KAYBETTİĞİMİZ DEĞERLER

KAYBETTİĞİMİZ DEĞERLER
30-08-2021

Korona virüs birçok değerimizi alıp götürdü. Tedbirler alınsaydı bu değerler kaybedilir miydi? Tedbir denilince ilk önce mesafe, maske ve temizlik geliyor.

En önemli tedbir de aşı olmaktır. Aşı olma yüzdesi maalesef istenen oranda değildir. Aşı karşıtları yüzünden aşı olma oranı düşük kalıyor.

Aşı karşıtlarının iddiaları; Virüsün türetilmiş olması, aşının insana zararlarının olması (zararlarının ne olduğu konusunda varsayımlar),aşının insan neslini azaltmaya yönelik olması vs.

Tüm bu iddialar bilimsel geçerliliği olmayan iddialar olmakla beraber gerçek olan şu ki, aşısız olanların klinik yatış ve ölüm oranlarının yüksek olduğu veriler ile ispatlanmaktadır.

Bilimsel geçerliliği olmayan ampirist metotlarla aksi ispat olan aşı karşıtlığı maalesef değerlerimizi elimizden alıyor.

Bu değerlerimizden biri de geçen gün kaybettiğimiz aynı gazetede köşe yazarlığı yaptığımız Şehmus Temiz idi.

Şehmus Temiz nitelikli bir yazardı. Araştıran ve okuyan bir yazardı. Bildiğini yazmaktan çekinmeyen cesur bir kişiliği vardı.

Haksızlığın karşısında hakkı savunan örnek bir kişilikti. Çok enerjik olan Şehmus Temiz bu enerjisi ile birçok şeyi bir arada yapan biri idi.

Adeta kabına sığmaz hareketli ve dinamik biri idi. Köşe yazarlığının hakkını veren Şehmus Temiz ‘in esas mesleği sağlık memuru idi.

Sağlık memuru olan Şehmus Temiz kendi mesleğinde de başarılı idi. Çekirdekten yetişen Şehmus Temiz ailece Sağlık kabini işletmekte idiler.

Birçok sivil toplum kuruluşunda görev yapan Şehmus Temiz bu görevleri de layıkıyla yapıyordu. Yeşilay Temsilciliği de yapmıştı.

Yeşilay Temsilciğinden sonra TÜRKAB Şube başkanlığı da yapan Şehmus Temiz birçok faaliyete imza atmıştı.

Bunun dışında Çevre Gönüllüleri Derneği Kurul Üyeliklerinde beraber görev yapmakta idik. Burada da birçok etkinlikte bulundu.

Kuyu başında edindiği tarım evinde tarım ile uğraşıyordu. Aynı zamanda tarım ile ilgili Açık öğretim Fakültesinde bir bölüm okuyordu.

Açık öğretim fakültesinde birkaç bölüm okumuş ve birkaç Üniversite diplomasına sahip olmuştu. Bu da niteliğini artırmıştı.

Esas mesleği olan Sağlık bölümünde de faaliyetleri bulunmaktaydı. Bunlardan biri de hacamat idi. Kendisi ve eşi hacamat yapmakta idi.

Bunun dışında yine sağlık ile ilgili İlkyardım kursu açmış ve burada da birçok kişiye İlkyardım kursu vererek katkıda bulunmuştu.

Aynı zamanda yardımsever bir kişilik idi. Birçok hayır kuruluşunda çalışarak hayır ve hasenat yapmıştı. Hayrat vakfında da hayırlı faaliyetlerde bulundu.

Daha sayamadığım veya hatırlayamadığım birçok faaliyette bulunan Şehmus Temiz toplum için ender bulunan şahsiyetlerdendi.

Bu değerleri kaybetmemiz üzücü bir şey. Üstelik bir aşı olmama bu kaybı tetikliyorsa bu daha da üzüntü vericidir.

Onun için aşı olmayı öncelememiz gerektiğine inanıyorum. Aynı zamanda tedbirleri de artırmamız gerekmektedir.

Tedbirler derken yerelde birtakım tedbirleri almamız gerektiğine inanıyorum. Çünkü Batman olarak en kötü İller arasında yerimizi almaktayız.

Ama tedbirleri alırken de fonksiyonel tedbirler olmasına dikkat etmeliyiz. Örneğin Diş hastanesini kapatıp Özel Diş muayenehanelerinin açık olması neye ve kime hizmet eder?

En absürd olanı ise Diş hastanelerinin kapatılıp düğünlerin açık olmasıdır. Düğünlerde üst seviyede görev yapanların hınca hınç dolu yerlerde görünmeleri ise traji komik bir durumdur.

Taziyelerin yasaklanmasına rağmen yapılması, örnek olması gereken kişilerin kalabalık düğünler yapması durumumuzu kötüleştiren faaliyetlerdir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?