KORONA(MA) VİRÜSÜ

24-02-2020

Çin’in Hubey eyaletinin Wuhan kentinde ilk kez görülen “Corona” virüsü salgını Dünya yüzeyinde yayılmaya devam etmektedir.

Çin’de ortaya çıkan bu virüs zatürree hastalığına benzetilmektedir. Aralık ayından bu yana Dünya gündemini meşgul etmektedir

Aralık ayından bu yana binlerce insanın ölümüne neden bu olan bu virüs on binlerce insana bulaşarak ne kadar ciddi olduğunu gösterdi.

Çin’de ortaya çıkan bu virüsün muhtemelen bir hayvana bulaştığı ve bu hayvandan insana bulaştığı tahmin edilmektedir.

Huwan kentindeki Deniz Ürünleri pazarında bu gizemli hastalığın 27 kişide görüldükten sonra bulaştığı konusunda haberler yayınlandı.

Bilim adamları bu gizemli hastalığın “SARS” hastalığına benzer yapıda olduğunu bildirmekle beraber SARS veya MERS hastalığı olmadığını da açıkladılar.

Zaman zaman çeşitli virüsler ortaya çıkmıştır. Bu virüslerden bazıları Ülkemizi de etkisi altına almıştır. Ciddi riskler oluşturan bu virüslerden bazıları “Kuş Gribi” ve “Domuz Gribi” idi.

Ülkemizde etkisini gösteren Kuş Gribi ortaya çıktıktan sonra Kümes hayvanları etkilenerek telef edilmek zorunda kalındı.

Ülkemizde köy tavukçuluğu ve kümes hayvancılığı yetiştiriciliği bu olaydan etkilenerek hemen hemen bitme aşamasına geldi.

Hazır tavukçuluğun önü açılarak doğal olan kümes tavukçuluğu işi sona erdirilerek bu alandaki uğraşı da son buldu.

Kümes hayvanlarının neredeyse tümü telef edildikten sonra virüs sanki birdenbire bitmiş gibi virüs ile ilgili haberler sona erdi.

Korona Virüsü son zamanlarda Ülkemizi de çevrelemeye başladı. Birkaç gün önce İran’da görüldüğü söylenen Virüs 5 kişinin hayatına mal olmuştu.

Konu ile ilgili Sağlık bakanlığı ve İçişleri bakanlığı açıklamalarda bulunarak gerekli tedbirleri aldıklarını söylediler.

Bu tedbirlerden bazıları; İran’la aramızdaki sınır kapılarının geçici olarak kapatılması, İhracat ve ithalatın kontrollü devam ettirilmesi olarak söylenebilir.

Önce karayolu gümrük kapılarından yapılan girişler önce kapatıldı. Akabinde havayolu kapıları da kapatıldı.

Başka Ülkelerden gelen İran vatandaşlarının da sağlık birimlerince kontrolleri yapıldıktan sonra girişlerine izin verilecek.

İran içinde Korona virüsünün tespit edildiği haberinden sonra Kıbrıs’ta da görüldüğü haberleri yayınlanmaya başladı.

Türkiye de komşu Ülkelerde görülen Korona virüs haberleriyle risk altında olduğu kanaati oluşmaya başladı.

Korona Virüsünün Çin’de görülmesiyle Çin ekonomisi kötü bir şekilde etkilenerek ihracatı düşüş trendine girdi.

Çin son yıllarda ABD ile rekabette büyük mesafe kat ederek Dünya pazarlarında söz sahibi olmaya başlamıştı.

Korona virüsünün ortaya çıkması ve yayılmasıyla Çin’in ihracatı azalarak ABD’nin üstünlüğü tekrar elde etmesine yol açabilir.

Dünya bu virüsün Çin’de ortaya çıkması karşısında Çin’e karşı boykot uygulamak zorunda kalarak ABD’ye yöneldi.

Korona virüsünün ortaya çıkmasında ABD’nin etkisi nedir bilinmez ama bu durumdan çıkar sağladığı ortadadır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?