ORTAK KAYNAKLARIMIZ

14-12-2020

Ortak kaynaklarımızı kullanma konusunda yeterli bilincimizin oluşmadığı aşikârdır. Zira kullanılan ortak kaynaklarımızı hoyratça kullanıyoruz.

Ortak kaynakların kullanımı konusunda bilincin geliştirilmesi gerekir. Yediden yetmişe herkesin ortak kaynakları kullanırken tasarruflu davranması gerekir.

Elektrik, Su, Doğalgaz gibi kaynaklarımız ortak kaynaklar olup bu kaynakları ihtiyacımızdan fazla kullanmamalıyız.
Bu bilinci herkese aşılamalıyız. Kullanmadığımız odanın ışığını kapatmalıyız. Kullanmadığımız odanın peteğini de aynı şekilde kapatmalıyız.

En önemli kaynaklarımızdan biri hatta en önemlilerin başında olan ortak kaynağımız ise Su olup su kullanımı konusunda azami dikkatli olmalıyız.

Su kullanırken musluğu açık bırakmamalı, musluğu kısık vaziyette açmalı, traş olurken musluğu açık bırakmamalı, duş alırken suyu israf etmemeliyiz.

Malumunuz olduğu üzere bu sene genel olarak bir kuraklık ve susuzluk ile karşı karşıya kalmış durumdayız. Kapımızda bir kıtlık tehlikesi var.

Sonbahar geldi geçti. Ardından kış aylarına girdik ancak yeterince yağış almadık. Türkiye’nin her bölgesinde genel olarak bir yağışsızlık mevcuttur.

Herkes üzerine düşeni yapmalı. Toprak sulama konusunda su israfını önleyici metodlar ile toprağı sulamalıyız. Özellikle damlama sulama ile toprak, ağaç vs sulamasına geçmeliyiz.

Araba yıkamalarında suyu tasarruflu kullanmalıyız. Araba yıkamalarını asgariye düşürmeli ve araba kullanmada suyu geri dönüşüm ile tekrar kullanabilmeliyiz.

Diğer ortak kaynaklarda da olduğu üzere ve özellikle su kullanma konusunda kimse ben parasını verir istediğim kadar kullanırım deme hakkına sahip değildir.

Zira  .İbn Amr bin el-Âs'dan (ra): "Peygamber, abdest almakta olan Sa'd (ra)'ın yanına uğradı ve ona : "Nedir bu israf?" dedi. "Abdestte israf olur muymuş" diye soran sahabeye Hz. Peygamber, "Evet, sen akarsuyun kenarında bulunsan bile'" buyurmuştur." (İbn Mâce, 425)

Ortak kaynakların kullanımı da kul hakkı olarak nitelenebilir. Ortak kaynakları israf etmemiz demek, kul hakkına giriyoruz demektir.

Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda hemşerimiz olan Maruf Aras ile geçen gün yaptığımız bir sohbette bu konuyu da konuştuk.

Maruf Bey susuzluk konusu ile ilgili plan ve programlarının olduğunu ve kuraklık konusunda öncellikle etkilenecek bölgeleri açıkladı.

Bölgemizde gerçek anlamda israfın önüne geçmek için toprak sulamada özellikle Kızıltepe ve aynı güzergâhtaki sulamaların damlama ile yapılması gerekir.

Suyu biriktirmek için havuzlar yaptırmalı ve havuzlarda birikecek suyu damlama vasıtasıyla kullanmalıyız.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?