Ortaya karışık

Ortaya karışık
10-07-2023

Bir süredir işlerimin yoğunluğundan dolayı yazı yazamıyordum. Zihnimde yer alan düşünceleri yazıya dökemediğimden birikti. Bu yüzden kısa kısa yazmayı uygun gördüm.

BATMAN HİNDİSTAN OLDU

Kaç sene oldu hatırlamıyorum Hindistan’ın Chennai şehrine iş amacıyla gitmiştim. Hindistan’daki karmaşa ve düzensizlik beni hayretler içinde bırakmıştı. Kural yok, düzen yok isteyen istediğini yapıyor.

 Şimdi bakıyorum Batman’da ona benzemeye başladı. Her taraftan motosikletler, kaldırımda motosiklet ve bisikletler, isteyen istediği yerde tezgâh açmış. Esnaf malzemesi kaldırımlara taşmış. Kahvehaneler sokaklara kürsü atmış. Yetkililer sadece bakmış.

SUSUZ VE SICAK

Memlekette yaşamak güçleşti. Ilısu barajının ve mısır tarlalarının etkisi kentte hâkim oldu.  Hem sıcak hem de nem var. Dışarıda durulacak gibi değil. Ancak susuzluk sorunu da ilave oldu. Çevre gönüllüleri olarak Zilek kaynak suyunun içme suyu olarak kazandırılması mücadelesini yaptık. Ama sesimize kulak veren olmadı. Bugün giderek artan nüfusa yetecek su sorunu yaşıyoruz. Planlamalar zamanında yapılmasa sıkıntı çekilecek gibi görünüyor.

NİCE İNSANLAR GÖRDÜM…

Şehrimizde dolaşıp bazı olaylara şahit olunca Mevlana’nın bu sözünün ne kadar çok söylenmesi gerektiğini ve günümüzde bu söze ne kadar çok örnek verilebileceğini görüyorum. Baba parasıyla abartılı eksoz kullanan ve insanları rahatsız eden araç ve motosiklet hanzolarını, lüks arabalarda şoför koltuğuna oturmuş ve kucağına çocuğunu almış mantafonları, sinyal kullanmasını bilmeyen hoştan türlerini, aracı ile sürat yapınca insanlık merhalesini kat ettiğini zanneden esfeli safilinleri say say bitmez…

GECE BARİ RAHAT BIRAKIN

Geceleyin uyurken aniden uykunuzdan uyandırılırsınız. Hanzonun biri düğün yapıyor diye sizi uyandıracak. Senin düğününden bana ne? Herkese duyurmak zorunda mısın? Gösteriş meraklısı dinozor. Hangi çağın türüsün? Hastası, yaşlısı, vardiyadan gelip uyuyanı var. Artık yerleşik hayata geçmişsin. Avcı ve toplayıcı dönem bitmiş. Farkında değil misin? Beraber yaşamanın örf ve âdeti nedir? Adlı kitabı al da oku. Gerçi sen zaten matbaanın icat edilmediği dönemde yaşıyorsun. Onun için kitap nedir bilmesin. Hatta daha Sümerler yazıyı icat etmemiş. Onun için biz de sabır edip bekliyoruz belki yetişirsin diye.

ZAMANIN ETKİN KULLANIMI

Zaman ve Sağlık kaybedilince kıymeti anlaşılır. Ne mutlu o insana ki vaktinden önce vaktin kıymetini bilir. Yoksa vakitsiz gider. Vaktin değerini bilmeyen vakti çarçur eder. Ama kendi de çarçur olur. Zaman saati işliyor. Kum taneleri dökülüyor. Oysa zaman paradan çok değerlidir. Para kazanılır, kaybedilir ve tekrar kazanılabilir. Oysa zaman kaybedildiğinde tekrar kazanılamaz. Özellikle gençler ellerinde telefonlar çevirdikçe Tik tok’ları . Doğru düşünme, doğru karar verme ve hayatın olması gerektiği gibi yaşanması için zamanın iyi değerlendirilmesi gerektiği ne zaman anlaşılacak?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?