KAYYUM VE İMAR

04-05-2020

Kayyum olarak atanan Batman Valisi ve Batman Belediyesi Başkan Vekili Hulusi Şahin imar alanı ile ilgili değişiklikler yapılacağını belirtti.

Buna göre eski havaalanı kavşağından Sanayi sitesi ve Özel idare arkasından dolanan bir yolun bulvar olarak açılacağını açıkladı.

Ayrıca Kozluk yolundan Memur sen TOKİ arkası ve Çevik Kuvvet etrafından dolanacak bir yolun da bulvar olarak hizmet vereceğini sözlerine ekledi.

İlaveten Hal yolunun Güney çevre yolu ile birleştirilerek yine ayrı bir bulvar olarak şehrin trafiğini rahatlatmada bir aracı rol oynayacak.

İşte tüm bu açıklanan bulvarlar gelişen ve trafik yükü artan Batman için bir rahatlama getireceği yönünde Hulusi Şahin’in ifadeleri basında yer aldı.

Yeni imar alanlarının açılan bulvarların etrafında yapılacağı ve Villa arsaları şeklinde 2-3 katlı yapılara müsaade edileceğini de sözlerine ekledi.

Hulusi Şahin bulvarların ve imar alanlarının Batman’ın bünyevi sorunlarını çözmede etkili olacağını da vurguladı.

Aslında İmar sorunu Batmanın başlıca sorunlarından biridir. Yeni mahalle diye tabir edilen ve aslında eski mahallenin kuruluşundan beri var olan problemleri giderek artmaktadır.

Her gelen Belediyenin kişisel olarak veya kişiye özel olarak imar alanlarını açtığını ve Batman’dan çok birtakım çevrelere hizmet ettiğini de biliyoruz.

Dar sokaklar içinde yer alan mahallelerin içinde yeşil alan bırakılmadığını, yolların dubleden teke indirildiği(itibarlı kişinin arsasına denk geldiğinden) görülmektedir.

Bazı sokakların, bazı insanların arsaları kamulaştırılmasın diye yılan gibi kıvrıla kıvrıla devam ettiği de hepimizce malumdur.

Rakımı düşük olan ve hava sirkülâsyonu yok denecek kadar az olan İlimizde sık Binaların yapımına müsaade edilmiş olması vahim bir durumdur.

O kadar az mesafe bırakılmış ki, bazı yeni binalarda Güneşi görmeyen binalar veya daireler bulunmaktadır.

İnşaat kullanım alanı yüksek olunca inşaat için park veya bahçe bırakılmamış olup ayrıca bir inşaatın balkonundan diğer inşaatın balkonuna atlanacak kadar az mesafe kalmıştır.

Siirt çevre yolu ise yakın zamanda yapılmasına rağmen yeterli genişlikte olmamış ve bugünkü trafiği kaldırmamaktadır.

Aynı zamanda Çevre yolu olup ana arter konumunda olmasına rağmen Siirt Çevre yolu neredeyse bir daire şeklinde döndükçe dönmektedir.

Öte taraftan sanki ortalıkta Belediye yokmuş gibi işgaller, suiistimaller gırla sürmekte ve önüne gelen kamu alanını işgal etmektedir.

Bir bakıyorsunuz ki bir Benzinlik Okul kompleksine giden yolu kendi alanına katarak işgalde bulunmuş Belediye bu duruma seyirci kalmıştır.

Bir de bakıyorsunuz bir Hotel kaldırımı işgal etmiş yetmemiş yola kadar geçerek kendi özel alanıymış gibi Bahçe duvarını uzatmış.

Bir bakıyorsunuz bir esnaf aynı şekilde Dükkânını camekânla çevrelemiş ama bu camekânı kaldırıma taşırarak kaldırımı işgal etmiş.

Onu gören yan komşuları da aynı şekilde hareket edip kaldırım işgalinde bulununca kaldırım payı kalmayıp yayalar caddede yürümeye başlamışlar.

Maalesef İlimizin hali tabiri caizse Hindistan’ın çarpık yerleşim yerlerine dönüşmüş durumdadır ki yeni yerleşim yerleri bile yüksek katlı ve dar alanlara sıkışmış durumdadır.

Maalesef genelde Türkiye, özelde de ilimiz yatay yapılaşmada çok geç kaldı. Her tarafta yüksek katlı binalar oluştu.

Zararın neresinden dönülürse kardır misali yatay yapılaşma için imar alanları açılmalıdır. Bunun için de sadece bir lokasyonda değil her yönde imar alanı açılmalıdır.

Birçok cephede ve yeterince büyüklüklerde imar alanları açılsın ki uçuk arsa fiyatları düşsün ve yeterince yeşil alan oluşsun.

Geçmişte yazılarımızda defalarca çarpıklıkları, işgalleri, yatay yapılaşmayı, kullanım alanlarının asgari düzeye indirilmesi vs gibi konuları işledik.

Bugüne kadar belki de ciddi anlamda düzelebilecek konular hakkında yazmaya devam ettik. Ancak dinleyen olmadı. İnşallah yeni atanan Kayyum bizi dinler de şehrimiz bir nebze de olsa düzelir.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?