KÜLLİYE İLE İNŞA OLMAK!

26-02-2018

Cami sözlükte; bir araya getiren, birleştiren, toplayan anlamlarına gelmektedir. Cuma ve Cem kelimeleri de aynı kökten gelmektedir.

O yüzden Cuma namazında bir araya gelinir. Cami’de insanlar toplanır, namaz kılınır, zikir yapılır. Ancak Cami’nin misyonunda sadece namaz kılmak yoktur.

Camilerin misyonu sosyal işlev ile tamamlanır. Camiler aynı zamanda insanların bir araya geldiği, dertleştiği, sorunlarını çözdüğü mekânlardır.

Camiler toplumun inşasında önemli rol oynarlar. Daha doğrusu önemli fonksiyona sahiptirler. Ancak Cumhuriyetin kuruluşundan sonra işlevleri azaldı.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde toplumu bir arada tutan, toplumun inşasında önemli bir yere sahip mekânlardı.

Osmanlı İmparatorluğundan sonra gerçek fonksiyonlarını göremez oldular. Sadece beş vakit namazların eda edildiği mekânlara dönüştüler.

28 Şubat süreci ile artık resmi daire konumuna düşürüldüler. Sadece namaz vakitleri açılıp namaz eda edildikten sonra da kapatılan ruhsuz binalara dönüştüler.

Senei devrini yaşadığımız 28 Şubat bin yıllık bir süreç olarak ifade edildi. Çok şükür ki değil bin yıl on yıl bile sürmedi.

Yeni bir devrin başlangıcını yaşadığımız bugünlerde Camiler artık gerçek misyonlarına kavuşmak üzeredirler. Camiler artık sosyal mekânlara dönüşmektedirler.

Yapılan, yapılmakta olan Camiler Külliye içerisinde inşa edilmekte, inşa edilmeleri gerekmektedir. İnsanlar sadece namaz vakitlerinde değil günün büyük kısmını bu mekânlarda geçirme imkânına sahip olacaklardır.

Yeni inşa edilecek Camiler sadece namaz kılma mekânı olarak değil, Külliye içinde inşa edilen mekânlar olarak sosyal mekanlar haline dönüşeceklerdir.

Bu amaçla Külliye içinde; Kütüphane, Kahve ve çayların içebileceği nezih Kafeler, İslam medeniyetleri müzeleri, Taziye evleri gibi alanlar yer alacaktır.

İnsanlar Camide namaz kıldıktan sonra kütüphanede kitap okuyacak, isteyen Kafede bir kahve veya çay içebilecek, taziye evinde taziyeler kabul edilebilecektir.

O halde Batman Esentepe Cami de Külliye olarak inşa edilince ardından bundan sonrakiler de arazi müsaitliğine göre elzem mekânları içinde barındıracak ve İnşa bu şekilde sürecektir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?