KÜRESEL TERÖR

14-01-2016

Dünya küçük bir köy olmuş adeta. Ekonomi, kültür, ticaret v.s. küçük köy halini alan dünya, ortak bir havuz içinde.

Avrupa’da bir ülkenin ekonomik kriz içerisine girmesi Türkiye’yi veya dünya üzerinde diğer başka bir ülkeyi etkilemektedir.

Aynı şekilde kültür etkileşimi de küresel boyutlara taşınmıştır. Dünya yüzeyindeki insanlar birbirinden etkilenerek aynı giyimleri giyebilmekte, aynı yiyecekleri yiyebilmektedirler.

Günümüz iletişimi sınır tanımamaktadır. Sosyal medya dediğimiz “facebook, twitter, whatsapp” uygulamaları ile anında haber alınabilmektedir.

İletişim ve medya iyi yönlü kullanılabildiği gibi kötü yönde de kullanılabilir. Tabi bu arada filtresiz ve sorgulamasız kirli propaganda ürünü haberler de yayılabilmektedir.

Terör örgütleri de sosyal medyayı iyi kullanmaktadır. Sosyal medya üzerinden haberleşen terör örgütü üyeleri eylemlerini de bu iletişim vesilesi ile gerçekleştirebilmektedirler.

İletişimin kötü kullanılması bu sektörü kontrol etmeyi gerektirmiştir. 5651 Sayılı Bilişim Suçları internet kayıtlarının tutulması ve kontrolünü zorunlu kılmıştır.

Ayrıca Güvenlikte “Bilişim Suçları” diye bir kavram çıkmıştır. Emniyet Müdürlüklerinde Bilişim suçları ile ilgili bir şube ve “Bilişim Suçları Polisi” görev tanımı oluşmuştur.

Bu hafta içinde Sultanahmet’te patlatılan bomba “Küresel Terör” ün yansımaları olarak kabul edilmelidir.

Dünya üzerindeki herhangi bir ülke, teröre muhatap olunca diğer ülkeler “aman bana ne” diyemez. Çünkü yarın diğer gün aynı terör kendine de yönelebilir.

Aynı şekilde bir ülke diğer ülkenin zayıflaması ve sıkıntıya düşmesi için besleyip büyüttüğü terör örgütünden ileriki bir zamanda zarar görebilir.

Özellikle komşu ülkelerin birbirlerine karşı kullandıkları Terör örgütlerinin kendileri için zararsız, komşu ülkeler için zararlı olduğu düşüncesini artık terk etmeliler.

Küresel terör bir gün Paris’te gözükürken, diğer gün İstanbul Sultanahmet’te, başka bir gün Avrupa’nın başka şehrinde veya ABD’nin bir eyaletinde gözükebilir.

Küresel terörün o kadar hızlı ve ayrım yapmadan yayılması ülkelerin de işbirliği yapmasını gerektiriyor.

Hiçbir terör örgütü ayrımı yapılmadan hangi terör örgütü olursa olsun ve şu anda hangi ülkeye zarar veriliyorsa verilsin tüm ülkelerin teröre karşı işbirliği içinde olması gerekir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?