NEFES ALAMIYORUZ

21-12-2020

Ne şanssız bir İl’de yaşıyoruz. Yaşadığımız İl’in sıkıntılarını yazmakla bitiremiyoruz. Ancak sorun çok da olsa biz yazmaktan bıkmayacağız.

Yaşanılan ortamın üç önemli etmeni vardır. Birincisi su, ikincisi hava üçüncüsü de topraktır. Batman’ın bu üç önemli etmeni de kötü etkilenmiş durumdadır.

Birinci önemli olan etmen olan suyumuz maalesef temiz değildir. Suyun içine zaman zaman petrol türevleri bulaşmaktadır.

Aynı zamanda su boruları kanserojen asbest ile kaplanmış olup yıllardır bunu dillendirmekteyiz. Şu ana kadar asbestli borular sökülüp yeni hat çekme çalışmaları başlatılmamıştır.
İkinci etmen hava olup bu hafta bu konuyu irdeleyeceğiz. Batmanın Havası da maalesef temiz değildir.

Sonbahar mevsiminde köşemde dile getirdiğim anız yangınları ve anız dumanları geceleri bizi uyutmamakta ve zehirlemektedir.

Anız yangınları konusu bu sene de bizi epey rahatsız etmiştir. Hemen hemen tüm mahalli gazeteler bu konuyu haber yaptılar.

Aynı zamanda köşe yazarları da köşelerinde bu konuyu ele aldılar. Sayın Valimiz de bu konu ile ilgili toplantılar düzenledi.

Ancak sorun devam etmektedir. Şimdi de ortamın havasının kirlendiğini görüyoruz. Özellikle bazı semtlerde hava kirliliği yoğunlaşmaktadır.

Doğalgaz olan bir İl’de kömür kullanılmaktadır. Hava kirliliği o kadar arttı ki kullanılan kömürün kalitesizliği bariz olarak ortaya çıktı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün burada sorumluluğu ortaya çıkmaktadır. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü kullanılan kömürlerin test raporlarını istemeli ve standart olmayan kömürleri kullandırmamalıdır.
Menşei belli olmayan ve testi yapılmamış kömürleri şehre sokmamalıdır. Hava kirliliği ölçümleri yapmalı ve bunları yayınlamalıdır.

Hava kirliliği ile ilgili şikâyetler o kadar arttı ki, bu hafta bu konuya eğilmek zorunda kaldım. Hava kirliliğinin arttığını gösteren emarelerden biri de haberlerdir.

Geçen gün Ulusal kanallardan birini seyredince kirli havaya sahip İller arasında hatta başında Batman’ı görünce şaşırmadım.

Batman’ı yaşanılabilir bir İl haline getirmek için yazımın başında belirttiğim üç önemli etmeni iyileştirmek gerekir.

Hava kirliliği için acilen gerekli önlemler alınmalıdır. Kömür ve benzeri yakıt yakanlar gözden geçirilmelidir.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?