ORTADOĞU BATAKLIĞI...

30-11-2015

Hafta sonu konuğumuz Av. Mehdi Öztüzün idi. Mehdi Öztüzün idealist bir portre çizmekte ancak çevresinde bunu yakalayamadığı da farkedilmektedir. Kendini Sosyalist olarak tanımlayan Mehdi Tüzün’ü dinlerken diğer taraftan, Kapitalizmin para ile tanışan hemen hemen herkesi kendi girdabına aldığı bir dönemden geçerken Sosyalizm sadece ideal mi? diye düşünüyoruz.

Uzun uzadıya konuştuğumuz söyleşiden bahsetmek isterdim. Ancak hem söyleşiye katılan diğer yazarlarımız hem de gazetemiz sohbeti ayrıntıları ile vereceğinden bu konuyu kısa geçip daha sıcak ve kritik gündemi işlemeyi tercih ediyorum.

Bulunduğumuz Coğrafya O kadar canlı ve kritik olaylara sahne oluyor ki, her an bir olaya gebe. Cumartesi sabah söyleşisinde aldığımız haber bile bu Coğrafya’da yaşayanlara huzur yok mu? dedirtecek cinsten.

Barışı gündemine alan ve kendini bu konuda Elçi olarak addeden Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi çıkan bir çatışmada ölmüştü. Bu Coğrafyanın çocukları ölmesin, bu Coğrafyanın çocukları birazcık huzur bulsun diye çırpınan, rahatını bozan Elçi’yi öldürmüşlerdi.

Oysa Elçi’ye zeval olmazdı.” Ama bu coğrafyayı bu hale getirenler, çatışmayı artıranlar, çocukları yetim, kadınları dul bırakanlar yine yapacaklarını yapmışlardı.

Ortadoğu’da yaşamanın sıkıntılarını hep beraber görüyor ve yaşıyoruz. Bir gün Avrupa’da bir olay oluyor ve tüm Avrupa kenetleniyor. Sadece Avrupa değil, ABD’de de Avrupa’ya destek çıkıyor. Kısacası Batı tam bir ittifak halinde çıkan olayı eritiyor.

Aynı olaylardan daha elim olanlar nerede ise her gün yaşanmasına rağmen Ülkemizde maalesef aynı ittifakları ve birliktelikleri göremiyoruz. Oysa hepimiz bu gemide yaşıyoruz. Çıkan olaylar hepimizi bir şekilde etkilemektedir.

Ortadoğu Coğrafyasını Bataklığa dönüştürenler ve Kaynayan kazana ateş taşıyanlar gün geçtikçe artmaktadır. Önce Irak’ı karıştırmakla başlayan ABD, insanlık tarihinden bu yana Emperyalizmde sınır tanımayan İngiltere’yi yanına alarak daha sistemli davranmıştır.

Akabinde Suriye’yi karıştırıp çekilen ABD Ortadoğu’nun bataklığa dönüşmesine sebep olmuştur. DAİŞ diğer ismi ile İŞİD örgütü ile plan ve projelerini devreye koyan ABD diğer akbabaların da leşden paylarına düşeni almalarına müsaade etmiştir.

Rusya ile ABD görüşmesinden sonra pay konusunda anlaşma yapılmış ve akabinde Rusya Suriye’ye askeri anlamda müdahale etmiştir. Akbabalar gibi herkes bir taraftan leşi kemirmeye devam ederken istedikleri şekilde hareket etme cüretini kendilerinde görmüşlerdir.

Binlerce kilometre uzaktan gelip paylaşım yapmayı da bir hak olarak görenler Türkiye sınırını ihlal etmede ise bir beis görmemişlerdir. Ortadoğu’da çöreklenenlerden kimi Dünyanın Jandarması olarak görmekte kendini, kimi ise Dünyanın Horozu olarak kendini görmektedir.

Ortadoğu’yu bataklığa dönüştürüp, Ortadoğu bataklığına girenler Bataklıkta boğulmayı da hesap etmeliler...    

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?