SEÇİM BİTTİ, ERKEN SEÇİM Mİ?

08-06-2015

Hayırlısı ile seçim bitti. Seçim bitti bitmesine ama hiçbir parti, hükümet kuracak çoğunluğu sağlayamadı. Tek başına hükümet kurma imkânı olmayınca da koalisyon hükümetleri ihtimalleri oluştu.

Koalisyon hükümetleri ihtimalleri nelerdir? diye baktığımızda öncellikle AK Parti ile MHP koalisyonunun oluşmasını muhtemel görüyoruz. İkinci olarak AK Parti CHP hükümeti öncekine göre zayıf da olsa oluşabilir. Üçüncü ve son olarak da CHP-MHP-HDP koalisyon hükümeti oluşabilir.

Hangi koalisyon seçeneği gerçekleşirse gerçekleşsin oluşacak Hükümetin güçlü ve sağlıklı olacağını düşünmüyorum. Dolayısıyla oluşacak koalisyonlar da uzun süreli olmayacaktır.

Ayrıca koalisyonlarda yer alacak partiler, koalisyon süresince zayıflamaktadır. Dolayısıyla koalisyon kurmayı göze almak, beraberinde erimeyi de göze almak demektir.

Koalisyonlar istikrarı getirmediği ve partileri zayıflattığı için çok da tercih edilen bir durum değildir. AK Parti’nin tüm bu durumlardan dolayı koalisyon Hükümeti kurmayı göze alacağını zannetmiyorum.

Oluşabilecek Koalisyon Hükümeti formüllerinden CHP-MHP-HDP’de yer alacak partilerin birlikteliklerini uzun süre koruyacaklarını zannetmiyorum. Her şeyden önce taban olarak zıt olan HDP ve MHP bir süre sonunda tabanlarından gelen rahatsızlığa cevap vermek zorunda kalacaklardır.

Koalisyon hükümetlerini daha önce DSP, MHP ve ANAP Partilerinin oluşturduğu koalisyonla gördük. Söz konusu koalisyonun; amaca hizmet etmediğini, çözüm yerine sorun olduğunu ve sonuçta bozulduğunu gördük.

Netice itibari ile erken seçime götürecek azınlık hükümeti kurulabilir diye düşünüyorum. Bu da bir sonraki seçime hazırlık hükümeti olur.

Bir erken seçim kapıdadır.6 ay ile 12 ay arasında gerçekleşmesi muhtemel bir seçim sonrasında ne değişir? Neyin değişip neyin değişmeyeceği Partilerin yapacakları ile belirlenecektir.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, uzun süreli iktidarlar yıprattır. Bazen kibir getirir, bazen de gerçekleri görmeyi engeller.

Uzun süre iktidarda kalan partinin kendini düzeltmesi için Halk tarafından puanı düşürülür. Bunu iyi okuyan Partiler muhasebesini iyi yapar ve kendini düzeltirse tekrar başarılı olabilir.

Öte yandan HDP’nin de artık Türkiye Partisi olma yönünde ilerlemesi de kendine sorumluluklar yüklemiştir. Geniş tabanlara yayılabilmesi benimsenebilir pratikler sergilemesi ile mümkün olacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?