KRONİK SORUN: İŞSİZLİK

28-04-2015

Bu hafta sonu, önemli bir konuğu ağırladık.

Muzdarip olduğumuz bir konu vardı.

”İşsizlik!” İşsizlikte tüm iller arasında birinci idik.

O açıdan, konuğumuzu önemli görüyorduk. Konuğumuz İş Kur İl Müdürü Besim Eviz idi.

Besim Eviz ile önemli konular konuşuldu. Öncellikle Besim Eviz’i tanıtalım size.

Besim Eviz, esasında bir edebiyatçı ama kısmet nasip İş Kur’da çalışarak, nihayetinde müdür olmuş. Gaziantep İş kur İl Müdürlüğü’nden ilimize atanmış. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile beraber gelmiş. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başarılı bir bürokrattı; Batman’a geçerek Gaziantep’teki başarılı çalışmalarını, Batman’a kaydırmak istemiş.

Maliye Bakanı Batmanlı, İşkur Müdürü de Batmanlı; Batman için ellerinden geleni yapıp kendi kulvarlarında istenen başarıyı sağlamaları gerekirdi, diye düşünüyor ve soruyoruz. Neden Batman işsizlik sıralamasında birinci? Yüksek orandaki işsizliğin eritilmesi için çalışma yapıldı mı? “İstihdam projeleri” devreye konuldu mu? Besim Beyin soruya cevap verişinden anlıyoruz ki, o da muzdarip böyle bir durumdan. Muzdarip olarak bu işin çözümünün, kendisinde bitmediğini söylüyor. İstihdam için Batmanlıların “Ortak bir akıl” ile hareket etmeleri gerektiğini söylüyor. Aslında bugüne kadar birçok konuğumuzdan duyduğumuz ifadeyi duymuş oluyoruz.

“Ortak akıl”, ”Batmanlılık bilincinin gelişmemesi”, “Batman lobisinin oluşmaması” sorunlarımızın temelinde de bunlar yatıyor gibi. Batmanlı zenginlerin sorumluluğu daha fazla olmakla beraber; Batman milletvekillerinin, Batmanlı bürokratların, Batmanlı esnafların ve sonrasında Batmanlıların da sorumlulukları var; bu sorumluluklar maalesef yerine getirilmiyor.

Aslında İşkur İl Müdürlüğü’nün faaliyet alanları, birçok kişi tarafından bilinmiyor. Kaldı ki 2003 yılından bu yana “İş ve İşçi Bulma Kurumu” olan kurumun ismi “İşkur” diye değişti. Ama bu durumu birçok vatandaş hatta kurum bilmiyor.

Onun için bazı kurumlardan kendilerine yanlış anketle yazılan yazıları düzeltip geri gönderiyoruz diyor Sayın Eviz. İşkur’un faaliyet alanlarından biri olan “İş ve Meslek Danışmanlığı”nda bugüne kadar kaç kişiye hizmet verdiniz, diye soruyoruz.

Geçen yıl 11.000 kişi, bu yıl ilk üç ay için 3600 ve önümüzdeki yıl hedefimiz 21000 diye belirtiyor. İşkur’un diğer faaliyet alanlarından biri olan “Meslek bilgi odalarını” soruyoruz Sayın Eviz’e. Besim Bey, meslek bilgi odalarının olmadığını ama internet sitelerinde meslekler ile ilgili bilgilerin olduğunu ve dileyenin bu siteden istediği meslekle ilgili bilgiyi bulabileceğini söylüyor.

Kendilerine ayrılan parasal kaynakların miktarını ve nasıl değerlendirildiğini soruyoruz. Sayın Eviz, 52 milyon parasal kaynaklarının 15 milyonluk kısmını istihdam garantili işbaşı eğitimleri için kullandıklarını, Halk Eğitim Merkezlerinde Engeliler için hibe desteği projelerine, bir milyon TL ayrıldığını söylüyor.

Dört engelli için yapılan çalışmada, bir engellinin oto yıkama, birinin bone atölyesi, birinin reklam ajansı ve bir diğerinin çiğ köfte dükkanı açtıklarını belirtiyor.

Besim Bey işverenler tarafından kendilerine, 2134 açık iş talebinin bildirildiğini; buna sadece 100 kişi ile karşılık verebildiklerini söylüyor. Batman’da ilk kez yedi STK ile işbirliği kurarak, üniversite mezunlarının 160 günlük sahada fiili çalıştırılmaları için iş programı projesini yürürlüğe koyduklarını söylüyor. Besim Bey ile daha birçok konuyu konuştuk.

Ancak biz bu kadarına yer verebiliyoruz. Kalın sağlıcakla...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?