadığını sorduk.

Esasında konu tam da şöyle idi. Memur, hukuk bölümünden mezun olduktan sonra avukatlık stajını yapmak üzere işinden ayrılıyor dolayısıyla bir yıllık süre kadar maaş alamıyor.

İşte burada mağduriyetin giderilmesi amacı ile söz konusu memur işinden ayrılmayıp kendi kurumundaki hukuk biriminde staj yapabilir mi? diye düşünüp bu soruyu Baro Başkanına sorduk.

Başkan bey daha önce işinden istifa eden memurların Danıştay’ın verdiği karar sonucu istifa etmeden bir yıllık süre için ücretsiz izin alarak staj yapabileceklerini söyledi. Ama staj kriterlerinin belli olduğunu stajın ileride yapılacak avukatlık mesleğine yaraşır şekilde yapılması gerektiğini ifade etti.

Dolayısıyla bu uygunluğu da ücretsiz izin alarak zamanını staja harcaması gerekir anlamında cümleler ile sözünü sonlandırdı. Ama biz yine de avukatlık stajı için staj yapacak kişilerin kurumlarında yapma haklarının kendilerine tanınması gerektiğini savunuyoruz.

Günümüzün moda terimi olan “Mobbing”i hukukçu ağzından öğrenmek istedik.

Mobbing tam olarak nedir diye sorduk. Baro Başkanı Mobbing’i, amirin memuruna aşırı derecede iş yüklemesi olarak tarif etti. Yani bir amir eğer kendi makamını kullanarak memurun kapasitesinin üzerinde memura iş yüklüyorsa mobbing uyguluyordur dedi.

Bu şekilde tanımı burada vererek birçok memurun belki de kendine göre yorumladığı mobbing tanımını açıklığa kavuşturmuş olduk.

Baro Başkanının başlıklar halinde verilecekse;

Bizler Batmanlılar olarak keşke bu kadar siyasallaşmasaydık,,

Özel Yetkili Mahkeme olmaz,

Devletin Savcısı olur ama Hâkimi olmaz,

Önce Hukuk sonra Devlet,

İç Güvenlik Paketi tamamen yanlış,

Güvenlik özgürlük dengesinde öncelik özgürlüğündür,

Vatandaşın problemi çözülemeyince Baro devreye girer,

CMK’da kamu hizmeti olarak ücretsiz avukatlık hizmeti veriyoruz,

Özellikle çocuk ve kadın hakları ile ilgili olan yüzlerce davada müdahiliz başlıklarını Baro Başkanının verdiği önemli başlıklar olarak sayabiliriz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?