OKULLAR VE SORUNLAR

01-10-2015

 “Okullar ve Sorunlar”           özdeş iki cümle gibi. İlimiz okulları ve eğitim sistemi için sorunlar kronikleşmiş. Eğitim sisteminin sorunları saymakla bitmez.

2015–2016 eğitim ve öğretim sezonu başladı. Başladı başlamasına ama sorunlar geçen sene olduğu gibi devam etmektedir.

Birçok ilkokulda sezonun başlaması ile ücretli kurslar açılacaktır. Yönetmelik gereği yasak olmasına rağmen ücretli kursların açılması bir sorun olarak orta yerde durmakta.

Geçen sene Milli Eğitim Müdürüne bu çelişkiyi yani yasak olmasına rağmen bu kursların nasıl açıldığını sormuştuk. Aldığımız cevap manidardı.

Milli Eğitim Müdürü “Veliler bizleri bu kursları açmaya zorluyor” demişti. Ama özellikle gelir düzeyi iyi olan velilerin bulunduğu mahalle okullarında bu kursların açılması, işin veli zorlaması değil gelir getirme amaçlı olduğu yönünde kanaat oluşturmaktadır.

Diğer bir sorun ise Batman’ın sınav başarısının düşük olmasıdır. Şeffaflık ilkesine aykırı olmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı TEOG sonuçlarını açıklamamaktadır.

Her ne kadar Milli Eğitim Bakanlığı açıklamasa da TEOG sonuçlarına bazı basın yayın organları ulaşmakta ve il başarıları yayınlanmaktadır.

Yayınlanan il başarı sıralamalarında maalesef Batman son sıralarda yer almaktadır.

Batman, TEOG başarı sıralamasında kötü olmasına rağmen yetkililer tarafından konu ile ilgili düzeltme çalışması yapılmamaktadır.

Diğer bir önemli sorun öğrenci servisleridir. Her önüne gelen öğrenci servisi açmakta ve açılan servisler maalesef yeterince kontrol edilmemektedir.

Öğrenci servisleri şehir içinde tehlike oluşturacak şekilde aşırı hız yapmaktadır.

Servis ücretlerinde düzen bulunmamaktadır. Her servisin kendine göre belirlediği ve tamamen kendi inisiyatifinde olan bir fiyatlandırması bulunmaktadır.

Özel okullarda ise velileri servise ve servisin şartlarına mahkûm eden bir durum oluşturulmuştur. Özel okullar bir servis ile anlaştığı için söz konusu servis de rekabet şartları oluşmadığından servis ücretini yüksek tutmaktadır.

Okulların açılmasını müteakip Velilerden para istenmesi de ayrı bir sorundur.

Milli Eğitim Bakanlığının açıklama yapmasına rağmen velilerden para alınmasında ısrar edilmesi yapılan açıklamanın ciddiyetsizliğini ortaya koymaktadır.

İstenen ücretlerin ölçüsüz ve kontrolsüz olması suiistimalleri de beraberinde getirmektedir.

Ayrı bir sorun ise Milli Eğitim Müdürlüğü yönetim kadrosunun liyakat kriterlerine göre belirlenmemesidir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?