ÖLÜMLERE DUR DİYELİM!

ÖLÜMLERE DUR DİYELİM!
16-11-2021

Trafik kazaları bir kader midir? Eğer elinizdeki imkânları kullanmayıp, tedbirinizi almamışsanız trafik kazaları kader değildir.

Son günlerde giderek artan Ölümlü trafik kazalarına şahit oluyoruz. Bu kazaların oluşmaması için tedbirlerin yeterince alınmadığını da görüyoruz. 

Silvan yolu üzerinde meydana gelen ve hamile bir kadının ölümüne sebep olan trafik kazası, tam bir trajedidir.

Hayatını kaybeden kadının, çocuklarını kurtarmak için yaptığı hamle ve sonuçta kendinin feci şekilde ölümü acı verici bir olaydır.

Ardından aynı gün Siirt Çevre yolunda meydana gelen kazada dokuz yaşlarındaki bir çocuğun hayatını kaybetmesi sorgulama yaptırdı.

İlimizde neden bu kazalar art arda meydana geldi? Olayların meydana geldiği yerlerde kazaların meydana gelmemesi için gerekli tedbirler alınmış mıydı?

Her şeyden önce şunu söylemek gerekir ki, Şehir içinde yapılan üst geçitlerin sayısı yeterli değildir.

Üst geçitlerin sayısını artırmak gerekir. Bunun dışında en önemli olanın mevcut Üst geçitler dâhil, Üst geçitlerin kullanılabilir halde olmasıdır.

Mevcut üst geçitlerde maalesef asansör ve yürüyen merdiven yoktur. Onun için fonksiyonel değildir.

Üst geçitlerde asansör olmadığı için yaşlı ve engelli insanların kullanmasına imkân bulunmamaktadır.

Silvan yolu üzerinde meydana gelen kazada hayatını kaybeden kadının bebek arabası ile üst geçittin merdivenlerinden çıkmasına imkân yoktu.

Üst geçitlerde asansör bulunsa idi kazalar meydana gelirdi? Bunu bilemeyiz, ancak yapmamız gereken üst geçitleri kullanmak isteyenler için asansör ve yürüyen merdivenleri ilave etmektir.

Üst geçitleri artırmayıp fonksiyonel hale getirmesek daha birçok ölümlü ve yaralanmalı kazalar olacaktır.

Elbette tüm hata ve kusur üst geçitlerin eksik ve fonksiyonel olmayışından kaynaklanmamaktadır. Sürücülere de dikkat çekmek gerekir.

Dikkatle gözlemlediğim ve giderek artan bir durum var ki, dikkat edilmezse birçok kaza daha oluşacaktır.

Durum şudur ki, özellikle genç sürücüler şehir içinde süratli araç kullanmakta, makas atmakta, kurallara uymamaktadırlar.

Delikanlılığın vermiş olduğu; heyecan ve aksiyon, genç sürücülerin şehir içinde kazalara yol açabilecek şekilde araç kullanmalarına sebep olmaktadır.

Dikkat edilmesi gereken bir sürücü kitlesi vardır ki, bunlar da Öğrenci Servis Şoförleridir. Öğrenci servis şoförlerinin birçoğu aynı şekilde kuralsız ve süratli araç kullanmaktadır.

Öğrenci servisleri birçok öğrenci taşımakta ve olası bir kazada birçok öğrencinin ölümüne ve yaralanmasına yol açabilecektir.

KGYS(Kent Güvenlik Yönetim Sistemi) kapsamında bulunan ve kentin dört bir yanını gözetleyen kameralar olası kazalara yol açılmaması adına aktif kullanılırsa faydalı olacaktır sanırım.

KGYS’ YE ilave olarak; trafik ekipleri, gerek hız ihlalleri gerekse kural ihlalleri için sık gözetleme yaparsa kazaları önleyecektir.

Bir karmaşa da kaldırımlarda yaşanmaktadır. Bu durumu Sayın İl Emniyet Müdürümüze tweet yoluyla bildirmiştim.

Kaldırımlarda yürüyen kalabalığın arasına dalan motobisiklet ve bisikletler yayalara çarpmakta ve yaralamaktadırlar.

Kendilerine yol yapıldığı halde kaldırımları kullanan motobisiklet ve bisikletlere dur denilmezse birçok yaralanmaya veya belki de ölüme şahit olacağız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?